Gepubliceerd op 15 augustus 2018

‘VVD Haarlemmermeer moet oppassen’

Bernard Perdaan is in april benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Ondernemersvereniging Haarlemmermeer Zuid (OVHZ). Hoewel hij al jarenlang bestuurslid was, zal hij nu als nieuwe preses de kar trekken en een eigen stempel op de belangenbehartiging drukken. “Ik ben straight-to-the-point. Ik ben direct. Als het antwoord je niet bevalt, dan moet je de vraag niet stellen.”

Het Ondernemersbelang durfde het toch aan. Daarom 7 vragen voor de zichtbaar bevlogen maar minstens zo uitgesproken nieuwe voorzitter van de OVHZ.

1. Waarom hebt u deze nieuwe rol aanvaard?

“Het is iets genetisch. Het is voor een ondernemer – wat mij betreft – een grondprincipe dat je ook iets voor de samenleving moet willen betekenen. Dat is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was ooit voorzitter van deze club. Ik weet dus eigenlijk niet beter dan dat dit moet. Ik denk dat ik in Nieuw-Vennep een redelijk bekende ondernemer ben. Althans, ik heb een bekende kop. Die kop kan ik dus inzetten om dingen voor elkaar te krijgen. Het hoort bij ondernemerschap. Het beeld dat ondernemers alleen maar graaiers zijn, bestrijd ik ten volle. Ik vind dat ondernemers sowieso al in z’n algemeenheid ontzettend veel doen voor de samenleving. Voor mij is het voorzitterschap van de OVHZ een invulling daarvan.”

2. Wat gaat u anders doen dan uw voorganger?

Onze ondernemersvereniging verdient meer zichtbaarheid. We zijn bij de politiek wel bekend. Sterker nog; we lopen de deur plat in het raadhuis, maar ik vind wel dat onze leden meer moeten weten wat we doen. Dat moeten we op een andere manier vertellen; zo wil ik meer inzetten op het gebruik van Social Media. Ik wil namelijk groeien met deze club. Immers, als je (meer) body hebt, kun je ook meer voor elkaar krijgen. Ik hoop dat de OVHZ in de loop van de jaren het aantal van 300 leden bereikt.”

3. Maar, heeft een ondernemersvereniging nu nog bestaansrecht? Jongere ondernemers hebben toch helemaal geen zin meer in lid zijn van clubjes?

“Ja, er is zeker bestaansrecht. Goed. In onze gemeente Haarlemmermeer is op zich alles wel goed geregeld. Maar tegelijkertijd moeten we dat wel blijven bewaken. Een ondernemer zal moeten snappen dat in de lobby de waarde zit. Ook voor een jonge ondernemer. Die wil toch ook zijn zaak opbouwen zonder te veel last te hebben van bijvoorbeeld gedoe over vergunningen, om maar een voorbeeld te noemen? Gelukkig is er veel doorstroming; ik zie regelmatig fris jong bloed op onze bijeenkomsten. Dus ja… een ondernemersvereniging heeft wel bestaansrecht. Maar die ondernemersvereniging zélf moet die activiteiten wel blijven faciliteren.”

4. Wat is de eerste grote uitdaging die u oppakt?

“Dat zijn uiteraard de gemeenteraads-verkiezingen op 21 november. Begin november organiseren we een groot verkiezingsdebat. Dat doen we samen met Meerbusiness en ondernemend Hoofddorp. Onze leden kunnen vragen bij ons indienen; die zullen we dan tijdens het debat naar voren brengen. Ik vind het ongekend belangrijk dat onze leden goed te horen krijgen wat de politieke partijen in Haarlemmermeer eigenlijk willen.”

“Nu gaat het op sommige vlakken nog niet echt goed. Zo snap ik er helemaal niets van dat we feitelijk drie wethouders hebben die zich met ondernemerschap en economie bezighouden. Die versnippering is onoverzichtelijk. Ik wil liever één wethouder EZ die daadkrachtig is. Ja, dat moet beter dan nu het geval is. Zo vind ik de huidige driemans-tandem (de wethouders Elzakalai, Nederstigt en Reinders, red.) een vrij zwakke; men zegt dingen toe maar men wordt de volgende dag al weer teruggefloten door de ambtenaren. Dit was een inschattingsfout van de VVD om voor deze constructie te kiezen. We vergeten soms dat Haarlemmermeer onder andere door de economische reuring van Schiphol er écht toe doet; dan moet je je niet vergissen in wie je naar voren schuift.”

“Wat beter kan? Bijvoorbeeld het vergunningen-beleid rondom evenementen. Ik als ondernemer ken mijn klanten. Ik weet wat er bij hen speelt. Ik hoef niet naar de bekende weg te vragen. Maar wat doet een gemeente? Elk jaar moet je opnieuw uitleggen waarom je een vergunning aanvraagt. We beredeneren in cirkeltjes. Tijdverlies dus. En, waarom moeten we betalen voor allerlei vergunningen? De gemeente moet juist blij zijn met alles wat we organiseren.”

5. Gaat u na het verkiezingsdebat een stemadvies geven?

“Ja. Natuurlijk zal dat stemadvies wel gerelateerd zijn aan de achterban. Uiteraard heb ik zelf wel een gevoel over de ideale coalitie. Of de HAP terug moet komen, betwijfel ik. Zij waren altijd een hele prettige partij in de oppositie. Nu ze in het College zitten, komen ze minder uit de verf. Ze beredeneren vooral vanuit hun ambitie om op het pluche te blijven. De VVD moet ook oppassen. De liberalen moeten zich nu eens echt afvragen waarom ze al jarenlang de grootste zijn. Het antwoord is niet dat de VVD Haarlemmermeer zo ontzettend goed is. Het is dat de andere partijen zo zwak acteren. De VVD mag op haar knietjes gaan van dankbaarheid hiervoor maar het is nog maar de vraag of ze ná 21 november er nog bij kunnen zijn….”

6. Wat wilt u over drie jaar bereikt hebben?

“We willen als OVHZ een betere en daadkrachtigere stem in het HOP (Haarlemmermeers Ondernemers Platform, red.). We werden daar niet voldoende gehoord. Ik vind dat dit beter moet en kan.”

7. Hoe verbindt u met andere ondernemersclubs in Haarlemmermeer?

“Ik kom dan meteen terug op het HOP. Tegen de kleinere ondernemersverenigingen in de gemeente zeg ik: haak daar op aan. Stop met het Calimero-gedrag; stop met klagen met alles wat je niet voor elkaar krijgt in je eigen kern. Maar praat mee. Echter, weet ook je rol en je positie. Weet of je het tafelkleed of het servet bent. Desalniettemin kun je best veel voor elkaar krijgen in deze gemeente. Maar je moet daar dan wel op acteren.” «