Til jouw horeca onderneming naar een hoger niveau

4 juni 2020 13:52

Til jouw horeca onderneming naar een hoger niveau

Ben jij een horeca ondernemer die zijn horeca onderneming naar het volgende niveau wil tillen? En ben je leergierig en ambitieus? Dan is dit artikel iets voor jou! Lees verder om te leren hoe de hogere hotelschool jouw horeca vaardigheden naar een hoger niveau kan tillen. Laten we beginnen.

Wat is de hogere hotelschool

Allereerst moet duidelijk zijn wat de hogere hotelschool nou precies inhoud. We raadplegen Wikipedia voor de exacte term:

“Een hogere hotelschool (of hoger hotelonderwijs) is een Nederlandse onderwijsterm die verwijst naar een hbo-opleiding voor hoger kader-, management- en adviesfuncties in gastvrijheidsindustrie- en dienstverlenende bedrijven, zoals hotels, restaurants, congres-, toeristische accommodaties, recreatieparken, luchtvaartmaatschappijen en aanverwante en toeleverende ondernemingen.”

Prachtige definitie. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De hogere hotelschool leert je alle facetten rondom het runnen van een horecabedrijf; van gastvrijheid tot management. Na het afronden van de 4-jarige studie ontvang je de titel ‘Bachelor of Business Administration’ (BBA) ook wel ‘Bachelor of Hotel Administration’ (B.HA).

Wat leer je in de hogere hotelschool?

Hier gaan we in een vogelvlucht door de studie heen. We behandelen de inhoud en wat jij als ondernemer eraan hebt.

Het eerste jaar / de propedeusefase

In het eerste jaar, ook wel propedeusefase genoemd, leer je wat het is om een manager te zijn en hoe je dit het beste doet. Vaak denken ondernemers dat je iets leert door het te doen. En daar zit zeker een kern van waarheid in. Maar het verfijnen van je huidige kennis en het leren van nieuw technieken tilt je tot een hoger niveau.

De opleiding leert je alle vaardigheden van een goede manager; van gespreks- en motivatietechnieken tot luisteren naar je personeel. Daarnaast leer je wat het is om een echte gastvrijheidsmanager te zijn. Hoe laat je gasten welkom voelen en hoe zorg je ervoor dat gasten terug willen komen.

Ten slotte leer je praktische ondernemers vaardigheden zoals marketing en recht. Je kan gelijk je opgedane kennis toepassen in je eigen onderneming om zo maximaal kennisrendement te behalen.

Leerjaar 2 en 3 / de hoofdfase

In leerjaar 2 en 3 krijg je meer praktijkervaring. Sommige opleidingen staan open dat je praktijkervaring opdoet in je eigen onderneming, maar dat gaat logischerwijze in overleg met de studie.

De kennis die je in leerjaar 1 hebt opgedaan, ga je nu toepassen, zowel in de praktijk als in vervolg vakken. De kennis vertaalt zich naar managementtaken, modellen en theorieën. Vervolgens gebruik je deze kennis voor het maken van analyses en inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering van een organisatie (eventueel jouw eigen onderneming).

In het derde jaar gebruik je wederom je opgedane kennis om een businessplan te schrijven. Het is de bedoeling dat je dit businessplan voor eventuele investeerders als banken of particuliere investeerder kan leggen om zo geld op te halen voor jouw ideeën en plannen.

Het laatste jaar sluit je af met een afstudeeropdracht. Wat je precies gaat doen, weet je niet van tevoren, maar het zal in de vorm van een afstudeerstage zijn. Gezien hbo-studies de overstap maken van het schrijven van een scriptie naar een andere vorm van een afstudeeropdracht, is het mogelijk dat de hogere hotelschool dit ook gaat doen. Als dat niet het geval is dan zal je afstudeeropdracht gepaard gaan met een scriptie.

Wat heb je aan de kennis?

Je kan je kennis vormgeven zoals jij het zelf wil en daarnaast heb jij nou de papieren (BBA / B.HA) om mbo en hbo stagiaires aan te nemen. Een echte win-win dus. Denk er goed over na, want als ondernemer til jij de onderneming. Dus als jij jezelf naar een hoger niveau tilt, dan til je jouw gehele onderneming en de medewerkers mee naar boven.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.