Gepubliceerd op 22 maart 2018

Schakelen tussen strategisch, persoonlijk en operationeel niveau

Loop je als ondernemer tegen grenzen aan, dan zoek je naar oplossingen: een andere aanpak of een nieuwe (productie)methode. Maar hoe en met wie? Innovatiemakelaar José van Gerven helpt ondernemers op weg naar Smart Industry 4.0.

José van Gerven bezoekt Oscar Klein in Westervoort. Van Gerven is sinds een half jaar in functie als RCT innovatiemakelaar voor de maakindustrie in De Liemers. Ze woont in de regio en heeft meer dan twintig jaar ervaring met het Gelderse bedrijfsleven. Zodoende beschikt ze over uitgebreide kennis van regionale bedrijvigheid en een groot netwerk. Oscar Klein is directeur-eigenaar van Klein Mechaniek; ontwerper, gereedschapsmaker en producent met als specialiteit kunststof spuitgietproducten.

Ambitie
Het bedrijf van Oscar Klein groeit en er gloort een zeer interessante markt. Maar hij loopt tegen een grens. Klein: “Tot nu toe ontwierpen en maakten we kunststof spuitgietproducten in kleinere series. Nu liggen er vragen voor het ontwerp en de productie van grote partijen. We investeren daarom in uitbreiding van onze capaciteit met een nieuwe productielijn. En het moet slimmer. Inzet van een cobot zal een deel van de oplossing zijn, daarom proberen we nu financiële en technische vragen helder te krijgen en met wie we in zee moeten gaan.”

Investeren en innoveren
José van Gerven ondersteunt Klein Mechaniek in die afwegingen. Enerzijds door te bekijken wie in haar netwerk een geschikte partner zou kunnen zijn, anderzijds door het mee aanboren van subsidiekanalen. “Ik verken de mogelijkheden”, aldus Van Gerven, “maar Oscar neemt de beslissingen, hij is en blijft verantwoordelijk. Ik heb hem ook uitgenodigd voor de cobotpool: een leerkring waar bedrijven hun ervaringen met cobots uitwisselen. Dat draagt bij aan een werkbare match tussen vraag en oplossing.”

Schakelen
Van Gerven: “Het heersende beeld is dat innovatie direct gekoppeld is aan inzet van nieuwe techniek, maar bij radicale en strategische innovaties blijkt dat 75 procent van het succes wordt bepaald door sociale innovatie. Denk aan nieuwe verdienmodellen, marketing, slimmer werken, en hoe je mensen – medewerkers en klanten – meekrijgt in veranderingen. Leiderschap is een belangrijk thema. Als innovatiemakelaar schakel ik dan ook voortdurend van strategisch naar persoonlijk en operationeel niveau. Mijn rol is te verbinden, ingangen te zoeken en ondernemers op een positieve, oplossingsgerichte manier op scherp te zetten. Alles met als doel de maakindustrie slimmer en duurzamer te maken.”

Het automatiseringsvraagstuk van Klein nadert de ontknoping. Hij gaat met hulp van Van Gerven aanvragen indienen voor financiële ondersteuning. Zo beschikt het RCT over digitaliseringsvouchers en kan de inzet van een Duitse partner voor visiontechnologie waarschijnlijk rekenen op een bijdrage uit het grensoverschrijdende Digipro.

Van Gerven: “Wat ik bij Oscar doe is één voorbeeld van hoe met actieve ondersteuning, het gebruik maken van een netwerk en innovatiesubsidies, bedrijven nieuwe stappen kunnen zetten. Mijn oproep: ondernemers, denk en handel buiten de gebaande paden. Zoek elkaar op, mobiliseer steun, schakel de innovatiemakelaar in en breng samen Smart Industry 4.0 tot leven.” «

José van Gerven
Innovatiemakelaar RCT

www.rctgelderland.nl