Outdoor beveiliging voor ondernemers met een IP-camera

31 oktober 2018 16:30

Outdoor beveiliging voor ondernemers met een IP-camera

Beveiliging in en rond de woning geeft vertrouwen. Voor jezelf, de gezinsleden en ook voor de inboedel. Er zijn camera’s die geschikt zijn voor gebruik binnen en voor gebruik buiten. Is het mogelijk om voor iedere onderneming een IP camera outdoor te gebruiken? Wat de voorwaarden zijn voor het buitengebruik van camera’s, en de gevolgen voor de privacy van omstanders kun je op deze pagina lezen.

Wat is een IP camera en wat zijn de verschillen?

Een IP camera is een type beveiligingscamera die via een draadloos netwerk beelden kan verzenden via internet. Je hoeft dus geen lange kabels te trekken, en beelden kunnen overal ter wereld bekeken worden via een computer of mobiel apparaat. Per merk en type zijn er nog verschillen, zo is er een Somfy camera voor indoor gebruik met een speciaal klepje om de privacy van bewoners te waarborgen. Voor buitengebruik is dit type niet geschikt omdat het niet bestand is tegen neerslag en vorst. Zo moet je altijd de afweging maken tussen functionaliteit op basis van de doelstellingen die je stelt. Bij een IP camera outdoor is het bijvoorbeeld van belang dat de camera ook functioneert onder diverse weersomstandigheden, ook zijn er technische vereisten die een rol kunnen spelen bij de keuze van de juiste beveiligingscamera.

IP camera outdoor plaatsen

Er zijn diverse voorwaarden waar een beveiligingscamera aan moet voldoen bij plaatsing buiten de woning. Daarbij zijn zowel de binnenzijde als buitenkant van de camera belangrijk.

Resolutie

De resolutie staat voor het aantal beeldpunten dat wordt vastgelegd door de beeldchip van de camera. Meer punten betekent meer detail in het beeld, een camera met een Full HD resolutie heeft bijvoorbeeld 1920 beeldpunten horizontaal, en 1080 punten verticaal. Omdat de meeste consumenten camera's niet beschikken over een optische zoom, kun je met meer pixels later het beeld digitaal uitvergroten.

Groothoeklens

Een groothoeklens of “fisheye lens” heeft een sterke bolling, daardoor is het bereik van het opgenomen beeld erg groot. Een normale lens zou bijvoorbeeld het tuinpad tonen, een groothoeklens laat de volledige tuin van schutting tot schutting zien. Een grotere hoek betekent wel dat de beeldpunten verdeeld worden over meer informatie. Daarmee zul je met een zeer brede kijkhoek ook moeten kiezen voor een camera met hogere beeldresolutie.

Lichtgevoeligheid

Net zoals sommige dieren beter kunnen zien in het donker, bestaan er ook grote verschillen tussen camera’s. Wanneer een IP camera outdoor met name voor registratie op een korte afstand bedoeld is, wordt er vaak gebruik gemaakt van LED’s die de nabije omgeving kunnen verlichten. Voor specifieke situaties zijn er ook infrarood camera’s zelfs in de volledige duisternis beelden kunnen vastleggen, maar wel zonder kleuren.

IP en IPX

IP staat voor Internet Protocol, de IP Code staat voor International Protection Marking. Dit kan een beetje verwarrend zijn omdat bij een IP camera outdoor beide termen van toepassing zijn. De IP functionaliteit betekent dat de camera draadloos verbinding kan maken met een wifi netwerk voor een overdracht van data. De IP of IPX aanduiding geeft aan tegen welke elementen de camera bestand is, en onder welke condities. De “X” betekent dat er te weinig data beschikbaar is om een rating toe te wijzen.

Veelvoorkomende IP codes voor gebruik buitenshuis

Hierbij hebben we het dus over de bescherming die de behuizing van de camera biedt, niet over de internetverbinding.

IP44 beschermd tegen spatwater en bepaalde voorwerpen

IP60 beschermt tegen stof, niet tegen water

IP61 beschermd tegen stof en condensatie

IP62 beschermd tegen stof en spuitend water met een hoek van 15 graden verticaal

IP63 beschermd tegen stof en spuitend water met een hoek van 60 graden verticaal

IP64 beschermd tegen stof en spuitend water vanuit iedere hoek

IP65 beschermd tegen stof en lage druk spuitend water met een hoek van 15 graden verticaal

IP66 beschermd tegen stof en hoge druk spuitend water met een hoek van 15 graden verticaal

IP67 beschermd tegen stof en onderdompeling tot 1 meter diepte

IP68 beschermd tegen stof en onderdompeling tot een specifieke druk

Bij plaatsing onder een terrasoverkapping zou een camera met IP44 rating al voldoende kunnen zijn, bij neerslagwater zoals regen is een bescherming van IP65 aan te bevelen. Naast bestendigheid tegen stof en water moet je ook controleren wat de minimum en maximum temperaturen zijn voor een correcte werking van het apparaat.

Privacy bij camera’s buiten plaatsen

Houd er rekening mee dat je alleen op eigen terrein opnames mag maken, en dat je duidelijk moet aangeven dat er mogelijk opnames gemaakt worden via een bordje. Vaak is er een stukje tuin van de buren te zien of de stoep. Het is niet de bedoeling dat je zonder toestemming mensen vastlegt, ook niet wanneer ze in de tuin rondlopen. Naast het riskeren van een boete moet je ook rekening houden met mogelijke bewijslast in een onderzoek door de politie. Wanneer de beelden niet voldoen aan de wetgeving mogen ze niet gebruikt worden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.