Gepubliceerd op 18 oktober 2017

Opleidingen niet meer afgestemd op praktijk

De praktijk heeft altijd centraal gestaan in het familiebedrijf ALMI. Het liep reeds vanaf de oprichting in het jaar na de oorlog zijn tijd ver vooruit: de automatisering stond vanaf het begin centraal bij het bedrijf Abbink en Landhuis Metaalwaren Industrie.

De oprichters, de zwagers Abbink en Landhuis uit Vriezenveen begonnen met het verspanen op geautomatiseerde wijze voor plaatselijke bedrijven als Van den Bosch en Witte van Moort. Hun vakmanschap en de kwaliteit vielen op en het aantal klanten groeide snel tot ver buiten de regio en later in het hele land. De zoon van een van de oprichters, Jan Landhuis, stapte in 1979 in het bedrijf en hij legde de basis voor de internationalisering. Inmiddels is zijn zoon Frank hem sinds begin vorig jaar opgevolgd als algemeen directeur en hij vertelt over zijn vader: “Hij heeft heel wat vlieguren gemaakt. De wereld rond en mede hierdoor doen wij inmiddels zaken op bijna alle continenten in de wereld”.

ALMI
Omdat de oorspronkelijke naam zich wat moeilijk ‘all over de world’ laat uitspreken heet het bedrijf al tientallen jaren ALMI. De visie is anno 2017 nog dezelfde die de oprichters voor ogen hadden: luisteren naar wat de klant wil en daar de dienstverlening en productie op afstemmen. Speciale onderdelen en machines maken voor de klant was vrijwel vanaf het begin een feit en ook ontstonden er eigen producties die nog steeds actueel zijn waaronder pijp uitklinken en uitslijpen en steenknippen. “De kracht van ons bedrijf is: zeer snel en effectief kwaliteitsproducten en gereedschappen leveren tegen zeer scherpe prijzen.”

Supermarkt
De robotisering en een verdere aanscherping van de kwaliteit van het geautomatiseerde procesverloop in het bedrijf neemt steeds sterkere vormen aan. En als toeleverancier werkt ALMI met een opmerkelijke formule die Frank Landhuis omschrijft als die van een ‘supermarkt’. “Alles wat we doen wordt strak geprogrammeerd en realtime geregisseerd. Met een Kan Ban systeem zorgen we voor tijdige aanvullingen en leveringen. Met toeleveranciers worden strakke afspraken gemaakt. We laten ze als het ware toe in ons bedrijf om te controleren of alle voorraden voldoende zijn. Het gevolg is dat de leverbetrouwbaarheid wordt vergroot en dat er zo weinig mogelijk facturenverkeer overblijft. We zoeken overal de rust in het zakendoen en willen onnodig werk voorkomen. Op den duur wordt het bankafschrift de factuur.”

Alles op maat
Bij ALMI wordt mede zeer efficiënt gewerkt naar een ontwerp van Koen Raukema. Via het magazijn worden alle ordergereedschappen op maat geregistreerd voor wat er per dag nodig is. “De operator heeft alles bij elkaar op zijn werkeiland op de werkvloer: van het plaatwerk tot alle moeren en ringetjes en hoeft nooit naar onderdelen te zoeken.”

Interne opleidingen
In de 5000 vierkante meter bedrijfshal 
werken 55 mensen waarvan veertig in vaste dienst, waaronder enkele engineers. 
Daarnaast werken er inhuurkrachten en praktijkgerichte scholieren (BBL). 
Opleidingen zijn volgens Landhuis beslist 
niet meer op de praktijk afgestemd. “Technische studenten leiden we intern op. 
Dat geldt zelfs voor de administratieve krachten. Het vroegere commanderen en controleren kennen we niet meer. We geven onze mensen zoveel mogelijk vrijheid en 
laten ze zelf in oplossingen denken.” «

ALMI Machinefabriek BV
Wierdenseweg 82-86
7671 JK Vriezenveen
Telefoon 0546 – 56 13 53
E-mail info@almi.nl

www.almi.nl

Tekst en fotografie: Jan Hammink