Gepubliceerd op 4 april 2018

Onderwijs, zorg- en welzijnssector zorgen samen voor goed opgeleide medewerkers

Het Alfa-college in Hoogeveen biedt een breed scala aan middelbare beroepsopleidingen op verschillende niveaus. Het onderwijs is van hoge kwaliteit, uitgevoerd door betrokken professionals en gericht op de vakmensen van de toekomst. De school helpt jongeren – met hun eigen, unieke talenten – zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt, maatschappij of vervolgstudie.

Een actueel thema is de toenemende behoefte aan personeel in de zorg- en welzijnssector, ook in de regio Hoogeveen. Het opleiden van vakbekwame professionals voor deze sectoren wordt steeds meer vanuit de praktijk gedaan. Het Alfa-college overlegt met instellingen over het samen vormgeven van het leren in de context. Dat wil zeggen dat medewerkers en studenten leren in de praktijk en van de praktijkvoorbeelden. En dat niet alleen in een zorginstelling, maar ook in de thuiszorg of in wijkteams.

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid is een nieuwe concept binnen zorg en welzijn. In deze visie is gezondheid niet langer meer strikt het domein van de zorgprofessionals, maar van ons allemaal. Er is meer aandacht voor het welbevinden van de cliënt of zorgvrager. Hij of zei behoudt zelf zoveel mogelijk de regie en bepaalt met de hulpverleners waaraan men behoeft heeft. Dat betekent dat de rol van medewerkers en ook van onze studenten verandert.

Eén van de partners waarmee het Alfa-college samenwerkt is Het Klooster in Hoogeveen. Sinds mei vorig jaar zitten hier een tiental zorgaanbieders bij elkaar onder een dak: van fysiotherapeuten en psychologen tot diëtisten, kinderoefentherapeuten en audiciens. Ook worden er trainingen gegeven met speciale trampolines en heeft het Toon Hermans Huis er een plek gekregen. Alles met als doel om de zorg makkelijker te maken, voor alle doelgroepen.

Blijven innoveren

Een instelling waar innovatie hoog in het vaandel staat en waar de studenten nauw bij betrokken worden. Aliene Haar, eigenaar, vertelt: “Stilstand is achteruitgang, en dus moet er geïnnoveerd blijven worden. Studenten van het Alfa-college denken daarom mee over innovaties in de zorg, maar ook over bijvoorbeeld retail. Want als bijvoorbeeld hulpmiddelen eenmaal bedacht zijn, moeten ze óók worden verkocht. Het Klooster begeleidt dus Alfa-stagiaires van allerlei opleidingen, die met elkaar werken aan één overkoepelende opdracht: samenwerken, crossovers maken. Net als de ondernemers en huurders van Het Klooster Hoogeveen.”

Aliene vindt het belangrijk dat de studenten van nu worden opgeleid in het vak van morgen. Want de wereld verandert en de zorg ook. “Daar hebben we het veel over met het Alfa-college. Er moet meer op de werkvloer gebeuren, daar zijn we het over eens. En die vloer, dat zijn wij.”

Dag van Beweging

Een groep studenten van het Alfa-college gaat in samenwerking met Het Klooster de ‘Dag van Beweging’ organiseren voor bewoners van Vanboeijen en NNCZ. De organisatie is een goede afspiegeling van de praktijk, het multidisciplinaire team bestaat uit studenten  van verschillende opleidingen, namelijk Verpleegkunde, Welzijn en van de Business School.

Tijdens de Dag van Beweging worden ouderen en verstandelijk/lichamelijk op een speelse manier gestimuleerd om in beweging te blijven en om sociale contacten te onderhouden.

Op 17 april gaan bewoners van Vanboeijen van De Meteoor en bewoners van NNCZ  fietsen op een duo-fiets, een balspel doen en bij het Klooster krijgen zij uitleg over de Bellicon trampoline en kunnen zij hier zelf ook oefenen. De Bellicon minitrampoline activeert het lichaam en versterkt het hart de bloedsomloop en immuunsysteem.  In de vestiging van de Kaap organiseert het NNCZ een gezamenlijke lunch. De Dag van Beweging is één van de vele voorbeelden van leren in de praktijk.

 Samen opleiden

In de overleggen met de zorginstellingen waar onze studenten worden opgeleid en begeleid gaat het niet alleen over opleiden. De veranderende rol van de (toekomstige) medewerker en het werken vanuit positieve gezondheid staat centraal. Samen met de instellingen willen en kunnen we zorgen voor goed opgeleide medewerkers de zorg- en welzijnssector, zodat we ook in onze regio gewaarborgd zijn van vakbekwame professionals.

Alfa-college

Het Alfa-college in Hoogeveen is een regionaal opleidingscentrum voor middelbaar beroepsonderwijs. Er kunnen opleidingen worden gevolgd binnen techniek, zorg en welzijn, economie en dienstverlening. De school staat in de Keuzegids 2018 op de zesde plaats van alle mbo-scholen in Nederland en is daarmee de best gewaardeerde grote mbo-school in Nederland.

Voor meer informatie: www.alfa-college.nl