“Nijmeegse chiptechnologie verandert de wereld”

2 april 2020 10:04

“Nijmeegse chiptechnologie verandert de wereld”

“Onze auto’s, het mobieltje dat je altijd bij je hebt, of de operatiekamers waarin levens worden gered, zonder chiptechnologie uit Nijmegen functioneert het maar half zo goed. De Novio Tech Campus in Nijmegen is één van de slimste en meest innovatieve chipclusters dankzij bedrijven als NXP, Ampleon, Nexperia en Sencio. De opening van het CITC op de campus gaat daar nog een extra boost aan geven. In dit nieuwe internationale kenniscentrum gaan bedrijfsleven, topwetenschap en jong talent bijdragen aan chips die nog krachtiger en kleiner zijn.”

Aan het woord is de Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge, die onder meer verantwoordelijk is voor de portefeuille Economie. Ze gaat er eens goed voor zitten als ze gevraagd wordt naar het belang van het in maart geopende Chip Integration Technology Centre (CITC). “Ik ben heel enthousiast over dit initiatief. We hebben in deze stad al een traditie van intensieve samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen, maar het is belangrijk dat deze bijzondere chiptechnologiebedrijven en de hoogwaardige kennis zich in Nijmegen verder kunnen ontwikkelen. Dat levert nieuwe samenwerking, kennis, banen en opleidingsmogelijkheden op. Daarom investeert de provincie ruim 7,5 miljoen euro. Als gemeente dragen we 2 miljoen bij aan de opstartfase en we hebben geholpen om de businesscase en de lobby vorm te geven.”

CITC

“We werken aan nieuwe, betere omhulsels van chips zodat die nog kleiner en krachtiger worden”

“Het CITC is een initiatief van BCSEMI NL (nu Holland Semiconductors), het landelijke netwerk van semiconductorbedrijven en kennisinstellingen, de Novio Tech Campus, TU Delft en TNO. Ook de internationale halfgeleiderfabrikanten Ampleon, Nexperia en NXP en topkennis- en onderwijsinstellingen zoals TU Eindhoven, TU Twente, Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ROC Nijmegen nemen deel in een ijzersterk netwerk dat samenwerkt in het open innovatiecentrum op de Novio Tech Campus. Vanuit de overheid is er steun van de Gemeente Nijmegen, de Provincie Gelderland en in de toekomst hopelijk ook vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)”, legt CITC-directeur Barry Peet uit. “Vanuit Nijmegen ontwikkelen we nieuwe vormen van chip-packaging en geïntegreerde chips. We werken aan nieuwe, betere omhulsels van chips zodat die nog kleiner en krachtiger worden. Die innovaties zijn van cruciaal belang voor wereldwijde toepassingen in onder meer energie, mobiliteit, zorg en agrofood.”

Schijnwerpers

“Ik merk dat veel mensen wat verbaasd zijn dat dit topcentrum in Nijmegen landt”, vult Monique Esselbrugge aan. “Maar eigenlijk is dat heel logisch. In het voormalige Philips-gebouw in onze stad stond de wieg voor transistoren in Europa. Die traditie wordt voortgezet door bedrijven die vanuit de Novio Tech Campus de hele wereld voorzien van chiptechnologie. Zo is NXP met zo’n 70 procent marktaandeel de absolute top als het gaat om chips voor de automotive-industrie. De vestiging in Nijmegen speelt daar een belangrijke rol in. Nijmegen is bovendien een prima plek voor bedrijven uit de health & high tech sector. Dankzij een goed ondernemersnetwerk en uitstekende opleidingen van mbo tot universitair niveau zit hier veel talent dat ook graag in de stad en de regio blijft wonen. Dat is een van de redenen waarom Nijmegen nog steeds een van de snelst groeiende steden van ons land is. Maar dat schreeuwen we niet van de daken, in die zin is Nijmegen nog altijd wat bescheiden. Wat mij betreft moet dat snel veranderen, want onze bedrijven en kennisinstellingen verdienen het om in de schijnwerpers te staan.”

Impact

De wethouder is erg te spreken over het ontwikkelen van talent bij het CITC. “Ik spreek veel ondernemers die zitten te springen om goed opgeleide, maar zeker ook direct inzetbare medewerkers. Het CITC kan die brug naar de markt slaan door studenten bij de onderzoeksprojecten te betrekken en opleidingen te verzorgen. Dat het instituut bovendien garant staat voor nieuwe werkgelegenheid, samenwerking met het mkb en het ondersteunen van startups is voor mij een belangrijke reden om vol achter dit project te staan.” Ook Barry Peet vindt de bedrijfsoverstijgende impact van het kenniscentrum van belang. “Chips hebben wereldwijd vrijwel alle innovaties van de laatste jaren aangejaagd. Producten en diensten worden steeds ‘slimmer’ dankzij semiconductor technologie. Je telefoon, tablet of auto kunnen niet meer zonder. Maar ook in de gezondheidszorg wordt bijvoorbeeld het stellen van diagnoses - zelfs op afstand - makkelijker en beter dankzij chips. Zo komen versneld allerlei oplossingen dichterbij voor vraagstukken rond de zorg, mobiliteit, onze veiligheid of de manier waarop we energie gebruiken en opwekken.”

Sterke regio

De directeur van het CITC is er dan ook van overtuigd dat het open innovatiecentrum ervoor zorgt dat Nederland voorop blijft lopen in de wereldwijde concurrentiestrijd op het vlak van chipinnovatie. “Binnen het CITC staan vier activiteiten centraal: innovatieprogramma’s, startup ondersteuning, kennisverspreiding onder het mkb en ontwikkeling van human talent, waaronder de samenwerking met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio Nijmegen. Maar er zijn ook nauwe banden met andere delen van het land, zoals met de Foodvalley-regio rond Wageningen en het Gelderse OnePlanet initiatief, maar ook met Eindhoven en de TU Delft. Daarmee draagt het centrum door landelijke samenwerking bij aan het behoud en groei van onze nationale high tech sector.” Wethouder Esselbrugge vertaalt dat nationale belang naar de regio: “Deze activiteiten leveren een belangrijke bijdrage aan de economische veerkracht van onze stad en regio: ze versterken de concurrentiekracht, leveren naar verwachting 500 nieuwe banen op en dragen bij aan de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt op alle niveaus.

Bovendien sluiten de ambities van het CITC aan bij de kern van het economisch beleid van de gemeente Nijmegen: innovatie, samenwerking en kennisdeling, ondernemerschap en human capital zijn belangrijke onderwerpen in de economische visie die we onlangs samen met ondernemers hebben opgesteld. Het centrum is bij uitstek geschikt om mensen en initiatieven samen te brengen. Ik weet uit ervaring hoe essentieel dat kan zijn voor het draagvlak en het succes van activiteiten. Want juist op het snijvlak van kennis, disciplines, culturen of regio’s ontstaan nieuwe ideeën en producten. Dat is essentieel voor onze economische positie en veerkracht en zorgt er ook nog eens voor dat we vanuit Nijmegen en ons land bijdragen aan chiptechnologie die internationale vraagstukken helpt oplossen. Dat is iets om naar uit te kijken en heel trots op te zijn!” «

www.citc-netherlands.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.