Gepubliceerd op 11 oktober 2018

Jingle bell, jingle bell, oh wat stijgt mijn omzet snel!

Boost je omzet in Q4 via Amazon.de

De Duitse e-commercemarkt is 5x groter dan de Nederlandse. Daarom kiezen veel Nederlandse ondernemers er voor hun producten in Duitsland te verkopen. Het liefst wil je als ondernemer dat de omzet via je Duitse webshop binnenkomt in plaats van via Amazon, dat scheelt commissie. Echter, er zijn een heleboel consumenten die producten liever via Amazon kopen. Amazon.de is daarom heer en meester op de Duitse e-commerce markt. 46% van de Duitse online omzet in 2017 ging naar Amazon. Als je naar de wereldwijde omzet van Amazon kijkt, zie in Q4 steeds een grote piek. Vorig jaar steeg de omzet voor Amazon wereldwijd van 43.74 miljard dollar in Q3 naar 60.45 miljard dollar in Q4, een stijging van ruim 38%. De Duitse Kerstman shopt graag bij Amazon en met de verwachte komst naar Nederland is nu het uitgelezen moment om te starten met Amazon.

Gouden combinatie
Je komt met webshop marketing een heel eind, maar je kunt Amazon niet links laten liggen. Het branden van top producten via social en influencers is een effectief middel om de omzet van je webshop én Amazon te boosten. Dexport helpt ondernemers om een brand op te bouwen in Duitsland. Een Duitse webshop en Amazon genereren samen de maximale omzet. “Je hebt een team van Duitse native marketing specialisten nodig om alle uitingen, zoekwoorden en advertenties op elkaar af te stemmen” vertelt Andreas Giese, CEO van Dexport. “De Duitse markt is veel groter dan de Nederlandse en daarmee stijgen de gemiddelde advertentiebudgetten, het lukt niet om met ‘half werk’ Duitsland te veroveren, je moet echt specialistische Duitse kennis hebben.”

Waarom Amazon in Duitsland?
Amazon is groot, zal blijft groeien en de vraag is niet of maar wanneer ze ‘echt’ naar Nederland komen. Steeds meer consumenten beginnen hun zoektocht naar een product via Amazon. “Ik adviseer ondernemers al jaren om te verkopen op Amazon. Amazon.de is interessant voor veel Nederlandse webshops en zo ken je het ‘spelletje’ vast wanneer Amazon naar Nederland komt.” zegt Andreas. Amazon is inmiddels zo groot dat je marketing moet gebruiken om er voor te zorgen dat je producten gevonden worden. “Je hoeft het wiel niet uit te vinden. Dexport heeft al veel ondernemers geholpen om succes te hebben op Amazon.”

Lucratieve producten
Het verdienmodel van Amazon is de commissie op de verkochte producten. Die is doorgaans 15%, maar hangt af van de productgroep. Producten met een hoge marge zijn het meest geschikt om te verkopen via Amazon, want naast de commissie gaat er ook budget naar de advertentiecampagnes. Al met al gaat al snel 20 tot 25% van je omzet naar Amazon. Daarom is het van belang je winstgevendheid in de gaten te houden. “Voor een goed overzicht, wanneer je meerdere producten verkoopt via Amazon, raad ik aan te zoeken naar een fullservice marketing tool anders raak je snel het overzicht kwijt” aldus Andreas. “Voor Dexport werk ik het liefst met de tool ProfitWiser. Je kunt zelf aan de slag en het verschaft een duidelijk inzicht. Je ziet real-time welke producten via advertenties en Amazon SEO gepusht moeten worden. Je kunt met ProfitWiser niet alleen je content managen en optimaliseren, maar ook eenvoudig de campagnes beheren en zo heb je inzicht van de ROI per product, categorie en land. Welke tool je ook kiest, om het handmatig te doen is ondoenlijk.”

Amazon marketing = win de Buy Box
Als je een Amazon account hebt en al jouw producten zijn opgevoerd dan hangt het succes op Amazon af of je wel of niet de Buy Box wint. De Buy Box kun je vergelijken met de ‘in de winkelwagen’ of ‘koop nu’ knop.
82% van de consumenten koopt het product via de Buy Box.

Onder de Buy Box staan de andere aanbieders. Je wilt dus de Buy Box hebben en niet als andere aanbieder gekenmerkt staan. De winnaar van de Buy Box is afhankelijk van veel factoren, die je kan beïnvloeden. Je moet onder andere autoriteit opbouwen om te winnen en dat doe je met: positieve reviews, goede afbeeldingen en video’s, slimme prijsstrategie, juiste taal en zoekwoorden, fulfilment methode en belangrijk; voorkom dat je producten uitverkocht raken.

Start vandaag nog op Amazon. Je kunt dan nog profiteren van alle euro’s die tijdens de Kerstperiode worden uitgegeven. Met een Amazon Europe account kun je gemakkelijk andere landen aansluiten en straks ook Nederland. Het enige wat je dan nog rest is een vertaling, je producten staan immers al op Amazon. ProfitWiser is de Amazon tool en Dexport kan je helpen met de opzet door native Duitse marketing specialisten.