Gepubliceerd op 28 maart 2019

Hogeschool zoekt schoonmaakbedrijf

Iselinge Hogeschool en SMB Willems werken sinds 1 februari 2019 samen. SMB Willems verzorgt voor de hogeschool het schoonmaakonderhoud en de glasbewassing. De twee partijen bleken al snel overeenkomsten te hebben en gaan samen voor kwaliteit. Dat kunnen ze niet zonder het team van ervaren schoonmaakmedewerkers, waarvan sommigen al ruim 20 jaar met veel plezier op de hogeschool schoonmaken.

SMB Willems kreeg de opdracht van Iselinge Hogeschool gegund na een Europese aanbestedingsprocedure waarop diverse schoonmaakbedrijven inschreven. “Een aanbestedingstraject is voor een kleine hogeschool een intensief traject”, vertelt Jolande Wentink, Stafadviseur Facilitair bij Iselinge Hogeschool. Iselinge Hogeschool is een relatief kleine hogeschool en gespecialiseerd in de opleiding van leraren voor het basisonderwijs. “We waren tevreden over de vorige schoonmaakleverancier. Maar als je zo’n traject start, wil je dat het iets oplevert. We hebben ons daarom goed voorbereid.”

Hogeschool met karakter

In de aanbestedingsprocedure beschreef Iselinge Hogeschool diverse doelstellingen. In de gunningscriteria lag de nadruk op kwaliteit. “We hebben tijdens de aanbesteding zo goed mogelijk beschreven wie we zijn en wat onze wensen zijn”, vertelt Jolande Wentink. “We zijn ambitieus, zelfstandig, eigen maar ook eigenwijs. Daarnaast is onze regionale verbondenheid groot. Een student schreef onlangs dat je bij Iselinge geen nummer bent en dat hij naast kwalitatief goed onderwijs, de prettige sfeer binnen de school nog gaat missen na zijn afstuderen. Dat is precies het gevoel dat we binnen de hogeschool willen bieden, daar zijn we trots op.”

Kwaliteit voorop

Iselinge Hogeschool gaat voor kwaliteit, dat blijkt onder andere uit het feit dat de hogeschool voor het tweede jaar op rij topopleiding geworden is in de Keuzegids Hbo 2019. “In alles wat we doen leggen we de lat hoog”, aldus Jolande. “Voor al onze bezoekers, cursisten, studenten en medewerkers willen we uitstralen dat we een kwalitatieve hogeschool zijn. Onze hogeschool is divers en heeft verschillende gebruikers met verschillende facilitaire eisen. De schoonmaak vervult in het realiseren daarvan ook een belangrijke rol.”

Een goede klik

Tim de Jong, directeur van SMB Willems, zag als snel overeenkomsten tussen de hogeschool en zijn schoonmaakbedrijf. “Wij zijn als regionaal schoonmaakbedrijf niet de grootste, maar we zijn wel ambitieus en professioneel. Wat me al snel opviel bij Iselinge is de fijne sfeer op de school en het prettige contact onderling. Dat had ook iets herkenbaars, in ons familiebedrijf werken we in een hecht team samen en zijn de lijnen kort. Dat paste heel goed samen en dat merkten we tijdens de voorbereidingen voor het contract.”

Teamgevoel

SMB Willems behaalde na het indienen van de offerte en het geven van een presentatie de meeste punten ten opzichte van andere inschrijvers. “Dat was best een lastig moment”, vertelt Jolande Wentink. “Omdat we tevreden waren over de schoonmaak. Maar het verschil met de andere inschrijvers was wel helder. Bij SMB Willems zagen we een goede borging van afspraken en processen, een proactieve aanpak van innovaties en een verbetering van materialen voor de medewerkers. Vooral het teamgevoel sprong er echt uit, dat zagen we het gehele aanbestedingstraject terug.”

Hands on

Voorafgaand aan de start van de schoonmaakovereenkomst op 1 februari namen SMB Willems en Iselinge Hogeschool de tijd om de samenwerking goed voor te bereiden. “In het begin moet je even aan elkaar wennen”, zegt Jolande Wentink. “We kregen er al snel een vertrouwd gevoel bij. Er werden goede voorbereidingen getroffen en de juiste mensen zaten bij ons aan tafel. Bovendien zaten we ook niet langer met elkaar aan tafel dan strikt noodzakelijk, echt een hands-on mentaliteit. Daardoor wordt onze organisatie ontzorgd en dat voelde goed.”

Overname van het schoonmaakteam

SMB Willems nam het volledige team van vijf schoonmaakmedewerkers over van de vorige schoonmaakleverancier. Hierdoor verzorgen ook in de nieuwe overeenkomst dezelfde bekende en ervaren gezichten de schoonmaak binnen de hogeschool. “We zijn blij dat we hetzelfde schoonmaakteam hebben behouden”, aldus Jolande Wentink. “Het team voelt gewoon als onderdeel van ons personeelsbestand. De medewerkers kennen de school goed en zijn flexibel, ze voelen heel eigen.”

Voor Marian Jansen, al twintig jaar schoonmaakmedewerker bij Iselinge Hogeschool, bracht de wisseling van schoonmaakleverancier vragen met zich mee. “We schrokken er wel van toen we hoorden dat we een nieuwe werkgever kregen. Ik had veel vragen, je wilt weten of je gekort wordt op je uren. En we hebben een fijn team. We staan echt voor elkaar klaar dus dat wil je niet kwijt. Ik vond het bij SMB Willems goed geregeld. We kregen al snel bericht en hebben veel contact met de rayonmanager. Dat is fijn.”

Een goede start

Een zorgvuldige overname van medewerkers was voor SMB Willems een belangrijk doel. “Een wisseling van werkgever is vaak een spannende tijd voor de schoonmaakmede- werkers”, vertelt Tim de Jong. “We proberen snel duidelijkheid te scheppen en het gevoel te geven dat de medewerkers bij ons heel welkom zijn. Onze doelstelling is dat elke medewerker bij SMB Willems zijn of haar pensioen haalt. Voor het schoonmaakteam bij Iselinge zijn we daarom gestart met een feestelijke startbijeenkomst, investeerden we in nieuwe, ergonomische materialen en verzorgen we diverse trainingen voor de medewerkers.”

Groeigebied

Voor het schoonmaakbedrijf uit Arnhem is Iselinge Hogeschool een goede stap in de richting van uitbreiding in de regio Doetinchem. “De Achterhoek is voor ons een mooi groeigebied”, aldus Tim de Jong. “De mentaliteit past goed bij ons bedrijf. Gaan voor kwaliteit en doen wat we beloven. En met goede zorgen voor onze medewerkers, dat staat bij SMB Willems voorop. We zijn daarom heel gelukkig met de goede match met Iselinge en gaan voor een lange samenwerking.”

Ambitieuze toekomstplannen

Nu de aanbestedingsprocedure erop zit en de samenwerking gestart is, zit Jolande Wentink nog niet stil. “We gaan samen bekijken hoe we verder invulling geven aan de afspraken binnen het contract. In de toekomst leggen we de focus nog meer op kwaliteitsmetingen en tevredenheid van gebruikers. We merken al dat SMB Willems ons daarin ontzorgt, we krijgen nu meer op proactieve wijze inzicht in de processen. Dat vind ik belangrijk, je moet altijd kritisch naar jezelf blijven. Dat geldt ook voor onze hogeschool, we blijven ambitieus.” «

SMB Willems Papenkamp 4, 6836 BD Arnhem Telefoon 026 – 389 11 19 www.smbwillems.nl

Tekst: Maartje Peters van Nijenhof – Selbach

Fotografie: Dennis Daamen