Het ontbinden van een B.V.

15 november 2018 11:22

Het ontbinden van een B.V.

Voor het ontbinden (in de volksmond “liquideren” genoemd) van een B.V. is allereerst een aandeelhoudersbesluit nodig. Vervolgens moet worden gekeken of de B.V. op het moment van de ontbinding nog baten, oftewel activa/bezittingen, heeft.

Als een B.V. ten tijde van de ontbinding geen enkele baten meer heeft, dan houdt zij direct op te bestaan, de zogenoemde turboliquidatie. Is er wel sprake van (enige vorm van) een bate, dan moet de ontbonden B.V. blijven voortbestaan voor de vereffening van haar vermogen.

De vraag of er op het moment van de ontbinding nog openstaande schulden zijn, is daarbij niet van belang. Wel is het onrechtmatig jegens een schuldeiser als de weg van de turboliquidatie wordt genomen, terwijl er tijdens de ontbinding sprake is van een bate of als er nog een bate te verwachten is.

In een recente uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant* zet de Kantonrechter een en ander nog eens verder uiteen.

In deze zaak had een schuldeiser van een geturboliquideerde B.V. de bestuurder aansprakelijk gesteld. Er werden hem diverse verwijten gemaakt.

De schuldeiser stelde onder andere dat de bestuurder het faillissement had moeten aanvragen, omdat er geen baten meer waren maar wel nog openstaande schulden. De Kantonrechter oordeelt hierover dat ook in dit geval het achterwege laten van een faillissementsaanvraag alleen dan onrechtmatig is ten opzichte van een schuldeiser, indien er nog (enige) baten aanwezig (of te verwachten) zijn.

Ook oordeelde de Kantonrechter dat het bij de oprichting geplaatste aandelenkapitaal van € 18.000 niet betekent dat er een bate is. Het geplaatste kapitaal is namelijk het (recht op) kapitaal dat door de onderneming is uitgegeven en dat door de aandeelhouders aan de onderneming is verschaft. Alleen als het geplaatste kapitaal niet volledig is volgestort heeft de B.V. een bate, anders niet.

Essentie van het geheel: het is van belang om zeker te weten dat de B.V. geen baten meer heeft, als er gekozen wordt voor de turboliquidatie van een B.V.

* Uitspraak Zeeland-West-Brabant, 1 augustus 2018, ECLI:NL:RBZWB:2018:4728

www.oovb.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.