Gepubliceerd op 14 juli 2017

Heros is klaar voor de toekomst

heros relatiedag 2017 seminar biobase (130)Heros Sluiskil, de grootste verwerker van AEC-bodemas in de Benelux, organiseerde onlangs een interactief congres in het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen. Onder leiding van de bevlogen dagvoorzitter Roelof Hemmen (voormalig anchorman van RTL Nieuws) gaven een aantal internationale sprekers hun visie op de circulaire economie en de toekomst van bodemas in het bijzonder.

Aanleiding was het vernieuwde productiepark van Heros, waarmee een investering van 15 miljoen euro is gemoeid. Dit zorgt voor een extra kwaliteitsslag. Centraal staat de verduurzaming van de mineralen uit bodemas en de verbeterde terugwinning van metalen. Primaire grondstoffen als zand en grind zijn schaarser dan menigeen denkt. Na opwerking bij Heros, onderdeel van Remex Mineralstoff GmbH, wordt bodemas gebruikt als funderings- en ophoogmateriaal in de wegenbouw, voor landschappelijke inpassing of als zand- en grindvervanger voor de beton- en asfaltindustrie.

Aan het slot van het seminar was er een levendig debat over de duurzame kringloop met gastheer Erwin Pieters (directie Heros Sluiskil), Boris van der Ham (oud-Tweede Kamerlid, nu voorzitter van Vereniging Afvalbedrijven), professor Jos Brouwers (TU Eindhoven), Jose Jorge Diaz del Castillo (EU Commissie), Marcel Bettonvil (MBI) en Maxime Pernal (CEWEP). Het was een belangrijke bijeenkomst, mede omdat er een delegatie uit Brussel was die heeft kunnen zien dat er veel mogelijk is met bodemas. Een mooie kick off voor gesprekken met de EU en de diverse stakeholders.

,,De overheid heeft als belangrijke taak om het hergebruik van afval te stimuleren. De Nederlandse Green Deal is een mooi voorbeeld van high tech innovatie voor de rest van Europa”, aldus Boris van der Ham.

Rondleiding
Na het congres kregen de vele gasten uit binnen- en buitenland bij Heros in Sluiskil een rondleiding in de nieuwe non-ferro fabriek en de nieuwe AEC-bodemas opwerkingsinstallatie. ,,Het was een interessante rondleiding. Hergebruik van afvalstromen is essentieel voor duurzame ontwikkeling en bio based economy. In het begin waren we best wel huiverig toen een afvalbedrijf als Heros naar de gemeente Terneuzen kwam. Inmiddels blijkt het een van de meest innovatieve bedrijven te zijn op het gebied van herwinning van grondstoffen uit afval. Heros is een sterke pijler van de groeiende economie in de Kanaalzone van Gent naar Terneuzen”, aldus burgemeester Jan Lonink van Terneuzen. 
www.heros.nl