Gepubliceerd op 26 maart 2019

GroenLeven zet lokaal centraal bij grootschalige zonne-energie

Zonnepanelen op vuilstortplaatsen, op parkeerterreinen, drijvend op water of op grote daken. GroenLeven, marktleider in grootschalige energieprojecten, zet alles op alles om de omschakeling naar duurzame energie in Nederland te versnellen. Centraal in de aanpak staat de samenwerking met de lokale gemeenschap.

GroenLeven

GroenLeven startte in 2012 als initiatief van twee Friese vrienden met een passie: de wereld een stukje duurzamer maken. Onder het motto ‘Doen is het nieuwe denken’ is GroenLeven inmiddels uitgegroeid tot marktleider in grootschalige zonne-energie. GroenLeven wil een essentiële bijdrage leveren aan de energietransitie en een schonere, betere en duurzame wereld.

Lokaal centraal

Een voorbeeld van de duurzame impact die GroenLeven lokaal heeft is zonnepark Oranjepoort in Emmen. Bij de bouw van één van de grootste zonneparken van Nederland, 88.000 panelen, wordt zoveel mogelijk gewerkt met ondernemers uit de regio. Zij verzorgen onder andere grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, arbeid en de aansluiting.

Het zonnepark, gesitueerd op braakliggende industriegrond, wordt op uitnodiging van ondernemersvereniging VPB Emmen door GroenLeven, in samenwerking met gemeente Emmen, gebouwd. Samen met de omwonenden heeft GroenLeven de uitgangspunten bepaald over de visuele inpassing van het zonnepark.

Uniek in Emmen is het grote aantal partijen dat meeprofiteert van het park. Omwonenden kunnen deelnemen in het park via een postcoderoos; zij hebben een energiecoöperatie opgericht en GroenLeven heeft hen 0,5 megawatt geschonken. Lokale ondernemers kunnen via VPB Emmen mede-aandeelhouder worden. Daarnaast wordt samen met lokale ondernemers, NHL Stenden Hogeschool en het Drenthe College een fieldlab gebouwd voor onderwijs en het testen van nieuwe ideeën, materialen en technieken op het gebied van duurzame energie. Zonnepark Oranjepoort Emmen is daarmee een zonnepark voor en door de regio.

Duurzame dubbele functie   

Duurzaam gebruik van locaties staat bij GroenLeven centraal. Zij voegt graag een extra en dus dubbele functie toe aan een locatie door zonnepanelen te plaatsen. Zo heeft GroenLeven bij het TT Circuit in Assen een zonnecarport gebouwd, zonneparken aangelegd op voormalige vuilstorten, ontwikkelt zij zonneparken op water en op grote daken. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met FrieslandCampina. Tot nu toe worden er zo’n 840.000 zonnepanelen geplaatst op daken van 772 melkveebedrijven. De boeren ontvangen een vast bedrag huur per zonnepaneel en hoeven niet te investeren. FrieslandCampina verduurzaamt met de opbrengst het eigen elektriciteitsverbruik. Deze dakhuuroplossing zet GroenLeven ook in bij andere ondernemers met grote daken. Daarnaast is er voor ondernemers natuurlijk altijd de mogelijkheid om de zonnepanelen zelf aan te schaffen. GroenLeven ontzorgt de ondernemer van A tot Z.

Toekomst

GroenLeven laat zich voorlopig niet remmen. Zij levert een alsmaar groeiende bijdrage aan de energietransitie. Ook heeft zij plannen voor een energieplatform dat met blockchaintechnologie vraag- en aanbod wil koppelen. Dit verlaagt de kosten van groene energie en geeft afnemers de garantie dat ze 100 procent zonne-energie van eigen bodem ontvangen.

Roland Pechtold, CEO van GroenLeven: “‘We willen later tegen onze kinderen kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om de wereld schoner, beter en duurzamer te maken.’

Lees meer over GroenLeven op www.groenleven.nl.