‘Gemeente Lingewaard geeft ondernemer de ruimte’

20 maart 2019 15:53

‘Gemeente Lingewaard geeft ondernemer de ruimte’

Een pracht gemeente is het. Om te wonen, te werken, te recreëren en te ondernemen. Gemeente Lingewaard met haar 8 kernen ligt centraal tussen de Randstad en het Ruhrgebied. Midden in de natuur en het stroomgebied van de Waal, Nederrijn en Linge. Daarnaast grenst de gemeente aan het Pannerdensch Kanaal. Het heeft twee toeristische trekpleisters: Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. De sociale cohesie is groot. Kortom, een gemeente met een prima vestigingsklimaat.

Zodra we dorpskern Bemmel binnenrijden, zien we een bedrijventerrein in ontwikkeling: Houtakker II. “Hier komt onder meer het gigantische bedrijfspand van Rent-All & Fairlight, verhuur- en verkoopbedrijf van licht, audio en video”, vertelt Helga Witjes Wethouder van Wonen, Financiën, Economische zaken en Onderwijs enthousiast. “En veel lokale en regionale bedrijven zijn Rent-All & Fairlight al gevolgd. Onze gemeente kenmerkt zich door kwalitatieve bedrijven. Je ziet hier vooral bedrijven waar vakwerk en kwaliteit centraal staan. Geen massa, maar exclusiviteit. Dat maakt dat de ondernemers elkaar sneller opzoeken voor samenwerking vanwege dezelfde kwaliteitsvisie.”

Ambitieus

Houtakker II is in ontwikkeling, dat is ons grootschalige tuinbouw-ontwikkelingsgebied NEXTgarden eveneens. Het is ons streven om het eerste klimaatneutrale tuinbouwgebied te realiseren. Ondernemers, kennisinstellingen en overheid werken samen aan concrete initiatieven om de hele productieketen slimmer, rendabeler en duurzamer te maken. Wij willen de regio met de meest groene kennis ter wereld zijn. Specifiek noem ik in dit kader de proeftuin NEXTgarden Ingredients Farm met als doel duurzame teelt en verwerking van tropische gewassen commercieel mogelijk maken. Greenhouse Protein Center NEXTgarden teelt onder meer de eiwitbron waterlinzen. NEXTgarden Incubator brengt de top in gezondheidszorg en voeding samen. Neem Humphrey’s Restaurants, gevestigd op Houtakker. In hun keuken bereidt zij gerechten met lokale, seizoensgebonden producten. Alle groenten, kruiden en fruit komen hier uit de kassen. Dit is samenwerken aan duurzame, maatschappelijk gedragen innovatie. Er is overigens nog volop ruimte voor nieuwe succesvolle ondernemers op duurzaam gebied en voor de andere bedrijventerreinen. Daarbij denk ik met name aan logistiek, industrie en bedrijven die opereren in het luxesegment. Groot voordeel is de ligging en bereikbaarheid van onze bedrijventerreinen aan de diverse uitvalswegen. Helemaal als straks de A15 doorgetrokken wordt.”

Revitalisering

Voor bedrijventerrein Houtakker II is onlangs Stichting Beheer Bedrijventerrein Houthakker II opgericht voor het schoon, heel en veilig houden van het terrein. Accountmanager Bedrijven Etienne Vermeulen: “Aantrekkelijke bedrijventerreinen trekt bedrijven aan. Samen met ondernemers op het bedrijventerrein investeren we collectief in een representatieve bedrijfsomgeving. Denk daarbij aan gezamenlijk groenonderhoud van openbaar gebied, terreinbeveiliging, verduurzaming en aanverwante zaken. Iedere pandeigenaar op het bedrijventerrein betaalt verplicht naar ratio mee en mag meedenken over de besteding van de gelden. Als ondernemers en gemeente samen verantwoordelijk zijn voor de uitstraling van het bedrijventerrein, gaat dat verbeteren. De gemeente draagt haar steentje bij door gelden vrij te maken voor revitalisering en vergroening van de terreinen.”

Collectief

Voorzitter van de stichting en ondernemer Martien Bulters: “De gemeente wijst toekomstige kopers van grond op de verplichting aan deelname aan dit collectief. Wij zien de gemeente dan ook als partner. Als bestuur behartigen we de collectieve belangen en gaan in gesprek met de gemeente voor aangelegenheden op het bedrijventerrein. Met drie ondernemers vormen we het bestuur en zijn de kartrekkers. Een pluspunt is, dat we zelf ‘midden in het veld’ zitten. We weten daardoor wat er speelt op het terrein. De deelnemende ondernemers hebben invloed op de projecten die we gaan realiseren. Houtakker II is een nieuw bedrijventerrein. Je kunt daardoor van scratch af aan zaken samen goed regelen. Wanneer je gezamenlijk de handen in één slaat, kun je meer bereiken. Ik noem bijvoorbeeld vergroening, veiligheid maar ook ergernissen over wild parkeren door vrachtwagens of achtergebleven afvalcontainers. De uitstraling van het bedrijventerrein is van invloed op het imago van je bedrijf. Het gaat er niet om dat alleen je eigen stoep schoon is, maar dat het hele bedrijventerrein er verzorgd uitziet. Ook vindbaarheid met heldere bewegwijzering en veiligheid zijn hierbij aandachtspunten. Het bedrijventerrein ligt tegen een woonwijk aan. Bewoners van de woonwijk moeten hier ’s avonds met een plezier een ommetje kunnen maken. Dat kan alleen als het er representatief uit ziet. Bovendien voorkomt het eerder vandalisme en criminaliteit. De stichting is in het leven geroepen voor Houtakker II. Onze wens is om Houtakker I erbij te betrekken. Dat maakt je daadkracht groter. Bovendien is collectiviteit noodzakelijk voor de haalbaarheid van de projecten. Ook hierin heeft de gemeente een faciliterende rol en organiseert samen met de stichting informatiebijeenkomsten. We doen het samen.”

Samen

Gemeente Lingewaard biedt potentie voor ondernemers. Niet alleen vanwege het goede vestigingsklimaat en de betrokken rol van de gemeente bij de bedrijventerreinen. Etienne: “Ik ondersteun bedrijven bij procedures, aanvragen en help hen op weg binnen de gemeente. Samen om tafel en meedenken hoe hun plannen gerealiseerd kunnen worden binnen de grenzen van de wet. We luisteren en je wordt gehoord. We willen ondernemers zo meer de ruimte geven om te ondernemen. We moeten vooral bij ondernemers ophalen wat van belang is. In gesprek blijven om die dingen te doen waar ook een daadwerkelijk belang ligt onder onze ondernemers. Zo veel als mogelijk in een samenwerking, liefst met collectieven. De Stichting Beheer Bedrijventerrein Houtakker II is hier een heel mooi voorbeeld van. Inmiddels is de helft van het in ontwikkeling zijnde terrein verkocht en kan de stichting serieuze stappen gaan ondernemen. Door structureel met elkaar het gesprek aan te gaan over de dingen die er toe doen dragen we samen zorg voor het representatief houden van dit terrein.”

Dorpskarakter

Helga tot slot: “Het dorpse karakter van de gemeente heeft nog meer voordelen. Je gunt hier elkaar de handel. Ondanks dat zowel Arnhem als Nijmegen op een kwartiertje afstand liggen, ga je hier niet voor een dubbeltje goedkoper naar de stad. We zijn loyaal aan elkaar. Buitenstaanders worden snel opgenomen. ‘De Lingewaarders’ zijn een gemoedelijk volkje met een open hart. Veel mensen uit de Randstad trekken naar onze gemeente. Je kunt hier een prachtige vrijstaande woning kopen die nog betaalbaar is. Het verenigingsleven is hier intensief. Als je je aansluit bij één van de clubs, word je binnen no time omarmd. Soms beseffen ze het te weinig, maar inwoners en ondernemers in gemeente Lingewaard kunnen trots op zich zelf zijn: op hun zijn, doen en laten!” «

Meer weten?

Gemeente Lingewaard

Etienne Vermeulen Accountmanager

Bedrijven Telefoon: 026 - 326 02 20

Mobiel: 06 - 310 487 00

E-mail: e.vermeulen@lingewaard.nl

www.bedrijventerreinen-lingewaard.nl

Tekst: Xandra Derks

Fotografie: SpotCompanion

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.