Gepubliceerd op 23 juni 2017

Future Proof en Sustainability

Is uw organisatie klaar voor de toekomst? In een samenleving die in een hoog tempo maatschappelijke en economische veranderingen doormaakt, is de behoefte aan nieuwe businessstrategieën groot. Zo zien we dat we van een lineaire economie doorgroeien naar een circulaire economie met uiteindelijk de COMBconomy als eindpunt.

De circulaire economie is een tussenstop naar de COMBconomy, ook wel de WEconomy genoemd. Marije Groen in ’t Wout, partner van Firm of the Future BV, zegt: “Bij een COMBconomy gaat het niet alleen om de closed-loop, maar vooral ook om het managen van natuurvriendelijke input en het gedrag van mensen in de gehele keten. Het omschakelen naar een circulaire economie is waar veel organisaties in de praktijk mee worstelen, met name doordat er niet voldoende winst wordt gemaakt. Door direct de stap te maken naar de COMBconomy zullen organisaties wel een interessante ROI kunnen realiseren.”

Wat is een COMBconomy, het FPO-model
De COMBconomy is uitgewerkt in een Future Proof Organisatie-model (FPO-model). Met dit model worden negen punten geanalyseerd waarbij de strategie, het innovatievermogen en de flexibiliteit van de organisatie centraal staan. Het model is gebaseerd op natuurlijke en dus per definitie sustainable uitgangspunten. “Sterk punt van de COMBconomy is dat de kostprijs van een product/dienst centraal staat. Het gaat om het vinden van het evenwicht tussen een goede prijs-kwaliteitverhouding en de beleving van de klant.

Een positief resultaat wordt gerealiseerd door optimaal gebruik van grondstoffen, een natuurlijk design en het centraal zetten van de wensen van de klant. Naast het inzetten van social media zorgen nieuwe technieken, zoals 3D-printen en blockchain, voor vernieuwing en groei,” zegt Els Martijn, partner bij Firm of the Future. Het FPO-model helpt organisaties om veranderingen in balans op te pakken waardoor het financiële resultaat niet doorschiet in een nadeel voor de ondernemer. Te veel inzetten op één aspect (bijvoorbeeld duurzaamheid) betekent dat de organisatie uit balans raakt, wat vaak resulteert in een negatief resultaat. De klant is helaas nog niet altijd bereid om voor duurzaamheid te betalen. Door een evenwichtige aanpak, gebruikmakend van de Biomimicry-technieken en het tijdig meenemen van alle medewerkers, ontstaat er een duurzame Future Proof Organisatie. Een positief duurzaam businessmodel is hiermee gerealiseerd.

Een Future Proof Organisatie
Het verduurzamen van de maatschappij is een taak voor ons allemaal. Maar net als in de natuur vraagt overleven om concurrentie en zakelijkheid. De circulaire economie voelt alsof we halverwege de reis ineens stoppen en concluderen dat de kosten te hoog zijn en de baten niet in beeld. De COMBconomy staat voor een duurzaam product met minimaal grondstofverbruik, in een business-ecosysteem waarbij een hoge klant- en medewerkerstevredenheid verzekerd is. De Future Proof Organisatie is innovatief, flexibel en duurzaam.

Opleiding tot Sustainability Expert
Nieuwsgierig geworden? In september 2017 organiseert het Biomimicry Centre weer de opleiding tot Sustainability Expert in Burgers’ Zoo. Hier leert u als ondernemer/sustainability manager/controller in een zesdaagse opleiding hoe u uw organisatie duurzaam en future proof kunt maken. Kijk voor meer opleidingen op Biomimicry-Centre.nl «

Voor meer informatie over het FPO-model:
Els Martijn (1967) en Marije Groen in ’t Wout (1976)
Partners Firm of the Future
E-mail e.martijn@firmofthefuture.nl / m.groenintwout@firmofthefuture.nl / www.firmofthefuture.nl