Gepubliceerd op 7 februari 2019

Financiële tips voor ondernemers

Ondernemen kan ontzettend leuk zijn, maar er zitten ook minder leuke aspecten aan. Zo moet er bijvoorbeeld een administratie worden bijgehouden, krijg je misschien wel te maken met klachten van je klanten en kunnen er geldzorgen ontstaan. Voor ondernemers is het soms lastig om het hoofd boven water te houden en om financieel gezond te blijven. Daarom geven we je in deze blog een aantal financiële tips die je vast en zeker kunt gebruiken als ondernemer!

Recht op aftrekposten

Als ondernemer heb je waarschijnlijk al genoeg kosten, en het is dus heel fijn als je het bedrag wat je aan belasting moet betalen een beetje kunt verlagen. Er zijn een heleboel aftrekposten waar je in aanmerking voor kunt komen als ondernemer. Zo is er bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, voor als je meer dan 1225 uur per kalenderjaar werkt. Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor de startersaftrek als je nog geen 5 jaar ondernemer bent en in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek. Ook kun je in aanmerking komen voor de investeringsaftrek, de MKB-winstvrijstelling, de meewerkaftrek, de fiscale oudedagsreserve en de willekeurige afschrijving. Verdiep je dus eens in deze zaken en wie weet hoef je minder belasting te betalen dan je denkt!

Flexibele arbeidskrachten

Flexibele arbeidskrachten kunnen handig zijn, omdat je nooit weet hoe het volgend jaar met je bedrijf gaat. Neem bovendien alleen goed personeel aan, en neem nooit iemand aan simpelweg omdat je personeel nodig hebt. Goed personeel is ontzettend belangrijk, en wees hier dan ook zuinig op. Zorg voor goede voorwaarden en arbeidsomstandigheden.

Een goede boekhouding

Dankzij een goede boekhouding heb je meer inzicht in de prestaties van je bedrijf. Je ziet het meteen als het even wat minder gaat, en je kunt dan ook gelijk maatregelen treffen. Bovendien heb je zo goed inzicht in je debiteuren, en of ze je op tijd betalen.

Incassobureau inschakelen

Betalen je debiteuren maar niet? Dat is ontzettend vervelend! Want dat betekent dat je nog langer moet wachten op je geld, of dat ze je misschien wel helemaal niet willen betalen. In dat geval kan het verstandig zijn om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau kan ervoor zorgen dat je factuur alsnog wordt betaald. Door het inschakelen van een incassobureau begrijpt de debiteur meestal dat je er serieus werk van maakt, en vaak wordt de openstaande factuur alsnog betaald.

Verzekeringen

Verzekeringen kosten geld, maar ze zijn wel heel belangrijk voor ondernemers. Kun je bijvoorbeeld een tijdje niet werken door ziekte of door een ongeval? Dan krijg je geld uitgekeerd vanuit deze verzekering. Afhankelijk van je beroep is het dus zeker verstandig om een verzekering af te sluiten.