Gepubliceerd op 5 mei 2019

De ins & outs wat betreft het geven van geschenken aan je personeel

Heb jij als ondernemer personeel in dienst en vind jij het ook zo belangrijk dat zij het naar hun zin hebben? Dan wil je ze misschien zo nu en dan belonen voor hun harde werk en toegewijde inzet met een leuk geschenk. Want hoe zorg je voor gewaardeerde werknemers? Door hen regelmatig te laten weten dat je dankbaar bent voor wat ze dag in dag uit voor jou en jouw bedrijf doen. In dit blog wat inspiratie en extra kennis om tot het perfecte cadeau te komen.

Geschenken geven

Een geschenk weggeven is natuurlijk altijd leuk, maar hoe pak je zoiets precies aan? Er zijn allereerst regels vanuit de overheid aan de bedragen die je jaarlijks per werknemer mag besteden aan geschenken. Formeel is het zo dat alles wat een werknemer krijgt van zijn baas als loon moet worden gezien, tenzij het gaat om spullen die nodig zijn voor het werk. Bij persoonlijke cadeaus, bijvoorbeeld een fruitmand als iemand ziek is, hoeft de werknemer geen loonbelasting te betalen. Geld of waardebonnen komen wel bij hem of haar terug via de belastingaangifte en geschenken van twee tientjes of duurder ook. Dat is dus iets om rekening mee te houden als je bedenkt wat je precies gaat geven.

Welke geschenken?

De moeilijkste vraag wanneer je geschenken uit gaat delen, is natuurlijk wat je precies weggeeft. Je kunt lekker makkelijk een schrijfmap bedrukken voor alle medewerkers en verwachten dat ze daarmee tevreden zijn, maar misschien moet je er even iets langer over nadenken. Je wilt met iets origineels komen, iets dat uitstraalt dat je er écht over nagedacht hebt én dat je ontzettend blij bent met de medewerker. Je kunt gepersonaliseerde geschenken geven, bedrukt met een bekende uitspraak van jou of de pakkende slogan van het bedrijf.

Ervaringen geven

Je kunt ook overwegen om een leuk geschenk in de vorm van een ervaring te geven. Als jullie alleen doordeweeks werken, is het misschien een idee om een leuk uitje in het weekend te doen. Hoe leuk is het om met alle medewerkers én hun gezin op stap te gaan. Dan leert iedereen elkaar net weer op een andere manier kennen en het zorgt ervoor dat de medewerkers een geschenk hebben ontvangen waar ze het nog jaren over hebben.

Je ziet het, genoeg leuks om je waardering te tonen aan je medewerkers. Weet jij al wat je gaat geven?