Crowdfunding voor bedrijven? Nooit van gehoord!

16 september 2021 09:21

Crowdfunding voor bedrijven? Nooit van gehoord!

Ondernemers met een financieringsbehoefte denken nog voor 83% als eerste aan een bancaire instelling. 9% doet als eerste een financieringsbemiddelaar aan en in het overige legt de ondernemer direct contact met een alternatieve financieringspartij.

Wederkerig is uit onderzoek gebleken, dat het aantal en het volume van alternatieve financieringen veel hoger ligt, dan bovenstaande cijfers. De combinatie van deze gegevens maakt de conclusie dat de slagingskans van een financiering via alternatieve kanalen veel groter is. Eén van die mogelijkheden belicht ik graag voor u: Crowdfunding!

WAT IS CROWDFUNDING?

Heel veel wordt crowdfunding geassocieerd met het ondersteunen van een goed doel, een persoon met een medisch probleem, een bijzondere rolstoel die niet vergoed wordt enzovoorts. Maar de definitie van crowdfunding is veel breder; het gaat om het verzamelen van middelen door een grote groep om daarmee één doel te bereiken. Die definitie zegt vervolgens niets over een eventuele tegenprestatie. Daarom zijn er vier verschillende vormen van crowdfunding te onderscheiden:

  • Donatie
  • Incentive
  • Lening
  • Eigendom

(bron: Crowdfunding.nl)

Om kort te schetsen: Bij donatie gaat het inderdaad om een gift, de collectebus aan de deur of de actie via de stichting ‘Doe een wens’. Geen tegenprestatie behalve een dankbaar gezicht.

Bij incentives/sponsoring gaat het vaak om een product dat moet worden ontwikkeld. Bij deelname ontvang je uiteindelijk het ontwikkelde product, waar je dan in veel gevallen wel te veel voor hebt betaald, maar vanuit loyaliteit en betrokkenheid wel een blij gevoel aan over houdt.

Vervolgens is er de lening. Een groep mensen neemt deel aan één lening (aan u) om zo uw doel te ondersteunen. Deze vorm lijkt het meest overeen te komen met een bancaire lening. Echter de bank is daar tussen uit en het spaargeld van de investeerder wordt rechtstreeks aan u beschikbaar gesteld. Niet de bank, maar de spaarder neemt dus het risico. Kijk ook eens op YouTube.

Tenslotte is er nog de crowdfunding in de vorm van aandelen/investering, waarbij dus een stukje eigendom wordt gegeven in ruil voor de investering. Deze vorm wordt weinig toegepast.

CROWDFUNDING OP LENINGBASIS; IETS VOOR U?

Laat u dus niet dwingen om bij crowdfunding alleen aan goede doelen te denken. Het kan zeer zeker ook een middel zijn voor uw onderneming. Een voorraadfinanciering, een verbouwing, groeifinanciering of vastgoed? Het is allemaal mogelijk. En het mooie is, dat de deelnemer direct uw ambassadeur wordt. Hij of zij wil graag dat uw project slaagt en zal op de verjaardag zeker naar uw onderneming doorverwijzen! Hoe mooi is dat. Uw financieringsbehoefte is omgezet naar een marketing instrument!

Moet u dan al die verschillende investeerders contracteren en periodiek uitbetalen? Nee hoor, dat verzorgen wij helemaal voor u.

Meer informatie? Pak de telefoon en bel met Waardevoorjegeld.nl 085-489 04 52

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.