Circulair bouwen aan de toekomst

30 maart 2021 13:00

Circulair bouwen aan de toekomst

De Nederlandse overheid heeft als doel om in 2050 volledig circulair te zijn. Dat betekent dat er geen virgin grondstoffen aangebroken zouden moeten worden om nieuwe producten te produceren. Ook de bouw valt onder deze doelstelling, maar er moet nog veel gebeuren om tot een volledig circulaire bouw te komen in 2050.

De bouwsector is een belangrijke sector in Nederland als het gaat om duurzaamheid en circulaire economie. De milieu-impact is flink, het grondstofgebruik is hoog en het hoogwaardig hergebruik kan nog flink verbeterd worden. In de keten zijn vele partijen actief die tezamen voor innovaties en doorbraken in de circulaire bouw kunnen zorgen: architecten, ontwerpers, ingenieurs, dienstverleners, opdrachtgevers, uitvoerders en producenten. Deze maken gezamenlijk al mooie stappen op alle fronten.

Van grondstoffen, aanbestedingen en bijzondere samenwerkingsvormen tot festivals, circulair slopen en innovatieve producten: er gebeurt van alles. Er zijn verschillende mogelijkheden om circulair te bouwen: levensduur van gebouwen verlengen, gebruik maken van gerecyclede materialen of van biobased materiaal. En er is natuurlijk altijd nog de optie helemaal niks bijbouwen. Wellicht is deze optie zo gek nog niet als je kijkt naar de enorme leegstand die nu mede door de coronacrisis en het thuiswerken ontstaat.

Voor het gebruik van gerecycled materiaal in nieuwbouw is het belangrijk dat het materiaal zorgvuldig gescheiden wordt. Een modulair ontwerp kan hier een grote bijdrage aan leveren, in combinatie met het toepassen van een materialenpaspoort. Helaas staan er momenteel nog weinig van dit soort modulaire gebouwen en gebeurd slopen nu dus nog vaak op de traditionele manier waarbij weinig materiaal in goede staat behouden blijft. Bouwen met biobased materialen wordt de afgelopen jaren steeds meer toegepast. Door materialen zoals duurzaam hout, hennep en olifantengras te gebruiken in plaats van zware metalen en zeldzame minerale materialen wordt het milieu minder belast. Bouwen met dit soort materialen moet het bouwen van de toekomst worden.

Volledig circulair bouwen in 2050 is en blijft een grote uitdaging, maar door innovaties en kennis te blijven ontwikkelen, delen en samen te werken kunnen én moeten we deze doelstelling halen.

Lena Vlaming

Circulaire Economie

www.kiemt.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.