Arbowet en thuiswerken, wie is verantwoordelijk?

18 november 2020 11:07

Arbowet en thuiswerken, wie is verantwoordelijk?

Thuiswerken brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo scheelt het behoorlijk wat benzine, kun je je pak in de kast laten hangen en hoef je niet de hele dag tegen die collega aan te kijken die net iets te hard smakt. Toch kleven er ook nadelen aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een goede ergonomische werkplek. En het ziekteverzuim. Hoe zit het met de Arbowet en thuiswerken? Welke plichten heb je als werkgever?

Arbowet en thuiswerken

Als werkgever ben je volgens de Arbowet verantwoordelijk voor een goede werkplek voor je personeel, ook als zij thuiswerken. Dit noemen we de zorgplicht. Binnen de zorgplicht ben je o.a. verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. In een thuiswerksituatie moet je medewerkers hierop attenderen en actief stimuleren. Een werknemer mag bepaalde zaken van zijn werkgever vragen om deze goede thuiswerkplek te creëeren: ergonomische hulpmiddelen bijvoorbeeld, voor een gezonde houding. De mate waarin de werkgever daar invulling aan kan geven is afhankelijk van wat redelijkerwijs gevergd kan worden.

Een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek houdt in dat de werknemer op een gezonde manier moet kunnen werken. Klachten als RSI worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding. Dit kun je bijvoorbeeld verbeteren met een goede bureaustoel, een ergonomische muis, een ergonomisch toetsenbord en een verhoging voor je laptop. Naast de gezonde werkplek, moet een werkgever ook voldoen aan de eisen die worden gesteld aan beeldschermarbeid. Zo moeten de werkzaamheden worden afgewisseld met rusttijd en is een werkgever verplicht om zijn personeel in de gelegenheid stellen om passend onderzoek te laten doen bij oogklachten.

Psychische klachten bij thuiswerkers

Mensen die langdurig thuiswerken kunnen psychische klachten ervaren. Ook hier zegt de Arbowet en thuiswerken iets over: als werkgever ben je verplicht om de risico’s waaraan medewerkers worden blootgesteld in kaart te brengen en vervolgens de juiste maatregelen te nemen om ze tot een minimum te beperken. Veelvoorkomende psychische klachten bij thuiswerkers zijn stress, burn-outklachten en mogelijk zelfs depressies.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.