4 tips om de cashflow te optimaliseren

23 augustus 2019 11:12

4 tips om de cashflow te optimaliseren

Soms komen ondernemingen in moeilijkheden omdat de cashflow het laat afweten, terwijl de cijfers verder heel rooskleurig ogen. Een beperkte cashflow kan een rem zetten op investeringen en een goed beheer. Het kan zelfs de oorzaak zijn van verregaande financiële consequenties. Daarom is het belangrijk om de cashflow op peil te houden. Onderstaande vier tips zijn daarbij niet onbelangrijk.

# 1. Een strikte monitoring van de cashflow

Begin in de eerste plaats met jouw cashflow strikt op te volgen. Kijk met andere woorden niet alleen naar de winst- en verliesrekening maar ook naar de openstaande facturen. Volg ze strikt op en zorg ervoor dat ze tijdig worden betaald. Is de vervaldatum verstreken? Grijp dan meteen naar de telefoon en speel voortdurend kort op de bal.

# 2. Verbeter de instroom van contanten

Een goede cashflowmanagement is meer dan alleen het monitoren van de cashflow en het ingrijpen waar en wanneer nodig. Het is ook zoeken naar structurele oplossingen waarbij je de instroom van contanten optimaliseert. Zo blijven ondernemers nog te vaak vasthouden aan een betalingstermijn van dertig dagen. Dat mag heus wat minder zijn.

Bovendien staat het je vrij om te differentiëren. Ten opzichte van consumenten kan je dus perfect een betalingstermijn van 14 dagen overeenkomen. Dat is niet ongewoon. En bij B2B-klanten maak je een onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse klanten. Zo is in Duitsland een betaaltermijn van 20 tot 23 dagen heel gewoon. Niets staat jou dan ook in de weg om voor Duitse klanten een kortere betalingstermijn op te leggen. Griekse klanten zullen daar dan weer moeilijker over doen.

Hiernaast kan je ook een deel van de betaling naar een vroegere fase verplaatsen door een voorschot te vragen. Uiteraard is dat niet in alle sectoren even gebruikelijk. Biedt jouw sector jou weinig mogelijkheden? Dan kan factoring een ideaal middel zijn om lange betalingstermijnen alsnog onderuit te halen.

# 3. Stel uitgaven uit

Je hoeft heus geen wanbetaler te worden, maar anderzijds zegt niemand dat je voor de vervaldatum hoeft te betalen. Tevens is het interessant om grote betalingen over een langere termijn te spreiden. Denk bijvoorbeeld aan de betaling van de verzekeringspremie: op vlak van cashflowmanagement is het interessanter om een maandelijkse premie te betalen dan een goedkopere jaarpremie.

# 4. Maak gebruik van zakelijk krediet

Loop je ondanks al jouw inspanningen toch tegen de cashflowlimieten aan? Dan zal je vreemd geld moeten aanwenden. Via kortlopend zakelijk krediet kan je tijdelijke cashtekorten opvangen. Natuurlijk kleeft daar wel een prijskaartje aan vast, waardoor voorgaande tips nog steeds de voorkeur krijgen. Daarnaast zijn de aflossingen bij klassiek zakelijk krediet vooraf vastgesteld en volgen zij de instroom van contanten niet.

Daarom is een PIN voorschot een uitstekend alternatief. Hierbij gaat de aflossing automatisch via het PIN-apparaat: op dagen waarop je veel verkoopt en er veel contanten binnenstromen, wordt er meer afgelost. Op dagen met minder verkopen, geldt dan weer het omgekeerde. Zo oefenen de aflossingen geen druk uit op de toekomstige cashflow.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.