Gepubliceerd op 10 juli 2019

Gezond leven voor ondernemers

Je kunt vandaag de dag de tv niet aanzetten, de krant openslaan of het internet op gaan of je ziet artikelen over gezond leven. Gezond leven is belangrijk en als je dat niet doet dan loop je een groot risico om ziek te worden en voortijdig te overlijden. Sommige mensen worden een beetje moe van de belerende artikelen waarin hen wordt voorgehouden dat ze echt beter hun best moeten doen. Maar het is helemaal niet zo moeilijk om gezond te leven. Daarvoor hoef je echt niet iedere dag 3 uur in de sportschool te staan of alleen nog maar salades te eten.

Zorg voor meer beweging

Meer bewegen kun je al bereiken door gewoon de fiets te pakken in plaats van de auto. De supermarkt kan misschien best op de fiets. En als je op bezoek gaat bij een vriendin die vier straten verderop woont, ga er dan gewoon eens lopend naartoe. Als je meer beweegt verbrand je calorieën, is je hormoonhuishouding beter op orde, je lichaam is beter in staat om afvalstoffen sneller af te voeren en je immuunsysteem wordt erdoor gestimuleerd. Door al deze positieve ontwikkelingen zal je gezonder zijn en minder snel ziek worden. Zelfs de kans dat je bepaalde vormen van kanker verminderen in de ontwikkeling, is een positief effect van een gezonde leeftijl.

Stop met roken

Ja het is een open deur en nee het is niet makkelijk als je al jaren rookt. Maar ermee stoppen is echt het overwegen waard. Veel mensen die ooit stopten zijn de dag dat ze dit besluit namen nog steeds dankbaar. Niet alleen daalt de kans op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van longkanker sterk. Ook heb je veel meer energie en ook niet geheel onbelangrijk: je ruikt frisser. Het is voor een niet-roker echt geen pretje om in de omgeving van een stevige roker te moeten verkeren, om over intimiteit nog maar te zwijgen. En reken eens uit hoeveel geld je uitspaart als je geen sigaretten meer hoeft te kopen, daar kun je ieder jaar leuk van op vakantie.

De risico’s van alcohol

Eén of twee keer per week een glaasje wijn of een biertje is voor een volwassene echt niet erg. Maar als jij zo’n drinker bent die iedere dag naar de fles grijpt, vraag je dan eens af of dat wel zo verstandig is. Alcohol is gewoon slecht voor je lichaam, hoe je het ook wendt of keert. De lever is na ieder glas weer druk bezig om de alcohol uit je lichaam te filteren en af te voeren. Je kunt er bovendien afwijkingen in de hersenen van krijgen, zeker bij jongeren speelt dit een rol en de kansen op een alcoholverslaving zijn groter. Het is niet voor niets dat de minimumleeftijd voor het drinken van alcoholische dranken omhoog is gegaan naar 18 jaar. Het beste is natuurlijk om er gewoon niet aan te beginnen. Steeds meer mensen lassen een alcoholvrije maand in, vaak in januari. Na de feestdagen doen ze mee aan Dry January, een uit de VS overgewaaide trend. Een hele maand wordt er geen alcohol gedronken om het lichaam de kans te geven te ‘ontgiften’.

Laat die vette hap een keer staan

Gezond eten betekent echt niet dat je iedere dag alleen nog maar sla mag eten. Er zijn echt genoeg gezonde alternatieven voor de snackbar of de pizzeria. Vooral online vind je genoeg recepten voor gezonde maaltijden. Steeds meer mensen matigen ook de consumptie van vlees. Het eten van veel rood vlees wordt afgeraden omdat het risico op kanker erdoor toeneemt. Voor de productie van vlees worden nu eenmaal veel hormonen gebruikt en als je die als consument binnen krijgt is dat echt niet zo gezond. Je hoeft echt niet meteen veganist te worden, maar een dagje vegetarisch eten per week is echt het overwegen waard.