Houd de cybercrimineel buiten de poort

15 december 2016 13:30

Houd de cybercrimineel buiten de poort

cybercriminieelOndernemers krijgen steeds meer te maken met cybercriminaliteit. Vrijwel dagelijks zijn er in de media berichten over bedrijven die slachtoffer zijn geworden. Directeur Edo Bodt van Microplus: “Ondernemers moeten zich bewust zijn van de risico’s die zij lopen en moeten open staan voor informatie om digitaal weerbaarder te kunnen worden. Inzicht in de risico’s en goed beveiligde systemen zijn van groot belang voor de continuïteit van een bedrijf.”

De computertechnologie verandert razendsnel. Iedereen komt wel een keer met cybercrime in aanraking. In het ergste geval worden belangrijke bestanden vergrendeld en onherstelbaar vernietigd en wordt een geldbedrag gevraagd om dit op te lossen. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Belangrijk is te werken met een IT-partner die het klappen van de zweep kent en jarenlange ervaring heeft in IT-dienstverlening. Microplus is een IT-leverancier gevestigd in Den Haag en is opgericht in het jaar 1987. Microplus heeft bijna dertig jaar ervaring als IT-leverancier. Naast pc’s, servers en workstations levert Microplus ook alle soorten en merken netwerkcomponenten, storage solutions en andere onderdelen die binnen het kader van kantoorautomatisering toepasbaar zijn. Edo Bodt: “Tegenwoordig zijn vaak alle computers, maar ook laptops en mobiele telefoons/tablets in een organisatie geconfigureerd vanuit één centraal punt. Dit ongeacht het type verbinding en de plek waar de computers zich bevinden, op een lokaal kantoor of aan de andere kant van de wereld. Een vertegenwoordiger die ergens in de wereld aan het werk is moet kunnen rekenen op een veilige en betrouwbare verbinding. De afhankelijkheid van IT en de grote schade die aanslagen op de systemen kunnen geven, maken veiligheid op een hoog niveau noodzakelijk.”

Wat is cybercrime?


Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. Men hoeft zelfs geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te kunnen worden. Telefoons en bankpassen bevatten computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voorbeelden van cybercrime zijn het ‘gijzelen’ van gegevens op een computer (ransomware). Malware waarmee de controle over een computer wordt overgenomen. Een netwerk van besmette machines wordt Botnet genoemd. Verder zijn bijvoorbeeld Password cracking, factuur fraude, Dos en D-Dos aanvallen en E-fraude aan de orde van de dag. ‘E-fraude’ is een overkoepelende term voor bedrog met als oogmerk het behalen van financieel gewin, waarbij IT essentieel is voor de uitvoering. Een gewaarschuwd mens telt voor Edo Bodt nog steeds voor twee. “Wat je echter ziet is dat door bijvoorbeeld slordigheid en verkeerde zuinigheid veel risico wordt gelopen. Dit kan de continuïteit van een bedrijf in gevaar brengen. Door een veilig bedrijfsnetwerk, up-to-date software, goede wachtwoorden, back-upsystemen, antivirus en een firewall kun je veel voorkomen.

Daarnaast is bewustwording heel belangrijk. Het herkennen van nepberichten en gevaarlijke links is iets waar constant aandacht voor nodig is. Wij zorgen bij onze klanten dat de actuele bedreigingen in beeld zijn en in beeld blijven. We volgen continu de ontwikkelingen en implementeren steeds nieuwe beveiligingen tegen bedreigingen. Daarnaast kunnen we alle Windows werkplekken vanuit één centraal punt managen, ongeacht of de computer fysiek in het netwerk aanwezig is of aan de andere kant van de wereld staat. Alles wordt met een paar eenvoudige commando’s geregeld vanaf de beheerdersconsole. Dit betekent dat we steeds zien of er bedreigingen zijn en als het fout gaat kunnen we snel ingrijpen en de zaak oplossen. Een gerust gevoel voor een ondernemer als je weet dat enorme bedrijfsschade op die manier wordt voorkomen.”

Tips

“Het zijn naar mijn mening tips voor computerveiligheid die iedereen weleens heeft meegekregen, maar ik noem ze toch nog maar een keertje op. Beveilig het draadloos bedrijfsnetwerk met een wachtwoord, zorg voor een ‘sterk’ wachtwoord, vernieuw wachtwoorden regelmatig en zorg ervoor dat het draadloos netwerk buiten de kantoortijden uit staat. Het klinkt zo logisch, maar ik zie regelmatig slechte beveiligingen. Houd besturingssystemen, browser en hulpprogramma’s up-to-date en zorg dat iedereen in het bedrijf op de hoogte is van de laatste bedreigingen zodat ook bijvoorbeeld phishingmails en verkeerde links worden herkend. Maak afspraken over privé- en werkgebruik van apparatuur en zorg voor een schot tussen bedrijfs- en privégegevens. Wij zijn dan ook in staat, bij het vertrek van een medewerker, de bedrijfsgegevens uit een apparaat te verwijderen.”

Datalekken is een hot item. Volgens Edo Bodt nog steeds een onderschat probleem. “Het vertrouwen van de klant kan daardoor wegvallen en er kan een hoge boete worden opgelegd door het College bescherming persoonsgegevens. Last but not least is de noodzaak back-ups te maken. Wij maken voor onze klanten drie back-ups op een dag. Mocht er een blokkade van buitenaf plaatsvinden, kunnen wij altijd terug naar de stand van zaken op een eerder moment op de dag.” Om een veilige IT-omgeving te bereiken stelt Edo Bodt graag Microplus voor. “Microplus heeft een sterke cultuur als het gaat om klantgerichtheid. Ik heb regelmatig contact met mijn klanten en we zijn 24/7 beschikbaar om de IT in de gaten te houden. Het geeft toch een veilig gevoel als je weet dat Microplus je systemen goed in de gaten houdt en als er bedreigingen zijn direct ingrijpt. Wij houden de cybercrimineel buiten de poort en komen ze binnen dan gaan ze via diezelfde poort er weer uit. We werken graag mee aan een veilige digitale wereld.”

Microplus is succesvol. Ze ontvingen dit jaar de Gazelle award van het Financieel Dagblad. Een award voor gezonde snel groeiende bedrijven. Microplus wil elke klant laten ervaren dat perfect en slim werkende IT onlosmakelijk verbonden is aan een succesvolle organisatie. «

MICROPLUS SERVICES BV
 - 
www.microplus.nl

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.