Sanering schulden zonder faillissement: WHOA!?

13 december 2017 15:39

Sanering schulden zonder faillissement: WHOA!?

Op 5 september 2017 heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie een internetconsultatie opengesteld voor 
de Wet homologatie onderhands akkoord ter voorkoming van faillissement (WHOA).

De WHOA bevat een regeling voor een onderhands (dwang)akkoord, dat onder omstandigheden tegen de wil van schuldeisers en aandeelhouders kan worden opgelegd. De voorgestelde regeling kan worden toegepast bij ondernemingen die wel rendabele bedrijfsactiviteiten hebben, maar vanwege een te zware schuldenlast toch insolvent dreigen te raken.

Door middel van een akkoord kunnen de rechten van schuldeisers en aandeelhouders worden gewijzigd. Daarbij kunt u denken aan een gedeeltelijke kwijtschelding van schulden, een dept for equity swap of aanpassing van leningsvoorwaarden. Daarnaast bevat het concept van het wetsvoorstel een mogelijkheid om toekomstige verplichtingen uit lopende overeenkomsten te herstructureren. Kort gezegd, kan de ondernemer zijn contractspartij voor de keuze stellen: óf de overeenkomst beëindigen, óf aanpassen?
Het akkoord kan alle schuldeisers en aandeelhouders betreffen, maar ook slechts een bepaalde groep (klasse) van schuldeisers.

Schuldeisers en aandeelhouders van wie de rechten op basis van het akkoord worden gewijzigd, zijn gerechtigd om daarover te stemmen. Een klasse van schuldeisers stemt in met het akkoord, indien het besluit tot instemming is genomen door een groep van schuldeisers die samen ten minste 2/3de vertegenwoordigen van het totale bedrag aan vorderingen, behorend tot schuldeisers die binnen de klasse een stem hebben uitgebracht. Niet verschenen schuldeisers tellen voor dit quorum niet mee en kunnen een akkoord daardoor niet verstoren.

Het wetsvoorstel bevat zogenaamde ‘cram down-bepalingen’. Dit houdt in dat schuldeisers tegen hun wil kunnen worden gebonden aan een akkoord. Indien alle klassen hebben voorgestemd, kan een tegenstemmende schuldeiser worden gebonden aan het akkoord en wel door homologatie daarvan. Homologatie vindt plaats na toetsing door de rechter.

Homologatie kan worden geweigerd, als de schuldeiser op basis van het akkoord rechten zou krijgen die een lagere waarde hebben dan de betaling die hij naar verwachting zou ontvangen bij vereffening van het vermogen van de ondernemer in moeilijkheden na een faillissement.

Zelfs indien een klasse van schuldeisers heeft tegengestemd, kan deze toch door de rechter aan een akkoord worden gebonden. In dat geval gelden aanvullende voorwaarden voor het akkoord. Eén van deze voorwaarden is dat een schuldeiser onder het akkoord in ieder geval zijn aandeel in de reorganisatiewaarde moet ontvangen.

Onder de huidige omstandigheden is het zeer lastig om buiten faillissement schulden te saneren indien de schuldeiser daarmee niet instemt. Dit is ook niet onbegrijpelijk. 
De schuldeiser heeft vaak goederen geleverd of diensten verricht en dient daarvoor volledige betaling te ontvangen. De WHOA bevat evenwel een vergaande regeling om bestaande schulden en lopende overeenkomsten te herstructureren. Dit biedt ondernemingen die kampen met een grote financieringslast uit het verleden kans om verschoond te blijven van een faillissement en de rendabele activiteiten voort te zetten. Ik verwacht dat de WHOA in de nabije toekomst onderdeel zal uitmaken van onze wetgeving, aangeving de Europese Commissie reeds een ontwerp van een richtlijn heeft gemaakt waarin alle lidstaten verplicht worden een regeling in de nationale wetgeving te introduceren voor een akkoord ter voorkoming van een faillissement. De regeling zal naar mijn verwachting in de toekomst met name worden gebruikt om financieringen, verstrekt door banken en obligatiehouders, te herstructureren.

Indien u naar aanleiding van het bovenstaande vragen heeft, kunt u contact opnemen met 
Gerben Barendregt (0182 – 518433 of gbarendregt@lagrolaw.nl)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.