Doorstart onderneming: cherry picking toegestaan!

16 februari 2017 11:47

Doorstart onderneming: cherry picking toegestaan!

Het overnemen van een onderneming na een faillissement heeft het voordeel dat het de doorstarter vrijstaat om werknemers uit te kiezen en nieuwe arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Er is echter geen sprake van een ongebreidelde vrijheid ten aanzien van de rechtspositie van de werknemers die uitgekozen worden.

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is van invloed op de rechten van de doorstarter die de onderneming na een faillissement koopt en van plan is (een aantal) werknemers van de failliete onderneming nieuwe arbeidsovereenkomsten aan te bieden.

De doorstarter wordt namelijk aangemerkt als opvolgend werkgever indien de werknemers dezelfde of soortgelijke werkzaamheden gaan verrichten bij de nieuwe onderneming. Met invoering van de WWZ is de definitie voor opvolgend werkgeverschap uitgebreid. Van opvolgend werkgeverschap is sprake indien tussen een werknemer en verschillende werkgevers, die, ongeacht of inzicht bestaat in de hoedanigheid en geschiktheid van de werknemer, ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijs geacht moeten worden elkaars opvolger te zijn. Het gevolg hiervan is dat de doorstarter doorgaans als een opvolgend werkgever zal worden beschouwd. Dit brengt voor de doorstarter met zich mee dat hij bij het aanbieden van nieuwe arbeidsovereenkomsten aan de werknemers uit de failliete onderneming tegen een aantal beperkingen aanloopt.

Ketenregeling

Met de invoering van de WWZ is de ketenregeling gewijzigd in die zin dat in een periode van 24 maanden er drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd kunnen worden aangeboden zonder dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Deze keten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt onderbroken door een tussenpoos van 6 maanden.

Omdat de doorstarter wordt aangemerkt als opvolgend werkgever telt het arbeidsverleden van een werknemer bij de gefailleerde onderneming mee in de ketenregeling. Wil de doorstarter een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden aan een werknemer uit de failliete onderneming moet hij aldus de aanvang van de eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd nagaan en het aantal arbeidsovereenkomsten die reeds overeengekomen zijn.

Proeftijd

Een proeftijdbeding is nietig, indien het beding is opgenomen in een arbeidsovereenkomst tussen een werknemer met een andere werkgever die aangemerkt kan worden als een opvolgend werkgever. Indien de werknemer dezelfde of soortgelijke werkzaamheden gaat uitvoeren als bij de gefailleerde onderneming kan de doorstarter aldus geen proeftijd meer bedingen.

Transitievergoeding

De dienstjaren bij de failliete onderneming tellen mee bij de berekening van de hoogte van de transitievergoeding. Deze dienstjaren moeten ook worden meegenomen bij de berekening van de voor de werkgever geldende opzegtermijn.

Afspiegeling

In het kader van een bedrijfseconomisch ontslag wordt het afspiegelingsbeginsel toegepast bij het bepalen van de ontslagvolgorde. Opvolgend werkgeverschap

brengt met zich mee dat de werknemers van de failliete onderneming hun dienstjaren meenemen en op grond van hun anciënniteit waarschijnlijk niet als eerste voor ontslag in aanmerking zullen komen.

Al met al geldt ook bij cherry picking: welk arbeidsverleden wordt er meegenomen?

 

 

www.brvl.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.