Ananas en amplitie

8 mei 2018 14:39

Ananas en amplitie

Vannacht droomde ik over een dorp met mensen die allemaal een ananas op hun hoofd droegen. Lachwekkend eigenlijk. Misschien kwam het door Koningsdag in Groningen. De ananas heeft iets “statigs” in zijn uitstraling. 

Wat blijkt, de ananas staat symbool voor gastvrijheid en genieten. De zonnige vrucht heeft ook de symbolische waarde van zelfvertrouwen, ambitie en succes gekregen. Ja, natuurlijk wil ik zelfvertrouwen en ambitie en succes. Een dorp vol mensen met een ananas op hun hoofd, lijkt me ook hilarisch! Wakker worden graag…

Terug naar de realiteit en de waan van de dag: Je agenda puilt uit en je zou graag een paar uur extra in een dag stoppen om ook nog die dingen te doen voor thuis. Op de terugweg is die ene winkel al dicht, ook al heb je nog extra gas gegeven. Als het CJIB een puntensysteem hanteerde had jij je kaart al vol! 

Dan toch zelf in de keuken in? Uiteraard wel graag gezond. Nu eerlijk zijn - na zo’n dag schop je gewoon je schoenen uit om lekker op de bank  bij te komen. Tja, dat hadden we beter moeten organiseren van tevoren. Oh ja, organiseren. Dat staat ook op mijn “to-do” lijstje. Plannen en de boodschappen in het weekend doen. Maar dat lukt toch meestal niet. ‘Net niet’, want je had iets anders bedacht. 

Het “net niet” gevoel is heel menselijk. De grap is – of is dit nu juist het frustrerende? – dat je je hier steeds meer bewust van wordt. Je weet dat een “net niet” gedachte je niet verder gaat helpen. Gelukkig is het niet zo desastreus als de “laat-dan-ook-maar-zitten” gedachte.. Zijn het de trainingen die je volgde, is het de tijdsgeest is het toch gewoon een leeftijd dingetje? Vanuit welke hoek ook, het besef dat je zelf het sterkste middel bent om in je leven te bereiken wat jij wilt, dat is wel duidelijk. Het afschuiven op de omgeving of de omstandigheden kan niet meer. Maar hoe dan wél? 

En dan zit je ineens in de zaal bij Prof. Dr. - en voormalig Arboarts - Willem van Rhenen. Ik heb het niet zo op Bedrijfsartsen en Arbodiensten. Mijn frustratie is dat een Arbodienst de werkgever wil “ontzorgen”. De wetgever maakt dit nog eens extra ingewikkeld. Naast de ongelukken en ongevallen is in 80% van de gevallen een psychosociale factor de directe oorzaak dat mensen zich ziek voelen.

Onderzoek wijst uit dat deze factoren voortkomen uit geen motivatie (meer) hebben. Of het nu privé is of werk. Het gebrek aan motivatie maakt ziek. Belabberd gevoel, hoofdpijn, het lichaam reageert direct, dus een ziekmelding. De Arboarts, getraind om zieke mensen beter te maken, gaat deze symptomen zien en stelt oplossingen voor, veel rust en even “net niet”.

En wat schets mijn verbazing? Deze Arboarts beaamt dat! Curatief, noemt hij het. Beginnen bij  “min-1” iemand is ziek. Willem van Rhenen gaat zelfs nog verder, in zijn betoog stapt hij van curatief over naar preventief. “Leuk”, zegt hij, “alleen het werkt niet. Als preventie echt zou werken, zou er niemand meer roken.”

Die moet even landen. Zijn we niet dol op preveniëren? Stimuleren van sport, gezond eten, stoppen met roken? Nog voordat ik van de schrik bekomen ben introduceert Van Rhenen amplitie. Een woord dat ik niet dagelijks gebruik. Amplitie! Versterken, vergroten en vermeerderen. Amplitie is, in tegenstelling tot curatie (behandelen) en preventie (voorkomen), niet gericht op negatieve aspecten (zoals ziekte, werkstress etc.),maar juist op het bevorderen van positieve aspecten. 

Dat is ‘m! Met of zonder ananas. Het net-niet gevoel is een soort preventie. Je weet het, en toch….

Dus we gaan het omdraaien: Wat kan er nog wel? De professor noemt: Autonomie, positieve relaties, persoonlijke groei, een doel in het leven, zelf beslissen en zelfacceptatie. Allemaal uitkomsten van gedegen onderzoek. Met iemand praten over wat wel werkt, is een wereld van verschil. Het is zoveel leuker zonder het “net niet”. Zo goed om dit weer eens te horen, goed ook om te delen. Laten we vooral het gesprek erover aangaan, echt in verbinding zijn. Wie weet, komen dromen dan wel uit!

Neem contact op om eens samen te dromen, daag ons maar uit om jouw verhaal om te draaien!

Namens de ROTSEN, Petra van Leeuwen

www.rotsvanleeuwen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.