Als ondernemer houd je vooral jezelf tegen

Veel ondernemers lopen rond met plannen voor hun bedrijf en vaak lukt het maar niet om die in concrete acties om te zetten. Waarom dit niet lukt? Ondernemers houden vooral zichzelf tegen met gedachtes als: dit kan ik niet, het lukt toch niet, zo ben ik nou eenmaal. Dat klopt niet, volgens Anne Ageeth Slegtenhorst en Teresa Alvarez van Energia Positiva Coaching: “Daarmee beperk je jezelf. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Als iets niet lukt, kijk dan wat je anders kunt doen. Hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten, dat is wat mensen opbreekt.”

Startende ondernemers krijgen nogal eens bezwaren te horen. Zou je dat nou wel doen, een eigen bedrijf beginnen? Kan je niet beter voor meer zekerheid kiezen? Echter, het zit nog meer in mensen zélf – en dus ook in ondernemers – om die bedenkingen op te werpen. Ben ik wel goed genoeg? Ben ik niet te oud om een eigen bedrijf te starten? Zitten klanten wel op mij te wachten? Hiermee beperken ondernemers zichzelf. Anne Ageeth: “Veel vrouwen, maar zeker ook mannen, hebben hier last van. Ze denken bijvoorbeeld ‘Is mijn product of dienst wel goed genoeg?’. Maar hoe kan je dienst of je product verkopen als je er zelf niet 100 procent in gelooft?”

Barrières
Dit geldt zeker niet alleen voor startende ondernemers. Hoeveel ondernemers lopen niet al jaren met plannen rond? En toch lukt het maar niet om deze plannen om te zetten in concrete acties, want er is altijd wel iets wat hen tegenhoudt. Voor perfectionisten kan het zijn dat eerst alles tot in de puntjes uitgedacht en gepland moet zijn. Een uitgewerkt businessplan, een doordachte reclamecampagne, een perfecte website, een diepgravend marktonderzoek, etc. Of juist het ogenschijnlijk tegengestelde is de reden tot uitstel: weinig discipline hebben. Anne Ageeth: “80% is mindset of intentie. Hoe graag wil je het, hoeveel actie onderneem je?” Teresa: “Mensen – en dus ook ondernemers – werpen voor zichzelf barrières op. Die bestaan alleen in hun hoofd, maar zorgen er wel voor dat er geen stappen gezet worden. In onze trainingen leer je hoe je die barrières snel en effectief kunt doorbreken”.

“Het zit in de menselijke aard om te denken ‘wat kan ik niet?’”

Ervaringsdeskundige
Op het gebied van beperkende gedachtes is Anne Ageeth ervaringsdeskundige. Als gescheiden, alleenstaande moeder (echt alleenstaand, zonder ex) had ze alle reden om na haar scheiding bij de pakken neer te gaan zitten. Met een baby van een jaar, verdriet, boosheid, financiële stress en een zware managementfunctie, hield ze zichzelf maanden voor: ‘dit kan ik niet’. “Na drie maanden bedacht ik: ik herken mijzelf niet meer. Ik ben open, vrolijk en optimistisch en dit moet veranderen.” Ze zocht een coach en die had zoveel impact op haar dat ze vervolgens zelf een coachopleiding is gaan volgen en als coach een eigen bedrijf begonnen is. Een training bij Energia Positiva in Spanje maakte dat ze in een paar maanden grote stappen zette in haar persoonlijke ontwikkeling. “Na die training voelde ik me lichter, alsof ik iets achtergelaten had. In plaats van heel erg tegen anderen op te kijken en altijd te denken dat zij beter waren dan ik, weet ik nu dat ik zelf mijn grootste tegenstander was. Deze training heeft me geleerd om niet meer vanuit beperkingen te leven en daardoor uitstelgedrag te vertonen. Elk probleem is nu een uitdaging.”“Toen Anne Ageeth vertelde dat ze naar Spanje ging om een nieuwe manier van coachen te leren, was ik net op een punt in mijn leven dat ik dacht ‘Wat nu?’”. Teresa besloot mee te gaan en ook bij haar bracht de training heel wat teweeg. “In zeven dagen bereik je echt een transformatie, er komt een betere versie van jezelf naar voren. Je valt niet weer terug in je oude patronen, maar krijgt tools om deze verandering door te zetten. Zodat je comfortzone groter wordt en je stappen kunt zetten en succes kunt behalen. Ik dacht gelijk: dit kunnen veel mensen in Nederland ook gebruiken”.

‘Zo ben ik nu eenmaal’
Begin dit jaar zijn Teresa en Anne Ageeth een franchise van Energia Positiva in Nederland begonnen. Zij organiseren high impact trainingen voor mensen die willen groeien, in hun persoonlijke leven en/of als ondernemer. Het motto daarbij is: ‘Of het gaat gebeuren, hangt van mij af’. De trainingen zijn gebaseerd op Emotionele Intelligentie: weten waarom je dingen wel of juist niet doet. Waar loop je tegenaan als ondernemer en hoe kan je deze barrières doorbreken? “Je gaat op een andere manier naar jezelf kijken, je leert uitstelgedrag af en leert omgaan met je eigen imperfecties. Hierdoor verbetert je communicatie en de relatie met jezelf en met anderen. Je krijgt meer kracht, meer energie, je wordt opener en gaat over tot actie.”

“Ik hoor vaak ‘zo ben ik nou eenmaal’, maar dat is niet waar, daarmee beperk je jezelf. Het zit in de menselijke aard om te denken ‘wat kan ik niet?’. Verandering komt altijd in onze trainingen. En dat is nodig, ook voor ondernemers. Er komt een andere tijd aan, daar moet je als ondernemer in mee kunnen gaan.” «

www.energiapositiva.es

Tekst: Marjolein Hettinga / Fotografie: René Zoetemelk

Onze partners