Van sciencefiction naar dagelijkse werkelijkheid

22 mei 2017 11:11

Van sciencefiction naar dagelijkse werkelijkheid

Alles wat je doet wordt tegenwoordig ergens op een harde schijf opgeslagen. Je online koopgedrag, je geldtransacties, de hoeveelheid gas en elektriciteit die je gebruikt, welke Netflix-series je bekijkt en nog veel meer. Al deze gegevens worden ook wel big data genoemd. Maar wat is big data precies? En misschien nog wel belangrijker, wat kun je ermee?

Bedrijven en instellingen verzamelen en analyseren al jaren informatie. Het grote verschil tussen toen en nu is dat het verzamelen en opslaan van deze data volledig is geautomatiseerd én goedkoper is geworden. Huishoudelijke apparaten registreren bijvoorbeeld niet alleen onze dagelijkse handelingen, maar staan ook in contact met elkaar. Hierdoor ontstaat er een gigantische berg aan data die dienstverleners analyseren om hun diensten en producten beter op klanten af te stemmen.

Robots voor routinewerk

Ioannis Katramados, lector Data Science aan NHL Hogeschool, meent dat we nog in de kinderschoenen staan van data science. “In de toekomst is data science een onderdeel van ons dagelijkse leven. Het is interessant om te zien dat wat vroeger sciencefiction was werkelijkheid wordt.” Data science vergemakkelijkt routinematig werk, zodat mensen hun aandacht kunnen richten op échte problemen in plaats van het in kaart brengen van data. Daarvoor hebben we slimme computers. Zo kunnen slimme algoritmen bijvoorbeeld tumoren ontdekken op röntgenfoto’s. Artsen hoeven dan niet meer te zoeken naar de ziekte, maar kunnen zich richten op het effectief bestrijden van de ziekte.

Big data is big business

Door de eindeloze mogelijkheden maken grote organisaties dan ook gretig gebruik van big data. Hoe zit het met kleine innovatieve bedrijven die ook een kleinere portemonnee hebben? Wat kunnen zij met big data? Jouke de Vries, directeur RUG/Campus Fryslân vertelt: “Big data is zeker ook interessant voor kleinere bedrijven. Alleen ontbreekt het hen vaak aan financiële middelen om er zélf mee aan de slag te gaan.” Kennisinstellingen werken in Friesland samen om het mkb te ondersteunen, bijvoorbeeld door de oprichting van een data-lab. “Dit is een fysieke plek waar het mkb kan binnenlopen met vragen. Studenten, docenten, ondernemers en ambtenaren gaan vervolgens de vragen onderzoeken en analyseren aan de hand van big data.” De resultaten kan het mkb direct gebruiken in de praktijk.

Smart Farming

Ook in de landbouwsector wordt er steeds meer gebruik gemaakt van big data. In de toekomst is het van groot belang om gerichter te verbouwen om ons dichtbevolkte land van voedsel te voorzien. Big data is hierbij onmisbaar. Innovatieve middelen als drones, landbouwrobots en sensoren geven bijvoorbeeld informatie over plagen, vruchtbaarheid en oogsttijden waardoor akkerbouwers preciezer kunnen werken en hun gewassen duurzamer kunnen produceren. Ze kunnen een optimale opbrengst realiseren door zo min mogelijk kosten te maken voor onder andere meststoffen en beschermmiddelen. Dit wordt ook wel precisielandbouw of Smart Farming genoemd. Marleen Lamain van aGroFuture vertelt: “Samen met het NHL-lectoraat Computer Vision analyseren we diverse gewassen van akkerbouwers, met name pootaardappelen. Daarvoor zetten we slimme drones in. Met behulp van hyperspectrale camerabeelden kan een computer ziekten in planten herkennen die niet te onderscheiden zijn met het menselijk ook.” «

Meer informatie over wat het lectoraat Big Data voor uw bedrijf kan betekenen? Kijk op onderzoek.nhl.nl/data-science

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.