Gepubliceerd op 25 april 2019

Geld lenen als MKB’er betekent kiezen voor alternatief.

In Nederland hebben kleine en middelgrote bedrijven veel moeite om aan zakelijke financiering te komen. In geen ander Europees land is het gat tussen financiële vraag en aanbod zo groot als in ons land. Dit blijkt uit een breed onderzoek dat in april 2019 is uitgevoerd door kredietverzekeraar Euler Hermes. Het gat werd vastgesteld op een bedrag van maar liefst 400 miljard.

Ondernemers zijn ontzettend belangrijk voor de economie. MKB ondernemers zorgen in Europa voor meer dan 90 miljoen mensen aan werkgelegenheid. Toch is het voor ondernemers, zeker in Nederland, moeilijk om aan financiering te komen. Dit leidt tot een lagere investeringsgroei en uiteindelijk een rem op economische groei.

Waarom is het in Nederland zo moeilijk om aan financiering te komen? Banken zijn bij toekenning van krediet sinds de financiële crisis steeds strenger geworden en daarom kampen veel MKB bedrijven met innovatie problemen.
De groei van ondernemers ligt in handen van een paar grote banken. In Nederland ligt maar liefst 90% van kredietverstrekking nog bij de bank. In de andere Europese landen met een kleiner tekort, is er meer concurrentie en hierdoor zijn er meer financieringsalternatieven voor MKB’ers.

Toch is er hoop in ons kleine kikkerlandje, er wordt hard aan verbetering gewerkt. Er ontstaan ook hier alternatieven zoals online leenplatforms. Funding Circle is een mooi voorbeeld van een alternatief dat snel schakelt en zich richt op financiering van zakelijke leningen voor het MKB. Funding Circle is opgericht omdat ze zagen dat kleine ondernemingen moeite hadden om hun groei te financieren, terwijl investeerders kampten met lage rendementen. Ze bedachten een eenvoudige oplossing: ondernemers en investeerders met elkaar verbinden. Inmiddels hebben ze al meer dan 68.000 ondernemingen wereldwijd geholpen aan financiering.

De markt van de alternatieve financiering wint steeds meer aan bekendheid en naam. Het is een mooie innovatieve trend die het financieringsgat steeds een stukje kleiner maakt. Ook Nederland maakt zich hard voor verandering en ondernemers plukken hier de vruchten van.

Funding Circle
kredietnemer@fundingcircle.com
020 241 6885
www.fundingcircle.nl

Onze partners