RhineTech voortrekker in bio-raffinage

10 december 2019 15:56

RhineTech voortrekker in bio-raffinage

Machinebouwer RhineTech is met zijn zelfontworpen bio-raffinage-installatie een voortrekker in de overgang naar de bio-based economy. De bio-raffinage-installaties die het bedrijf bouwt, verwerken plantaardige materialen tot goed bruikbare grondstoffen. Denk aan vezels en sappen. Bijvoorbeeld voor natuurlijke bemesting, bio-plastics, veevoer, isolatiematerialen, de energiesector en de kartonindustrie. “Voor onze bio-raffinage-installaties is veel belangstelling in binnen- en buitenland.”

De overgang naar de bio-based economy is in volle gang. RhineTech speelt daarbij een sleutelrol. De verwerking van plantaardige restmaterialen tot bruikbare grondstoffen is een vak apart. Er zijn grote hoeveelheden (berm)gras en andere plantenresten beschikbaar. En er zijn allerlei toepassingen mogelijk voor de eiwitten, mineralen en vezels uit deze biomassa. De kunst is die waardevolle bio-based stoffen zo efficiënt mogelijk te scheiden. “Daar zijn onze installaties heel goed in”, zegt Frits van Bergen Henegouw, directeur van RhineTech.

RhineTech is gevestigd op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Het bedrijf ontwerpt en bouwt uiteenlopende machines en apparaten. Veelzijdigheid, vindingrijkheid en vakmanschap zorgen ervoor dat er altijd een slimme oplossing wordt bedacht, hoe complex de vraag ook is. RhineTech richt zich op drie specialisaties: recycling machinery, bio-based machinery en testequipment.

Innovaties

De laatste generatie bio-raffinage-installaties van RhineTech is met een scheiding tot circa 75 procent bijzonder effectief. “We maken al jaren mechanische ontwateringssystemen met behulp van schroefpersen. Na diverse innovaties zijn de persen geschikt om er biomassa mee te scheiden”, legt Van Bergen Henegouw uit. “Denk daarbij aan gras, tomaten- en paprikaplanten, maar ook aan eendenkroos en zeewier.” De bio-raffinage-installatie kan 5 tot 10 ton biomassa (afhankelijk van het soort materiaal) per uur verwerken. RhineTech heeft een mobiele bio-raffinage-installatie voor pilots en verhuur.

Toepassingen

In Nederland en in andere landen wordt hard gewerkt aan het opzetten van bio-based productieprocessen. De plantensappen afkomstig uit de bio-raffinage-installatie zijn bruikbaar als grondstoffen voor onder meer veevoer, natuurlijke gewasbescherming en bioplastics. De vezels kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt tot pellets voor de energiesector en in de kartonindustrie. RhineTech heeft een techniek ontwikkeld, die vezels oplevert die goed bruikbaar zijn in isolatiematerialen voor de bouw.

Binnen- en buitenland

Jos Scholman van aannemingsbedrijf Scholman in Nieuwegein ontwikkelt biologische bemesting voor sportvelden met grassap van ecologisch geteeld gras als basisbestanddeel. Hij heeft proefgedraaid met de bio-raffinage-installatie van RhineTech: “Die proef is perfect verlopen: er kwam een grote hoeveelheid grassap uit de installatie.”

Scholman werkt samen met Wim van Garderen van het bedrijf NTG in Lelystad, dat onderzoekt of ook bermgras geschikt is als natuurlijke voedingsstof voor sportvelden. “De bio-raffinage-installatie is een heel mooi systeem, waar we een flinke stap mee vooruit kunnen zetten.”

Veevoeder-adviseur Wout Mutsaers woont en werkt in Noorwegen. Hij heeft de bio-raffinage-installatie van RhineTech ingezet voor een project met mengvoerproducent Fellekjopet, Norsvin en het Noorse ministerie van Landbouw om soja in varkensvoer te vervangen door eiwitten uit grassap. “De bio-raffinage-installatie werkt prima. Varkens vinden het voer lekker en gedijen er goed op. Helaas is het nog niet rendabel om de soja te vervangen.”

Frits van Bergen Henegouw ziet legio mogelijkheden voor bio-based producten. “Ik ben geen milieuridder, maar het gaat me wel aan het hart dat oerbossen in het Amazonegebied in Brazilië en elders ter wereld worden gekapt om er genetisch gemanipuleerde soja te verbouwen. Die soja gaat de hele wereld over en wij voeren er onze varkens en koeien mee. Dat is helemaal niet nodig als er meer gebruik gemaakt wordt van bio-raffinage.”

Rhinetech

Westervoortsedijk 73 - Gebouw WB

6827 AV Arnhem

Telefoon 026-3629029

www.rhinetech.eu

Tekst en interviews: Francien van Zetten

Fotografie: Jan Adelaar

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.