Licht aan het eind van de tunnel

12 december 2017 14:02

Licht aan het eind van de tunnel

Een ondernemer in zwaar weer kan geen kant op. Er is geen inkomen meer, de armoedeval is enorm en er kan bijna nergens een beroep op worden gedaan. Stichting MKB Santos zorgt met financiële ondersteuning en adviezen ervoor dat een ondernemer, die buiten zijn schuld in de problemen is gekomen, zijn onderneming kan voortzetten, of helpt bij het verantwoord afbouwen van de onderneming. Hoewel MKB Santos al ruim 100 jaar bestaat, is het een relatief onbekend fonds. Door een grotere naamsbekendheid kunnen meer ondernemers in nood geholpen worden. Omdat de stichting is afhankelijk van donaties werft ze nieuwe donateurs.

In gesprek met directeur Marianne Keijzer en Voorzitter Jan van Walsem van de landelijk opererende stichting MKB Santos wordt snel duidelijk dat ze een duidelijke boodschap hebben als het gaat om de noodzaak van hun stichting. Fraude door werknemers, een overval, verzekeraars die niet over de brug komen. Maar ook een ziek kind, een ongeval of een sterfgeval in de naaste familie, kunnen ondernemers buiten hun schuld in grote problemen brengen. Een goed sociaal vangnet ontbreekt volgens hen. De gevolgen voor een ondernemer van dit soort problemen worden zwaar onderschat. Marianne Keijzer: “Als er iets misgaat, is er nauwelijks of geen inkomen meer en bovendien erg weinig hulp. Niet alleen de ondernemer zelf, maar ook hun gezinnen zijn hiervan de dupe. Ik ken vele schrijnende situaties. We hebben gelukkig al veel ondernemers weer op weg kunnen helpen.”

Niet alleen

De BBZ (bijzondere bijstand zelfstandigen) is een van de weinige regelingen voor dit soort ondernemers. Maar deze regeling is volgens Marianne Keijzer complex en lang niet altijd toereikend. “Er moeten veel gegevens worden aangeleverd. Veel ondernemers lopen hierin vast. Ook omdat de zorgen hen vaak boven het hoofd zijn gegroeid. Daarnaast sluit de dienstverlening van een gemeente en schuldhulpverlening onvoldoende aan op onze doelgroep. Voorzitter Jan van Walsem: “De gevolgen zijn vaak ernstig. Schulden verergeren doordat mensen in dit soort omstandigheden niet meer zo voortvarend zijn als onder normale omstandigheden. In slechte tijden is de zelfredzaamheid door alle stress ver te zoeken. Het is echt van belang dat er meer empathie komt voor de in nood verkerende ondernemer. De meeste wet- en regelgeving en gerelateerde hulpverlening is gericht op mensen met banen. Wij vullen een gat in de hulpverlening maar kunnen dat niet alleen.”

Laatste strohalm

MKB Santos werd op 4 maart 1916 opgericht als een solidariteitsfonds voor en door ondernemers. Het richtte zich toen op ‘Steun Aan Nederlandse Tuberculoselijdende Onbemiddelbare Standgenoten’, maar met het verdwijnen van tbc veranderde dat doel. Inmiddels fungeert de stichting als laatste strohalm bij allerlei soorten van ondernemerspech. Marianne Keijzer: “Je ziet vaak dat mensen bij ons komen als het ongeluk zich maar is blijven opstapelen. Een ziek kind bijvoorbeeld vraagt veel van een gezin, vooral als het behandeld wordt in een ziekenhuis buiten de stad. De ondernemer kan zijn verplichtingen niet meer nakomen, raakt in de schulden en zijn vrouw krijgt een burn-out. De meeste aanvragen zijn doorspekt met persoonlijk leed.”

Meer dan 100 jaar

MKB Santos is een stichting die al meer dan 100 jaar kleine ondernemers ondersteunt, die door onvoorziene omstandigheden in nood zijn gekomen. Jan van Walsem: “Doordat wij afhankelijk zijn van donaties kunnen wij helaas niet iedereen helpen. We hebben daarom criteria waar aanvragen aan moeten voldoen. Wij streven bij onze hulpverlening altijd naar een structurele oplossing. In wezen gaat het er ons om dat de ondernemer zijn of haar leven weer op de rit kan krijgen. Als een bedrijf met een klein steuntje in de rug kan voortbestaan, dan is ons doel bereikt. Maar het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld door het betalen van de boekhouder de (inmiddels ex-) ondernemer in de schuldsanering wordt toegelaten. In beide gevallen kan de ondernemer door met zijn leven en is er licht aan het einde van de tunnel.”

Criteria

De oorzaak van de problemen kan zowel in de zakelijke als in de privésfeer liggen, maar valt buiten het normale ondernemersrisico. De ondernemer had, voordat de problemen begonnen, in principe een gezond bedrijf. De situatie is urgent: de ondernemer heeft geen eigen middelen en verkeert in financiële nood. Er staan geen andere voorzieningen open. De hulp van MKB Santos moet bijdragen aan een structurele oplossing van de problemen.

Donaties en MVO

De aanvragen bij het fonds nemen ondanks de aangetrokken economie niet af. “Om ondernemers te kunnen blijven helpen hebben wij meer armslag nodig. We streven naar een grotere bekendheid van onze stichting en meer financiële ondersteuning, want onze fondsen zijn niet oneindig. MKB Santos wordt nu onder meer ondersteund door de Vriendenloterij maar kan donaties goed gebruiken. Jan van Walsem: “Het is toch prachtig dat je, misschien wel vanuit het besef dat dit jezelf ook kan overkomen, solidair kunt zijn met collega-ondernemers die door onvoorziene omstandigheden in zwaar weer zijn gekomen. Deze vorm van solidariteit geeft een goed gevoel en is een mooie vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. ” «

Stichting MKB-Solidariteitsfonds Santos

www.mkbsantos.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.