“Groener dan dit kan haast niet.”

15 augustus 2018 16:16

“Groener dan dit kan haast niet.”

Titels zijn totaal niet belangrijk

Het begrip ‘mienskip’, waarmee Friesland zich dit jaar via de Culturele Hoofdstad 2018 profileert, is ook duidelijk aanwezig bij palletbedrijf LAPACK de Jong B.V. in Gorredijk. Zodra je er naar binnen gaat, voel je direct de sfeer van een familiebedrijf met een sterke betrokkenheid van alle medewerkers.

In het gesprek wat wij hadden met het Commerciële Team, bestaande uit Theo Terra, Ton Mullié en Lutske van der Veen, kwam dit al snel duidelijk naar voren.

Iedereen wordt naar zijn of haar eigen waarde ingeschat. De directie is wars van hiërarchie en beseft heel goed dat het bedrijf niet kan draaien zonder de medewerkers in de productiehal. Het is een zogenaamde platte organisatie met onderling hele korte lijnen waarbij titels totaal niet belangrijk zijn, zoals Theo mooi verwoordt.

Een specifiek Fries bedrijf

Hoewel LAPACK haar wortels heeft in het Groningse Musselkanaal en het naast Gorredijk nog vestigingen heeft in Foxhol, Marsberg (Duitsland) en Aalter (België) ervaren de mensen in Gorredijk dat ze een echte Friese onderneming runnen.

Lutske noemt als steekwoorden ‘nuchterheid’, ‘simpel’ en ‘korte lijnen’. Theo benoemt het als volgt: “Ik denk dat een palletbedrijf een specifiek Fries bedrijf is, omdat Friesland van oudsher altijd een toegangsweg is geweest voor de handel, zowel binnen de landsgrenzen als qua export, en heel veel logistieke processen vanuit onze provincie zijn ontstaan. Hierin heeft de zuivelindustrie een belangrijke rol gespeeld.”

“Daar ligt duidelijk onze kracht!”

Hoewel LAPACK in 2014 De Jong Pallets heeft overgenomen, wat nog zichtbaar is in de naam van het bedrijf, is de koers sindsdien behoorlijk gewijzigd en lijkt het in weinig opzichten nog op wat het was voor de overname.

“Vanuit een handelsonderneming waar ook geproduceerd werd, is het uitgegroeid tot een volwaardig productiebedrijf van waaruit ook nog gehandeld wordt”, aldus Ton.

Het wordt volgens Theo tijd dat de Friese ondernemers weten dat er in Friesland een productiebedrijf is dat pallets en houten exportverpakkingen produceert en wat niet (meer) alleen een handelsbedrijf is. Hierbij zijn volgens hem de volgende factoren heel belangrijk: meedenken met de klant, betrouwbaarheid en de kwaliteit van het hout.

Ton voegt daaraan toe: “Je hebt veel handelaren in pallets en je hebt palletbedrijven die zich uitsluitend concentreren op de productie. Maar er zijn weinig bedrijven die zoals wij de combinatie hebben van beide factoren. Daar ligt duidelijk onze kracht!”

Alles is mogelijk

De ambitie is om de logistieke ondersteuning te zijn voor transport in de breedste zin van het woord waarbij ‘The Art of Packaging’ hoog in het vaandel staat. Deze kreet is niet voor niets toegevoegd aan de naam van het bedrijf, want daarmee wordt aangeduid dat echt alles mogelijk is op het gebied van pallets, kisten en bekistingen.

Tot de grote klanten behoren Friesland Campina en Fonterra Europe Manufacturing, maar elke ondernemer kan bij het bedrijf terecht voor zowel groot- als kleinschalige partijen pallets; zo nodig speciaal ontworpen en op maat gemaakt.

Als de situatie zich voordoet, worden de voorbereidingen getroffen op locatie bij de klant. Tot de uitgebreide klantenkring behoort ook een glasbedrijf waarvoor één keer in de zoveel tijd één speciale kist gemaakt wordt voor de export. “De grootste klant is voor ons net zo belangrijk als de kleinste klant”, aldus Theo.

Bij de grote oplages is er, zo nodig, ondersteuning vanuit Musselkanaal waarbij er door de eigen interne transportlijnen heel snel geschakeld kan worden.

Of het nu om eenmalige orders gaat of partijen die, in grotere of kleinere oplages, per maand afgenomen worden; alles is mogelijk bij LAPACK Gorredijk. In het laatste geval zijn er, voor de klant voordelige, meerjarencontracten mogelijk.

Noord-Holland

De locatie biedt duidelijk mogelijkheden om, behalve dat het bedrijf Noord-Nederland bedient, ook de vleugels uit te slaan naar Noord-Holland.

Vanuit Gorredijk ben je zo aan de andere kant van de Afsluitdijk of in de Polder en alleen al qua landbouw en de cacao- en metaal industrie is er volgens het drietal een enorme potentie aanwezig om ook daar een belangrijke rol te spelen in de logistieke ondersteuning voor transport.

Handwerk blijft onontbeerlijk

Op de vraag of LAPACK in de toekomst 24 uur per etmaal zal draaien antwoordt Theo bevestigend in verband met het feit dat de vraag naar pallets alleen maar toeneemt, maar ziet Ton nog wel ‘haken en ogen’, omdat dat niet kan plaatsvinden zonder arbeidskrachten vanwege het simpele feit dat de diversiteit aan opdrachten vaak te specialistisch is, waardoor daar geen geautomatiseerde productielijnen voor opgezet kunnen worden. Handwerk blijft onontbeerlijk.

Maar het is duidelijk dat er in het bedrijf rekening mee gehouden wordt dat het op de langere termijn wel kan gebeuren.

Er wordt écht niets verspild

Het is tegenwoordig hip om als bedrijf duurzaam te zijn. In Gorredijk gaan de mensen daar niet in mee, maar hebben ze vanuit de genen duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Duurzaamheid wordt overal in toegepast.

Het bedrijf profileert zich bewust in de markt van de zogenaamde retourstroom. Oude pallets van klanten worden in de vestiging in Foxhol compleet gerestaureerd en vinden weer hun weg naar nieuwe klanten.

Als voorbeeld noemt Ton de pallets van de foodindustrie. Daar wil men logischerwijs uitsluitend nieuwe exemplaren gebruiken, maar pallets die daar vandaan weer terugkomen vinden na herstel hun weg naar bijvoorbeeld de steen- of ijzerindustrie waar het niet uitmaakt of een pallet nieuw of tweedehands is.

Lutske voegt hieraan toe dat ze op deze manier voor de papierindustrie van grotere pallets weer kleinere bruikbare pallets maken door de ‘lengtes eruit te halen’, wat inhoudt dat de slechte stukken eraf gezaagd worden en de overgebleven kleinere planken weer gebruikt worden om nieuwe pallets te maken.

Al het hout wat écht niet meer bruikbaar is voor de handel, wordt in het bedrijf versnipperd tot hele kleine stukjes. In de productiehal staat een gigantische ketel waarin de snippers verbrand worden om in de droogruimte hout te kunnen drogen én om het bedrijf gedurende het hele jaar te verwarmen.

De snippers die daarnaast nog overblijven vinden hun weg naar een bedrijf waar men er door middel van een proces van samenpersen weer blokken van maakt voor nieuwe pallets. Kortom, alles wordt gebruikt en er wordt écht niets verspild.

Theo: “Groener dan dit kan haast niet. Onze industrie werkt compleet CO2 neutraal.”

Een onmisbare schakel

Tot slot komen we met elkaar tot de conclusie dat de pallet in het algemeen behoorlijk onderschat wordt. Veel mensen beseffen niet wat voor industrie erachter zit en dat er duizenden soorten en maten pallets gebruikt worden.

Elk denkbaar product heeft ooit op een pallet gestaan voordat het bij de consument terecht kwam.

Theo eindigt met de opmerking dat de mensen zich er bewust van moeten zijn dat de pallet-industrie een onmisbare schakel is in de wereldeconomie: “Zonder palletbedrijven stort de hele economie in elkaar!”

lapack.nl

Tekst: Leo Singor / Fotografie: Gerrit Boer

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.