Strenge energie-eis vraagt om Gebouwinzicht

27 september 2017 15:29

Strenge energie-eis vraagt om Gebouwinzicht

Wist jij dat op 1 januari 2023 ieder kantoorgebouw tenminste een Energielabel C moet hebben? Voldoe je op die datum niet aan die eis, dan gaan de deuren op slot. Grote kans dat jouw gebouw nu nog niet aan deze energie-eis voldoet. Wees gerust, je bent niet de enige. Volgens RVO geldt dit voor 53% van de kantoorgebouwen. Wel is het zaak om nu aan de slag te gaan, want het is sneller 2023 dan je denkt. Zeker als je de uitvoering slim wilt inbedden in een gedegen onderhoudsplanning.

Je hoeft overigens niet alleen aan de slag. Goed energiebeheer doe je samen: een deel moet de eigenaar van het gebouw verzorgen, maar een aantal andere zaken liggen bij jou als gebruiker van het gebouw. Deze energie-eis vraagt dus om gebouwinzicht en dat krijg je als jouw gebouwdossier op orde is.

Gebouwinzicht is de basis van continue verduurzaming

Ik geloof dat gebouwinzicht is de basis voor continue verduurzaming. Hiervoor heb ik een speciale Checklist Gebouwdossier ontwikkeld. Na het invullen van deze checklist kom jij er als gebouwgebruiker, huisvestingsmanager of gebouweigenaar achter of je alle informatie over je gebouw op orde hebt. Natuurlijk. Je kunt een energielabel-advies afnemen en ´blindelings´ de standaard voorgeschreven maatregelen uitvoeren. Zo voorkom je dat jouw gebouw in 2023 niet gesloten wordt. De vraag is of dat verstandig is. Het lijkt mij beter als je zeker weet dat je de juiste maatregelen neemt en dat je dat goed kan afstemmen met de eigenaar van het gebouw, de vaste installateurs en alle huurders.

energie hoeksteenChecklist Gebouwdossier

Het model van de Checklist Gebouwdossier bestaat uit 5 hoekstenen, waarin het Kernteam centraal staat. Dat is niet voor niets. Verduurzamen doe je namelijk samen, net als dat dit geldt voor de energie-eis. In de checklist staat helder uitgelegd wie er allemaal betrokken zijn bij het beheren van het gebouw. Ook bevat de checklist een handige lijst van aandachtspunten welke informatie je over het gebouw moet weten. Als deze informatie beschikbaar is, dan is een energielabel met bijbehorend maatwerkadvies zo opgesteld en op te nemen binnen het grotere kader van het totale onderhoudsplan. De checklist is niet alleen voor de energie-eis handig. Het dwingt je om na te denken over alle wetten en regels die voor het gebouw van toepassing zijn. Welke regels (uit bijvoorbeeld het Bouwbesluit) vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar? En welke regels (uit bijvoorbeeld het Activiteitenbesluit) vallen onder de verantwoordelijkheid van de gebouwgebruiker?

Zelf aan de slag

De Checklist Gebouwdossier voor meer Gebouwinzicht is overigens geen stappenplan. Ik schrijf jou niet voor van “zo moet je het doen en dan komt alles goed.” De checklist is een hulpmiddel om na te gaan of je alle onderwerpen die onderdeel vormen van het gebouwdossier in het vizier hebt en geen belangrijke aspecten vergeet. De stap die jij daarna zelf zet, is dan ook aan jou zelf om te bepalen. Jij weet immers het beste wat er nodig is voor jouw gebouw en jouw organisatie. De eerste stap is nu om de checklist te downloaden. Mocht je daarna hulp nodig hebben bij het zetten van vervolgstappen, dan help ik je met Gebouwinzicht graag verder

Download de Checklist Gebouwdossier op www.gebouwinzicht.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.