AR app laten maken

22 november 2017 09:12

AR app laten maken

Augmented Reality is helemaal hot, Apple had het bij de introductie van de iPhone X meer over de nieuwe AR opties dan over andere functies. Ook grote merken als IKEA en Nike maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die Augmented Reality te bieden heeft. Is een app laten maken eenvoudig, wat kost het en waarom zou je eigenlijk een AR app laten maken? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder.

Is een AR app maken moeilijk?

Het korte antwoord op deze vraag is “ja”, het is iets langere antwoord is “ja, maar het wordt steeds eenvoudiger”, het langste antwoord is eigenlijk “dat hangt ervan af wat je wilt bereiken”. Augmented Reality vergt veel van de hardware, gelukkig is rauwe computerkracht van mobiele apparaten vandaag de dag enorm in vergelijking met slechts enkele jaren geleden. Daarnaast kun je veel tijd en kosten besparen door gebruik te maken van een bestaand platform, zo kun je op Apple apparaten gebruik maken van ARKit, op Google Android systemen is AR Core beschikbaar. Dat maakt een app laten maken nog steeds niet heel eenvoudig, maar het helpt veel.

Wat zijn de kosten voor een AR app laten maken?

Dat hangt van verschillende factoren af zoals de functionaliteit die in de app verwerkt moet worden, de looptijd van het ontwikkelingstraject en uiteraard ook de developer die het project aanneemt. De doelgroep en het platform zijn ook aandachtspunten die zeker meespelen. Wanneer je een app ontwikkelt voor een specifieke toepassing onder gecontroleerde omstandigheden is de keuze voor de hardware en het ontwikkelplatform aanzienlijk groter. Wanneer je een Augmented Reality app ontwikkelt voor de eindconsument zijn er veel meer factoren om rekening mee te houden, waarmee het kostenplaatje ook heel anders kan uitpakken. Het is raadzaam eerst in overleg met de developer te bepalen wat je met de app wilt bereiken.

Wat kun je met Augmented Reality apps?

AR legt een nieuwe laag over de werkelijkheid, je kunt zelf bepalen wat er wordt weergegeven. Voor interactieve games is AR de ideale technologie, zeker omdat Augmented Reality zo goed past bij mobiele apparaten. Pokémon GO is het succesverhaal van AR gaming met honderden miljoenen downloads en een miljarden omzet. Toch kun je nog veel meer laten ontwikkelen dan spelletjes, denk bijvoorbeeld aan Augmented Reality handleidingen. Meerdere autofabrikanten vervangen een vuistdikke handleiding met een prachtige AR applicatie om maar eens een voorbeeld te noemen. Er zijn restaurants waar je een gebakje vooraf virtueel op een leeg bord kunt bekijken, je kunt meubels vooraf in jouw huiskamer plaatsen om te bepalen of de afmetingen kloppen, in vlieghavens wordt gebruik gemaakt van AR voor navigatie en ga zo maar door.

Het is wel van belang een focus te kiezen, probeer met één Augmented Reality applicatie niet een virtueel Zwitsers zakmes te maken. Dat werkt alleen maar verwarrend voor de gebruiker. Het is overigens ook mogelijk bestaande apps uit te breiden met AR functionaliteit. Zo worden fashion apps uitgebreid met een virtuele AR paskamer, er is zelfs een calculator met een AR functie. Is dat nuttig? Misschien niet, maar de internationale pers heeft er veel over geschreven dus het was geen slecht idee.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.