“Straks regelen we zonne-energie zoals internet en ‘de cloud’”

18 juli 2017 09:26

“Straks regelen we zonne-energie zoals internet en ‘de cloud’”

Wat heb je nodig om zonne-energie optimaal te benutten? Zonnepanelen, omvormers, batterijen en software die tijdelijk overtollige energie opslaat en distribueert. Solarclarity laat het zien in het Energy Management Experience Center.

Eind 2008 bestond er nog niet zoiets als een zonnepanelenbranche. Alleen een paar early adopters lieten panelen op hun dak installeren; terugverdientijd tot wel twintig jaar. Peter Desmet, Irmelin Waalkens en Leon Langeveld zagen echter een grote toekomst voor de zon als duurzame energiebron en begaven zich op de nog nauwelijks bestaande markt voor zonnepanelen. Nu is hun bedrijf, Solarclarity in Weesp, een van de grote spelers op deze markt als groothandel in zonne-energiesystemen. De 42 medewerkers ondersteunen en leveren aan installatiebedrijven in Nederland, Vlaanderen en het Caribisch gebied (Jamaica, Dominicaanse Republiek, Suriname, Guyana). “Er is nu een enorme vraag”, vertelt Peter Desmet. “De noodzaak tot verduurzaming is overal doorgedrongen. De bouw en de overheid lopen voorop. Er worden hoge eisen gesteld om onze CO2-footprint te minimaliseren.

Door alle technologische ontwikkelingen is het steeds interessanter geworden om erin te investeren, terwijl de kosten voor de oude energie vrij hoog blijven. Als ondernemer wil je toch ook uitstralen dat de toekomst van onze planeet je aan het hart gaat? Kortom: je moet het doen voor het groen en de poen.” Desmet draagt zijn boodschap met verve uit en was onder andere te zien in het tv-programma ‘Doe maar duurzaam’. “Het nieuwste dat wij nu te bieden hebben, is software voor energiemanagement. Energiemanagement is de sleutel tot het inzetten van de zon als grootste energiebron. Op 23 juni hebben wij ons Solarclarity Energy Management Experience Center (EMEC) officieel geopend. Hier worden systemen ontwikkeld, getest en toegepast die de onmisbare schakel vormen tussen productie en verbruik van elektriciteit.”

“Je moet het doen voor het groen en de poen”

Energie uit zonnepanelen optimaal inzetten

Als je de weg weet, is er met zonnepanelen veel te besparen, ook voor het mkb. “Je hebt twee typen verbruikers in het mkb: klein- en grootverbruikers. Bij kleinverbruik (tot 3 x 80 ampère) kun je nu nog salderen: de overproductie terug leveren. Hierdoor is het ook voor deze mkb’ers al snel rendabel. De verwachting is wel dat dit gaat veranderen. Grootverbruikers kunnen niet salderen. Het prijsverschil is zo groot, dat je het beter zelf kunt verbruiken. Daar is onze software voor bedoeld.”

Het salderen staat momenteel ter discussie, maar met een batterij en een IT-oplossing voor energiemanagement is salderen geen vraag meer. “De software regelt welke energie je voor eigen productie verbruikt. Wat je niet verbruikt wordt in de batterij opgeslagen voor later of voor pieken. Zo breng je zelf je energievoorziening onder controle.” Desmet geeft een eenvoudig voorbeeld. “Een feestzaal kan de energie die overdag is geproduceerd ’s avonds gebruiken.” Nog een voordeel: “De grootte van de electriciteitsaansluiting is gebaseerd op de hoogste pieken in het energieverbruik. Als je de pieken voortaan uit de batterij kunt halen, kan de grote aansluiting terug naar een kleinere en dat betekent lagere aansluitingskosten.”

Voor particulieren ligt de terugverdientijd momenteel nog maar op vijf à zes jaar en volgens Desmet is dat voor het MKB binnen afzienbare tijd ook haalbaar. “De huidige zonnepanelen gaan lang mee en zetten de zonnewarmte optimaal om in energie. De prijs van de panelen is aanzienlijk gedaald en er zijn meer mogelijkheden om verschillende situaties rendabel te maken. En ook niet onbelangrijk: het levert meer op dan wanneer het geld op de bank staat. Maar ook financiering is eenvoudiger. Banken verstrekken over het algemeen graag ‘groene’ leningen.”

Peter Desmet ziet op korte termijn revolutionaire veranderingen in onze energievoorziening, al zal er wel het een en ander moeten worden aangepast in de wet- en regelgeving. “In de toekomst kunnen we dankzij de software zonnepanelen, batterijen en het netwerk met elkaar verbinden. Je kunt het vergelijken met het internet, waarin we ook servers met elkaar laten communiceren. Uiteindelijk zal er een ‘cloud’ voor de zon ontstaan, waaruit we onze energie kunnen betrekken als het daadwerkelijk bewolkt is. Straks regelen we zonne-energie zoals internet en ‘de cloud’.” «

Solarclarity Group

www.solarclarity.nl

www.solarclarity-group.com

Tekst: Wendy van Schie / Fotografie: Luuk Gosewehr

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.