Einde van de algehele gemeenschap van goederen in zicht

24 april 2017 11:30

Einde van de algehele gemeenschap van goederen in zicht

Met de kleinst mogelijke meerderheid heeft de Eerste Kamer eind maart ingestemd met het wetsvoorstel omtrent de wijziging van het huwelijksvermogensrecht. De algehele gemeenschap van goederen is alom bekend in Nederland voor stellen die gaan trouwen (of een geregistreerd partnerschap aangaan) en daarbij geen huwelijkse voorwaarden maken. Het betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden. De wetgever heeft hier echter een einde aan gemaakt. De belangrijkste wijziging houdt in dat er geen algehele gemeenschap van goederen ontstaat. Slechts het vermogen dat de echtgenoten tijdens het huwelijk opbouwen wordt gemeenschappelijk. Er ontstaat dus een beperkte gemeenschap van goederen.

Wat betekent de wetswijziging nu in de praktijk. Ik zal een en ander hieronder kort op een rijtje zetten.Het vermogen dat de echtgenoten reeds hadden vóór hun huwelijk behoort niet tot de gemeenschap en blijft privé. Had je daarentegen vóór het huwelijk al samen vermogen - bijvoorbeeld een huis - dan valt dat wel in de gemeenschap (waartoe beiden gelijk gerechtigd zullen zijn). Heb je dus vóór je huwelijk samen een woning gekocht waarbij de eigendom verhouding 60-40 is dan geldt vanaf het moment van het huwelijk dat de woning in de gemeenschap valt waarbij ieder van de echtgenoten in de verhouding 50-50 gerechtigd zal zijn.Schenking en erfenissen die voor of tijdens het huwelijk worden ontvangen behoren tot het privévermogen van degene die ze heeft ontvangen. Deze vallen dus niet in de gemeenschap.Voor schulden is er een vergelijkbaar systeem. Is een schuld aangegaan voor een privévermogen dan behoort de schuld ook tot het privévermogen. De wetgever heeft willen voorkomen dat iemand geconfronteerd wordt met schulden die vóór het huwelijk zijn aangegaan door de andere echtgenoot.Het is nog steeds mogelijk om een algehele gemeenschap van goederen aan te gaan maar daarvoor zullen de toekomstige echtgenoten huwelijkse voorwaarden bij de notaris moeten opmaken.De nieuwe wettelijke regeling zal gelden voor nieuw te sluiten huwelijken.

Veel ondernemers maakten in het verleden huwelijksvoorwaarden om de echtgenoot te beschermen tegen aansprakelijkheid. De nieuwe wet biedt de andere echtgenoot weliswaar enige bescherming maar het is nog steeds zeer aan te bevelen om bij een notaris langs te gaan alvorens men elkaar eeuwige trouw belooft. «

Davina & Partners

www.davina.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.