3 tips voor een beter pensioen

27 juli 2018 13:16

3 tips voor een beter pensioen

Voor sommige dichtbij andere nog ver weg, maar voor iedereen is het pensioen een belangrijke mijlpaal en ook een mooie periode. Er heerst echter veel onduidelijkheid en onzekerheid in het  huidige economische en politieke landschap, wat het extra belangrijk maakt. Dat u uw zaken goed op orde heeft. Daarom hieronder een aantal zaken die mogelijk gaan veranderen en hoe u hierop slim kunt anticiperen.

Het pensioenakkoord

Na de formatie van het huidige kabinet is er richting gegeven aan de SER (sociaal economische raad) om met een vernieuwend en duurzaam pensioenstelsel te komen. Feit is, dat het huidige stelsel op lange termijn niet houdbaar is en aan een update toe is. Zodat het Nederlandse stelsel wat gezien wordt als het beste van de wereld, dit ook blijft. Het moet daarom persoonlijker en duidelijker worden en ook meer zekerheid gaan bieden. En juist dit biedt kansen.

1. Zorg voor inzicht

Pensioen is belangrijk voor iedereen, werkgevers, werknemers en ook partners. Want het raakt ons allemaal. En omdat het in veel gevallen voorkomt, dat mensen op meerdere plekken pensioen opbouwen. Doordat er bijvoorbeeld een aantal keer van werkgever gewisseld is. Heeft de overheid hier Mijnpensioenoverzicht voor gecreëerd. Een omgeving, waarin iedereen kan zien waar zijn/haar pensioen staat. Zo wordt niets vergeten en kan op tijd gekeken worden naar hoeveelheid van pensioen, aantal pensioenpotjes etc. Waarna ook de persoonlijke pensioen datum berekend kan worden. Ligt de wens om met pensioen te gaan eerder, dan kan in een vroeger stadium gekeken worden naar oplossingen. Meer weten over Mijnpensioenoverzicht lees dan hier verder.

2. Meerdere ijzers in het vuur

Wanneer je met pensioen gaat, dan krijgen de meeste mensen hun aanvullend pensioen uitgekeerd en bij het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd de AOW uitkering. Dit zijn de eerste twee peilers van het pensioen dat de meeste mensen hebben. De derde is wat mensen zelf aan vermogen in hun leven bij elkaar gespaard/verzameld/gebouwd en vergaard hebben. Want op een gegeven moment kan het interessant zijn om bepaalde bezittingen te verzilveren en uit te geven. Denk aan aandelen, een koophuis, kunst en antiek. Geld om het pensioen verder op aan te vullen en de koopkracht te vergroten. Het is daarom belangrijk dat mensen hier al ver voor hun pensioen over nadenken. Wat bouw ik op, wat heeft later een grote waarde en wat wil ik zelf. Blind vertrouwen op aanvullend pensioen en AOW kan gevaarlijk zijn, omdat pensioenuitkeringen ook gekort kunnen worden en ook de datum van uitkering kan opschuiven. De AOW uitkering is bijvoorbeeld gekoppeld aan de levensverwachting, waardoor het nu al lastig is voor jongere mensen om in te schatten wanneer die uitkering zal starten.

3. Vergelijken loont

Niet iedereen komt in de positie om hun pensioen aan te kopen. Dat gebeurt in feite wanneer je, met je de keuze hebt gemaakt dat je op door jou een bepaalde datum met je opgebouwde pensioengeld een pensioen gaat aankopen. De eerste partij die je een aanbod gaat doen, zal je grootste pensioenfonds/verzekeraar zijn. Die gaan je vertellen wat je maandelijks krijgt als je via hen je pensioen verder onderbrengt. Je kunt hier echter ook mee shoppen, want je hoeft niet direct te beslissen en een andere maatschappij kan je voor hetzelfde pensioenpotje, meer of eerder een pensioenuitkering geven. Dit kan tot wel een aantal tientjes per maand schelen en aangezien je hopelijk na je pensioen nog tientallen jaren wilt leven. Kan dit om een fors bedrag gaan op de lange termijn. Want stel dat je na je pensioen nog 20 jaar leeft en het vergelijken levert je een winst per maand op van 10 euro. Dan heb je dus over die hele periode € 2.400,00 meer gekregen voor hetzelfde pensioenpotje.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.