Plastic afval wordt grondstof

3 april 2019 14:57

Plastic afval wordt grondstof

Komende maand opent het lectoraat Circular Plastics een nieuw mechanisch recyclelab in NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Daarmee wil de school bijdragen aan het sluiten van de kunststofkringloop.

‘In het nieuwe lab gaan we samen met studenten onderzoek doen naar het mechanisch recyclen van kunststof verpakkingsafval’, vertelt Sieger Pruiksma, docent onderzoeker bij NHL Stenden Hogeschool. ‘We willen hoogwaardige recyclaten ontwikkelen door kunststofafval op kleine schaal in het lab te recyclen met de gangbare en nieuwe scheidingstechnieken.’ Als plastic goed op soort gesorteerd tot een monostroom is kun je sommige types al goed recyclen. Zo kun je zuivere PET, bekend van PET-flessen, al vrij goed recyclen. Pruiksma: ‘Maar van andere stromen, bijvoorbeeld de folies of de mix kunststoffen worden nog voornamelijk laagwaardige producten gemaakt. Recyclebedrijven maken daar bijvoorbeeld palen en plankjes van, waarbij verontreinigingen enigszins zijn toegestaan.’ Het eindproduct is dan nog goed genoeg qua eigenschappen. ‘Als we de recycleprocessen van kunststof verpakkingsafval kunnen verbeteren, is het recyclaat van betere kwaliteit waardoor de toepassingsmogelijkheden worden vergroot’, zegt Pruiksma. Tegelijkertijd geeft het onderzoek studenten de gelegenheid om praktijkervaring op te doen in plastic recycling, waardoor ze hopelijk makkelijk kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Lector Circular Plastics, Rudy Folkersma

Bouwstenen

De gewassen en gesorteerde stukjes plastic kun je vervolgens in een zogenoemde extruder omsmelten tot nieuwe plastic korrels, het regranulaat. Deze korrels zijn de grondstof voor nieuwe plastic producten. Als regranulaat van goede kwaliteit is kan het fossiele grondstoffen gedeeltelijk vervangen. Wel blijft de kwaliteit bij elke recyclestap wat achteruit gaan. Om dat op te lossen kun je nieuw, ofwel virgin materiaal gaan bijmengen, of het plastic uiteindelijk chemisch recyclen. Daarbij breng je plastic terug naar de oorspronkelijke bouwstenen.

Samen herontwerpen

Naast het onderzoek naar het chemisch en mechanisch recyclen van plastic afval doet het lectoraat onderzoek naar productontwikkeling. ‘We onderzoeken de mogelijkheden om producten te construeren van gerecycled kunststof’, zegt Judith Ogink, docent onderzoeker productontwikkeling bij het lectoraat Circular Plastics. ‘Zo willen we het gebruik van gerecycled materiaal bevorderen.’ Ook wil Ogink de recyclebaarheid van producten vergroten. ‘We willen producten zo ontwerpen dat ze goed te recyclen zijn. We denken daarbij volgens het principe reduce, reuse, recycle. Soms kunnen we minder materiaal gebruiken in het product, of minder verschillende materialen. Of we kunnen het product modulair maken waardoor de materialen goed van elkaar te scheiden zijn.’ Zo benadert het lectoraat het plasticprobleem van verschillende kanten. Ogink: ‘Maar een circulaire economie creëer je nooit alleen. Een netwerk van ondernemers en kennis is daarom essentieel. Door kennis uit te breiden en partijen te koppelen kan de hogeschool helpen plastics meer circulair te maken.’

Geschreven door:

Femke Jaarsma, MSc.

Onderzoeker Circular Plastics aan NHL Hogeschool

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.