Geventileerde gevelsystemen BENG-proof met Isolink®

25 juni 2018 16:08

Geventileerde gevelsystemen BENG-proof met Isolink®

Grote koudebruggen bij geventileerde gevels zijn verleden tijd. Schöck Nederland ontwikkelde speciaal voor geventileerde gevels Schöck Isolink®, een glasvezelcomposiet gevelverankering waarmee eenvoudig wordt voldaan aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

“Maar dat niet alleen, je bespaart ook nog eens circa vijftig procent op de isolatiedikte”, zegt Emmy Post, Productengineer bij Schöck Nederland B.V. Nieuwe gebouwen moeten in 2020 minimaal aan de BENG-eisen voldoen. Door Isolink® type TA-S voor geventileerde gevelsystemen te gebruiken (de typen Isolink® TA-D en TA-H zijn voor betonnen sandwichwanden) worden grote koudebruggen voorkomen. Glasvezelcomposiet heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld aluminium namelijk een veel lagere warmtegeleiding. “Isolink® geleidt immers tot circa tweehonderd keer minder warmte  dan aluminium. Je beperkt het warmteverlies dus enorm en voldoet zo aan de normen”, aldus Post.

Ook andere traditionele bouwproducten zoals stalen of roestvaststalen verankeringen hebben grote warmtegeleidende eigenschappen en veroorzaken daardoor thermische lekken in de gebouwschil. Voorheen werden die thermische lekken gecompenseerd met extra isolatiemateriaal. “Het oplossen van koudebruggen in de gevel was een ondergeschoven kindje”.

Koudebruggen zijn aansluitingen waarbij plaatselijk sprake is van een hogere warmtegeleiding. Bij grote temperatuurverschillen – bijvoorbeeld in de winter tussen binnen en buiten – leiden deze thermische lekken tot meer warmteverlies. “Door het warmteverlies moet er meer gestookt en dit leidt tot hogere kosten voor bewoners”.

SLANKERE GEVELS

Met de BENG-norm van 2020 in zicht en de oplossing van Schöck is dit niet langer aan de orde. Het warmteverlies wordt direct te lijf gegaan en de terugverdientijd gaat onmiddellijk in. De kosten zijn er zo uit. Doordat de thermische kwaliteit geoptimaliseerd wordt, is minder isolatiemateriaal nodig. En dat betekent slankere gevels en dus meer netto gebruikersoppervlak. Dat kan meteen financieel vertaald worden. Een rekenvoorbeeld. Post: “Op een appartement van tachtig vierkante meter kan tussen de één en anderhalve vierkante meter ruimte bespaard worden. Als je rekent met een gemiddelde vierkante meter prijs in Amsterdam van zevenduizend euro dan heb je per appartement al tienduizend euro opbrengst meer”.

In aanschaf zijn glasvezelcomposiet gevelverankeringen misschien duurder, maar onderaan de streep zijn de kosten met traditionele gevelankers gelijk. Er zijn namelijk minder ankers per m2 nodig en ze zijn zeer eenvoudig in te bouwen (zie instructievideo op de website). “Daarnaast zijn ze uiterst duurzaam en kennen een hoge treksterkte. Glasvezelcomposiet is corrosiebestendig en chemisch resistent tegen zouten, carbonaten en andere alkalische stoffen”, licht Post toe. Verder is het product verspaanbaar; gemakkelijk te zagen en op maat te brengen.

CO-CREATIE

Maar iedere gevelbouwer hanteert toch zijn eigen gevelsysteem? Dat is geen probleem. Het Isolink® gevelanker is namelijk zo ontworpen dat het in alle gevelsystemen toegepast kan worden. ’’Ons anker heeft aan het eind een metrische draad. Samen met de leverancier kijken we hoe zijn gevelsysteem eruitziet en hoe het bevestigd moet worden. In een co-creatietraject komen we samen met de leverancier tot een bevestiging, met gebruik van een tussenstuk: een zogeheten adapter. Deze adapter zorgt voor de verbinding tussen het gevelanker en het gevelsysteem van de leverancier”.

Dat de noviteit Isolink®, januari dit jaar geïntroduceerd, uit de koker van Schöck komt is geen verrassing. Het sluit volledig aan op Schöck haar corebusiness. Schöck is als internationale organisatie vooral bekend vanwege haar Isokorf® technologie. Het is wereldwijd marktleider op het gebied van thermische onderbrekingen voor balkons en galerijen en actief in circa 30 landen. Post: ,,Wij brengen met Isolink® onze jarenlange expertise in het oplossen van koudebruggen naar de geventileerde gevel met een uniek materiaal, namelijk glasvezelcomposiet”.

marketing@schock.nl

www.isolink-gevelanker.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.