Directeur-bestuurder Sape Pranger van Zorggroep Drenthe met pensioen

6 augustus 2018 13:53

Directeur-bestuurder Sape Pranger van Zorggroep Drenthe met pensioen

Ouderenzorg naar de meest moderne maatstaven, dat is wat Zorggroep Drenthe voorstaat en in de afgelopen jaren ook heeft bereikt. Directeur-bestuurder Sape Pranger kan op 13 juli a.s. dan ook met een gerust hart afscheid nemen van Zorggroep Drenthe. Een afscheid dat, zoals hij zegt, met pijn in het hart is: Ja, een beetje, maar aan de andere kant vind ik het ook wel prima.”

“Ik neem afscheid met een beetje pijn in het hart”

Immers, het werk is nooit klaar en graag had Sape Pranger nog betrokken willen blijven bij allerlei plannen die men binnen Zorggroep Drenthe heeft. Aan de andere kant ergert hij zich steeds meer aan alle wetten en regeltjes, die de ouderenzorg overspoelen. “Wantrouwen regeert deze wereld en dat zou anders moeten”, vindt hij. “Dat deel van het werk ga ik dus niet missen. Ik vind dat we qua regeldruk veel te ver zijn doorgeslagen. Als we wat meer vertrouwen in elkaar zouden hebben, dan zou het er allemaal een stuk leuker op worden.”

Voorhoede

Bij Zorggroep Drenthe probeert men waar mogelijk de zorg anders in te richten en Pranger durft de uitspraak aan dat men daarmee voorop loopt in de markt. “Zeker in Noord-Nederland, mijn kennis over hoe het in de rest van het land is georganiseerd, is daarvoor ontoereikend. Maar, ik weet zeker dat we ook daarmee vergeleken in de voorhoede zitten.” Mensen op allerlei manieren goed ontvangen en begeleiden, meer is het niet wat Zorggroep Drenthe doet, zo lijkt het. Maar, wie verder kijkt ziet dat Zorggroep Drenthe daadwerkelijk onderscheidend is. Dat begint al bij de grootte van de appartementen, met een eigen keuken en een berging met een aansluiting voor een wasmachine.  Maar, ook een restaurant op niveau, een expositieruimte voor kunst, een theater, ja zelfs een verloskundigenpraktijk.

“Waar wij naar streven is de wereld naar binnen halen”, legt Pranger uit. “Er moet reuring zijn.” Een visie waarvoor de bodem zo’n 15 jaar geleden werd gelegd. Pranger is al sinds 1986 actief in de bejaardenzorg, zoals het toen nog heette. Hij heeft alle veranderingen en ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Van de verzuiling, met bijvoorbeeld katholieke en protestante bejaardentehuizen, tot en met de samenwerkingsverbanden zoals we die nu kennen.

Samenwerking

Het begon voor Sape Pranger allemaal in verzorgingshuis Vijverhof in Assen, waar hij de administratie verzorgde en al snel waarnemend directeur werd. “We zochten toen de administratieve samenwerking met andere huizen en in 1994 werd vervolgens de Stichting Zorg- en Dienstverlening ’94 opgericht, een soort werknaam die de samenwerking tussen verschillende verzorgingshuizen omvatte. Pranger vormde samen met Henk Temmen de directie, maar later deed hij dit alleen. Steeds meer huizen sloten zich aan en uiteindelijk leidde dit tot de oprichting van Zorggroep Drenthe.

“Niet voor niets staat in ons logo: wonen, welzijn, zorg. En in die volgorde willen we de zaken ook organiseren. Wonen staat dus voorop. Je huurt een appartement waarin je prettig kunt leven. In het verzorgingshuis zorgen we vervolgens dat de factor welzijn een plek krijgt en mocht je later zorg nodig hebben, dan leveren we die ook. Dit betekent dat je oud kunt worden in je eigen appartement en daarmee langer zelfstandig kunt blijven wonen.”

Beweging

Het lukt Zorggroep Drenthe goed om de wereld naar binnen te halen. Niet voor niets is bijvoorbeeld gekozen voor restaurants die meer bieden dan de daghap. “Een goed restaurant nodigt ook mensen van buiten uit en dat lukt prima”, geeft Pranger aan. “En met kunstexposities bereiken we hetzelfde. Aanvankelijk waren bewoners sceptisch, maar inmiddels kijken ze telkens naar een nieuwe expositie uit. Men vindt het mooi, er wordt over gepraat en dat is precies waarnaar wij streven. Het zorgt voor beweging en dat willen we in onze huizen. De moderne oudere zoekt iets anders dan pakweg 10, 15 jaar geleden. Zorggroep Drenthe is er vroegtijdig in geslaagd om daar op in te spelen. Nee, je kunt niet bij elk huis hetzelfde realiseren, dat is duidelijk. Maar, we proberen wel overal waar mogelijk iets te realiseren waar de bewoners van het huis en de inwoners van het betreffende dorp of stad iets aan hebben. En dat slaat aan, want onze huizen zitten vol, we hebben een wachtlijst. Deze aanpak bracht ook verandering voor onze medewerkers met zich mee. Als een bewoner bijvoorbeeld zelf zijn kopje koffie kan inschenken, laat hem of haar dat dan ook doen. Wij laten mensen in hun waarde en willen zeker niet betuttelen. De meeste bewoners van onze huizen stellen dat op prijs.”

Trots

Terugkijkend op de afgelopen 32 jaar denkt Sape Pranger dat “we met z’n allen een hele mooie organisatie hebben neergezet, waar ik heel trots op ben. Zeker omdat ik zie dat het idee dat we 15 jaar geleden met elkaar hadden beklijft. De manier waarop wij mensen willen laten wonen en leven en mee willen laten doen en in hun waarde laten, daar gaat het volgens mij om. Niet voor niets zeggen we altijd dat we de naam verzorgingstehuis eigenlijk niet goed vinden. Wij bouwen woonbelevingen, dus woonbelevingshuis zou eigenlijk beter zijn”, voegt Pranger er lachend aan toe. “Het gaat er uiteindelijk om dat je op een zekere leeftijd lekker ontspannen kunt wonen en alles binnen handbereik hebt. Ik denk dat we daar bij Zorggroep Drenthe goed in zijn geslaagd.”

“Wat ik straks ga doen? Vakantie vieren, meer aandacht aan de kleinkinderen besteden en ik zal zo links en rechts ook nog wel een adviserende functie aannemen. Maar, dat is dan vanuit een geheel andere positie en dat vind ik wel zo prettig.”

Zorggroep Drenthe

Industrieweg 15

9402 NP Assen

Tel. 0592 331 232

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.