‘Als je niet laat keuren kan dat grote gevolgen hebben’

22 mei 2017 11:11

‘Als je niet laat keuren kan dat grote gevolgen hebben’

“Er zijn nog altijd bedrijven die hun arbeidsmiddelen niet ieder jaar laten keuren. Als werkgever neem je dan een behoorlijk risico. Een werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor z’n werknemers. En een ongeluk zit immers in een klein hoekje...”

Wytze Veenstra kan het belang van jaarlijkse keuringen van arbeidsmiddelen niet genoeg benadrukken. En als iemand het kan weten is hij het wel, als eigenaar van het in Sneek gevestigde Nullast, dat gespecialiseerd is in keuringen, reparaties en onderhoud van elektrische gereedschappen en klimmaterialen als ladders, trappen en rolsteigers.

Tal van sectoren

Ieder jaar verzorgt Nullast zo’n 10.000 periodieke keuringen en 9.000 reparaties. De keuringen volgens de NEN-normen, die op locatie worden uitgevoerd, vinden voornamelijk in Friesland plaats, de reparaties in een grotere regio: Noordwest- en Noordoost-Nederland. Twee jaar geleden nam Veenstra Nullast over, dat sinds 2000 bestaat. Het bedrijf - met één medewerker in vaste dienst - bedient tal van sectoren en branches, met een accent op bouw-, installatie- en metaalbewerkingsbedrijven. Veenstra verzorgt zelf de keuringen, zijn medewerker Otto van der Veen verricht de reparaties.

Verplichting

Natuurlijk realiseert Veenstra zich dat hij met zijn pleidooi voor jaarlijkse keuringen voor eigen parochie preekt, maar hij wil toch ook nadrukkelijk wijzen op de risico’s die werkgevers nemen als ze keuringen op de lange baan schuiven. “In de Arbowet staat dat je als werkgever verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van je werknemers”, licht hij toe. “De NEN-normen sluiten hier op aan met de eis dat arbeidsmiddelen jaarlijks gekeurd moeten worden. Het zijn dus verplichte keuringen.”

Grote gevolgen

“Ik vind dat je als werkgever ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebt richting je eigen medewerkers”, gaat Veenstra verder. “Je wilt toch niet dat hen iets overkomt. Als je de Arbowet overtreedt of nalatig bent, kan dat leiden tot een boete van de Arbeidsinspectie. Maar de consequenties voor jezelf kunnen nog veel groter zijn als er echt iets gebeurt. Ongevallen met arbeidsmiddelen kunnen flinke financiële en juridische gevolgen hebben, eventueel zelfs met strafrechtelijke vervolging.”

Persoonlijk contact

Veenstra omschrijft z’n bedrijf als ‘transparant’ en ‘klantgericht’. “Wij kunnen veel doen voor een redelijke prijs”, legt hij uit. “We hechten grote waarde aan goed overleg met de klant. Dat is een heel bewuste keuze. Met dat persoonlijk contact onderscheiden wij ons in deze branche nadrukkelijk in de markt. Klanten waarderen dat, zo blijkt uit de reacties. Niet voor niets hebben wij klanten van Amsterdam tot Emmen…” «

Nullast

www.nullast.nl

Tekst: Harry Knevelbaard / Fotografie: Frans Fazzi

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.