Gepubliceerd op 25 maart 2019

Heb jij je belastingaangifte al ingevuld?

Elk jaar blijkt de periode rond 1 april spitsuur bij de belastingdienst. Ook al mag het al even, de 1,3 miljoen ondernemers die ons land telt doen massaal hun aangifte in de laatste week van maart. Want: voor 1 april ingediend betekent voor 1 juli een reactie van de belastingdienst!

Je hebt officieel nog alle tijd, want de aangifte hoeft pas op 1 mei binnen te zijn. Maar doe je dit voor 1 april dan krijg je voor 1 juli een reactie. Vooral ondernemers die dus geld terugkrijgen zullen tijdig hun belastingaangifte willen insturen. Maar uit een enquête van de belastingdienst bleek zelfs driekwart aangifte te willen doen voor 1 april.

Jij bent verantwoordelijk!

Als ondernemer dien je zelf te zorgen voor een goede aangifte. Dat geldt in zekere zin ook voor mensen in loondienst, maar daar is zoveel geautomatiseerd dat soms de hele aangifte al is ingevuld en de cijfers alleen dienen te worden gecontroleerd. Ook voor ondernemers worden al zaken ingevuld maar die dienen toch zelf ook veel cijfers aan te leveren. Toch geven ondernemers veelvuldig aan dat ze na een aangifte er vertrouwen in hebben dat ze deze goed hebben ingevuld.

Ben jij nog helemaal niet zover? Dan kun je ook uitstel aanvragen. Daarvoor zijn allerlei redenen te bedenken als langdurige ziekte, zwangerschap, juridische problemen of andere situaties die inzicht in de cijfers soms wat lastig maken. Toch blijkt het niet veel voor te komen. Minder dan de helft van de ondernemers heeft wel eens uitstel aangevraagd.

Lastig? Misschien, maar we doen het toch liever zelf!

Een andere optie is om de aangifte door een externe te laten verzorgen, zoals een boekhouder of administratiekantoor. Al is dit percentage minder dan de helft. De meeste zzp’ers doen het zelf, en kiezen er dus niet voor om de boekhouding uit te besteden. De ondernemers die dit wel overwogen deden het vanwege onzekerheid over de aftrekposten waarop zij recht hebben (21,5 procent) en onzekerheid over welke zakelijke kosten zij mogen aftrekken (20,8 procent).

Al met al doen de meeste ondernemers het dus lekker zelf en beginnen hier dus tijdig aan. Ondanks dat de belastingdienst het niet leuker kan maken en het volgens veel ondernemers een lastig en tijdrovend klusje is: het hoort er nou eenmaal bij, vinden we. Slechts 15 procent zegt het écht vervelend te vinden!

Bron: Ondernemen & Internet

Onze partners