Duurzaam advocaturen

LarsVanDijk-BENK1_foto_staand_opt.jpgAls advocaat met een bekentenis komen is een wonderlijke zaak. Maar vooruit, ik doe het, ik kom er voor uit – zij het met een licht gevoel van gene-: ik rijd een elektrische fiets. (Maar dan toch ter verdediging een sportief stadsmodel, van Nederlandse snit: een “Spiked”).

En ja, het voelt goed. Ik neem nu twee a drie keer per week de fiets, waar ik voorheen iedere dag de auto nam naar ons kantoor, zo’n 15 kilometer verderop nabij schaatshal Kardinge in Groningen stad. Het scheelt een aanzienlijke hoeveelheid CO² uitstoot, terwijl ik het Julianaplein mijdt, op tijd op mijn werk ben en meer lichaamsbeweging heb. Want ook al pleiten advocaten staand; ik heb een zittend beroep. Ik kom de auto uit, ga zitten achter mijn bureau of schuif aan voor een overleg aan een vergadertafel. Er is op een reguliere dag weinig plek voor beweging. Door het fietsen voel ik mij een stuk fitter en geestelijk frisser.

En op kantoor? Papieren dossiers verdwijnen, de fysieke werkplek verandert en communicatie met cliënten zal steeds vaker digitaal zijn. Op kantoor en thuis werken mijn collega’s en ik bijna geheel papierloos. Alle dossiers en stukken zijn zo veel mogelijk digitaal toegankelijk. We hebben de apparatuur – (cloud)server, copiers, scanners en laptops en beveiliging (!) daarop aangeschaft of laten aanpassen. Cursussen volgen we zo mogelijk via ‘webinars’. En in de vergaderruimte maken we gebruik van een touchscreen beeldscherm om klanten aan onze adviezen uit te schrijven te tekenen en gezamenlijk de strategie te bepalen. En uiteraard kunnen we besprekingen ook voeren middels een videogesprek.

Verandert er ook inhoudelijk veel? Jazeker, maar lang niet alles. Het is mogelijk om overeenkomsten zelf op of samen te stellen met allerlei tools en webdiensten als RocketLawyer. Ook zal er digitaal geprocedeerd kunnen worden en wijzen – volgens de laatste berichten – robots objectiever recht. De rechtspraak gaat stukje bij beetje ‘digitaal’, onder het project genaamd ‘KEI’(kwaliteit en innovatie). Zo is in het bestuursrecht al een digitaal beroepschrift in te dienen en zal vanaf 1 september 2017 een proef starten voor het indienen van civiele vorderingen bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Het is afwachten hoe de pilot verloopt en hoe voorspoedig deze transitie zich ontwikkelt.

Laatste bekentenis: het vergt allemaal enige gewenning, maar ik verwacht dat de digitalisering niet de kern van ons werk als advocaten zal veranderen. De kern is immers het adviseren en optreden ter voorkoming van een geschil of het oplossen van een conflict. Vaak als belangenbehartiger en soms als mediator. Dat is en blijft mensenwerk en is erop gericht om tot structurele oplossingen van geschillen te komen. Duurzamer kan het niet. «

BENK advocaten
Mr. Lars (L.G.) van Dijk
E-mail info@benkadvocaten.nl
www.benkadvocaten.nl

Onze partners