Op zoek naar een gezonde bureaustoel

21 september 2021 11:00

Op zoek naar een gezonde bureaustoel

Door de coronacrisis zijn we steeds meer gaan thuiswerken. En hoewel de aanleiding niet zo rooskleurig was, lijkt het thuiswerken goed te bevallen. Driekwart van de beroepsbevolking wil regelmatig thuis werken, en 66% van de managers overwegen maatregelen om kantoorruimte aan te passen aan hybride werken, zo wijst een onderzoek van Microsoft uit. Veel bedrijven gaan daarom nu op zoek naar een nieuwe gezonde werkplekinrichting voor thuis en op kantoor.

Een gezonde werkplek

Van belang is het om ervoor te zorgen dat de medewerker ook thuis een goede en gezonde werkplek heeft. Maar wat is een gezonde werkplek precies? In het Arbeidsomstandighedenbesluit is opgenomen dat de werkplek in de eigen woning moet worden ingericht volgens de ergonomische beginselen. Deze regels richten zich voornamelijk op de instelling van zithoogte en werkhoogte van de werkplek.

Door coronacrisis is er steeds meer nadruk komen te liggen op bewegen en afwisselen. Het inzicht dat de medewerker de gelegenheid moet hebben om het stilzitten te onderbreken, wint steeds meer aan terrein. Ook de beweegrichtlijn die de Gezondheidsraad in 2017 heeft gepubliceerd heeft bijgedragen aan dit inzicht.

Gek genoeg leidt het thuiswerken nog wel eens tot een gebrek aan beweging. Juist door het thuiswerken hoeven we niet meer te reizen. Hierdoor missen we veel beweging. Ook kun je niet meer bij je collega’s langs en pak je de telefoon of een zoom-gesprek voor overleg. Ook dan mis je de gang naar een vergaderzaaltje of naar de werkkamer van de collega. De stappenteller vertelt je duidelijk het verschil tussen een dag op kantoor of een dag thuiswerken.

Blijf bewegen

Fysiotherapeuten hebben sinds het begin van de coronacrises een opleving gezien in het aantal klachten aan nek en rug. De onjuiste instelling van de werkplek of het gebrek aan afwisseling is meestal de oorzaak van het ontstaan van (lage) rugklachten en nekklachten. Veel thuiswerkers hebben thuis geen plaats om een fatsoenlijke werkplek in te richten en werken aan de keukentafel. Vaak is zo’n keukentafel te hoog om aan te werken, waardoor de schouders worden opgetrokken. Het gebrek aan een extra monitor zorgt voor nekklachten. En het zitten op een keukenstoel geeft rugpijn.

Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de medewerker ook op de werkplek thuis voldoende kan bewegen. Een zit-sta-tafel kan daarbij helpen. Wel moet er dan niet te lang aaneen staand gewerkt wordt. Staand werken is minstens zo belastend als zittend werken. De winst zit ‘m vooral in de afwisseling tussen staan en zittend werken.

 

Actief zitten

Een stoel die de mogelijkheid biedt om te bewegen levert veel op. Er zijn al veel stoelen en krukken gebaseerd op het idee van actief zitten, zoals de zitbal en de Wigli. Hierbij wordt het lichaam gestimuleerd om te bewegen. Dit kan door het bieden van een niet –statische zitting (wiebelkruk) of door het weghalen van steun waardoor spieren in het lichaam worden geactiveerd.

Hiermee gaan de ‘actief-zitten’-oplossingen uit van en ander uitgangsput dan de ergonomische stoelen. Waar de ergonomische stoelen vooral steun geven, bieden wiebelkrukken en balansstoelen vooral ruimte om te bewegen. Door beweging worden de tussenwervelschijven wisselend belast waardoor deze de kans krijgen te herstellen. Hierdoor worden rugklachten door het lange stilzitten voorkomen.

Actief zitten is al langer bezig met een opmars. Maar door de toename van het thuiswerken krijgen actief-zitten oplossingen steeds mee aandacht. Let dus bij het zoeken naar een goede stoel ook op de mogelijkheid om actief te zitten.

Ga naar de website voor meer informatie over het inrichten van een thuiskantoor.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.