Pensioen in eigen beheer DGA afgeschaft. Wat nu?

6 april 2017 16:19

Pensioen in eigen beheer DGA afgeschaft. Wat nu?

Er staat dit jaar nog een mooi onderwerp voor jou op de agenda, DGA! Pensioen in eigen beheer. Het lijkt zo eenvoudig: pensioen in eigen beheer is afgeschaft, dus klaar ermee!

Mooi niet dus. De afwikkeling brengt zoveel lastige zijpaden met zich mee om over na te denken. Je ziet gewoon door de bomen het bos niet meer. Aan de boswachter (jouw adviseur) de taak om jou de juiste paden door het pensioenbos te wijzen om je weer goed uit het bos te begeleiden. Maar ook om je te behoeden voor ‘pensioentakken’ die in je gezicht slaan. Je hebt in ieder geval de keuze uit 3 pensioenvarianten. Hierna een korte routebeschrijving van deze paden.

  1. Pensioen in eigen beheer afstempelen naar fiscale waarde en afkopen met belastingkorting

Dat klinkt prachtig! In 2017 is bij afkoop 34,5% van de fiscale pensioenvoorziening vrijgesteld. Maar moet je over het resterende deel 52% inkomstenbelasting betalen? Dan moet je je afvragen of je zoveel geld daarvoor kunt en wilt vrijmaken. En zit je er nou op te wachten om het netto-pensioenkapitaal toe te voegen aan jouw vermogen in box 3? Waarvan ook nog eens de jaarlijkse belastingheffing hoger kan uitpakken. Of om de rente hierover in box 1 te moeten aangeven? Natuurlijk, je kunt het ook weer als kapitaal terugstorten in de bv. Of wacht eens, eindelijk kun je wat doen om jouw rekening courantschuld aan de bv te verminderen!

  1. Pensioen in eigen beheer omzetten in oudedagsverplichting

Ook een mooie variant! Gratis afstempelen naar de lagere fiscale waarde van de voorziening. Nee, niet in één keer heel veel belasting af hoeven tikken. En in plaats van een levenslange uitkering krijg je van de bv een 20-jarige pensioenuitkering. Dat kan best aantrekkelijk zijn.

Moet je een pensioenuitkering van de bv krijgen, die in de 52%-schaal inkomstenbelasting valt? Dan is er wat voor te zeggen om dat recht ten gunste van de bv door afstempeling te verlagen. En verder, het uitgavenpatroon van een gepensioneerde is over het algemeen de eerste 20 jaar het hoogst. Aanvullend op de pensioenuitkering kun je altijd nog een lager belaste dividenduitkering doen.

Is jouw pensioen al langer geleden ingegaan? Dan is omzetten en afstorten een manier om van jouw bv af te komen.

  1. Pensioen in eigen beheer bevriezen en handhaven

Gewoon stoppen met verdere opbouw tot pensioeningang. Of een reeds ingegaan pensioenuitkering continueren. Onder omstandigheden kunnen dit op grond van fiscale of persoonlijke voorkeuren goede opties zijn. In tegenstelling tot de vorige varianten, kan het bij deze variant voor de bv moeilijker of onmogelijk zijn dividenduitkeringen te doen.

Problemen met je partner

Je kunt jouw keuze, met wat hulp van jouw boswachter, vast wel maken. Maar wat moet je partner daarvan denken? Je kunt niet zomaar zijn/haar afgeleide pensioenrechten beknotten. Daar moet je nu of later (bij echtscheiding!) compensatie voor regelen. Laat je partner dat nu bewust lopen? Dan is dat een schenking van je partner aan jou! Schenkbelasting te betalen? Zij moet zich misschien wel laten bijstaan door een eigen, onafhankelijke boswachter, die voor háár de beste paden aanwijst!

Als jij en je partner het allemaal hebben begrepen en een keuze tot afkoop of omzetting hebben gemaakt, moet je dat binnen 1 maand met een formulier aan de Belastingdienst kenbaar maken. Doe je dat niet? Dan slaat de fiscus je met een afrekentak om de oren.

Samenhang met jouw financiële planning

Hoe voorkom je dat je verdwaalt in het pensioenbos? Door samen met jouw boswachter het hoofd ook even boven het bladerdak uit te steken. Jouw pensioen vormt een puzzelstukje in je financiële planning. Jouw keuze voor een van de pensioenopties moet daarin passen. Daarvoor is overzicht en een verdere blik op jouw toekomst nodig. Trek je wandelschoenen maar aan! Prettige boswandeling!

http://www.countus.nl/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.