5 tips voor het creëren van een gezond kantoor

4 november 2020 12:58

5 tips voor het creëren van een gezond kantoor

We spenderen steeds meer tijd op kantoor en dus is het niet ongewoon dat de kantooromgeving ook een impact heeft op onze gezondheid. Werkgevers hebben zowel een wettelijke als een morele verplichting om een veilige werkplek te garanderen. Maar hoe doe je dat en waarop moet je letten? Deze vijf tips helpen je alvast op de goede weg.

# 1. Voorzie voldoende verlichting

De juiste verlichting is heel belangrijk voor een gezond kantoor. Dit wil zeggen dat er voldoende daglicht moet zijn, aangevuld met kunstmatige verlichting. Bovendien moet de kunstmatige verlichting ook afgestemd zijn op de noden. Voor de meeste kantoren volstaat een lichtsterkte van 500 lux, maar 750 lux is bijvoorbeeld aangewezen wanneer er ook (technische) tekeningen worden gemaakt. Houd daarenboven rekening met de lichttemperatuur: koud licht is ideaal voor ruimtes waar hoge concentratie is vereist, terwijl pauzeruimtes smeken om warm licht.

# 2. Verbeter de luchtkwaliteit

De kantoorlucht is niet altijd zoals het hoort. Een slechte luchtvochtigheid, geurhinder en bacteriën en virussen die er vrij rond kunnen dwarrelen zijn zeker niet ongewoon. Voldoende verluchten is belangrijk, maar dan ben je soms gewoon roet en fijnstof naar binnen aan het zuigen. Een luchtreiniger is dan een goede keuze, zeker op warme dagen waarop er meer fijnstof in de lucht zit.

Een luchtreiniger filtert naast fijnstof ook stofdeeltjes, smog, ozon en allerlei allergenen uit de lucht. De keuze is groot en er is veel om rekening mee te houden, gaande van het geluidsniveau tot de reinigingscapaciteit. Daarom is de beste luchtreiniger volgens AllergiePlein.nl voor elk kantoor verschillend.

# 3. Een gezonde levensstijl stimuleren

Als werkgever kan je meer doen dan alleen een gezond werkklimaat garanderen. Denk daarom aan het aanbieden van stabureaus of het gebruik van zitballen in plaats van bureaustoelen. Lopend vergaderen, naar het voorbeeld van Aristoteles, of fietswerkplekken zijn eveneens een optie.

Uiteraard kan je het gebruik van zo'n actieve werkhoudingen niet verplichten, maar een stimulerende rol is toch aanbevolen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de voeding: door een fruitmand aan te bieden, stimuleer je gezond en evenwichtig snacken.

# 4. Focus op ergonomie

Veel gezondheidsproblemen ontstaan door foute zit- of werkhoudingen. Ergonomische toetsenborden, muizen en werkplekken die afgestemd zijn op de gebruiker helpen veel problemen te voorkomen. Wel is het zo dat veel ook afhankelijk is van de medewerkers zelf. Ook in een goede bureaustoel kan je per slot van rekening verkeerd gaan zitten. Zet daarom in op coaching en bewustwording.

# 5. Introduceer ontspanmomentjes

Ergens net na de middag volgt onherroepelijk een dipje in het energiepeil van de medewerkers. Uiteindelijk zijn wij mensen uit de kluiten gewassen slingerapen met een grotere breinmassa. We zijn dus heus niet gemaakt om ons urenlang blijvend te concentreren. Dat moet je durven erkennen.

Af en toe eens op de resetknop duwen, helpt om er weer volop tegenaan te gaan. Een gezond kantoor biedt dan ook voldoende ontspanningsmogelijkheden aan. Een rustige ruimte waar je gewoon even kan zitten en naar het aquarium kijken, is daar een voorbeeld van. Of gewoon even een ommetje maken met de kantoorhond of wandelen in de tuin: er zijn diverse oplossingen mogelijk. Maak in ieder geval duidelijk dat er niks mis is met ontspanmomentjes en moedig ze zelfs aan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.