NDIX biedt bedrijfsleven open en veilig ICT-platform

2 maart 2021 10:16

NDIX biedt bedrijfsleven open en veilig ICT-platform

De digitalisering van onze wereld gaat nog steeds in hoog tempo. Tegelijkertijd zijn er toenemende zorgen over de veiligheid van het internet dat al die digitalisering faciliteert. Bedrijven en instellingen zijn steeds vaker op zoek naar veiliger manieren om te communiceren en bedrijfsprocessen te monitoren. NDIX, gevestigd in Enschede, is 20 jaar actief binnen de ICT-wereld en heeft veel expertise opgebouwd op dit gebied. Jeroen van de Lagemaat is directeur.

Wat is NDIX?

Van de Lagemaat: “NDIX  staat voor Nederlands-Duitse Internet Exchange, een vlag die de lading niet meer helemaal dekt. We vormen inmiddels een platform voor alle ICT-diensten die je als bedrijf  nodig kunt hebben. We richten ons op de zakelijke markt. Internet, ofwel glasvezel, vormt maar een deel van ons aanbod. ICT-bedrijven op ons platform bieden onder meer ook telefonie (VOIP) aan, datacenterdiensten, mid office systemen voor gemeentes en mediatheekdiensten voor basisscholen. Voor ieder bedrijf of instelling die iets digitaals wil gebruiken hebben we een of meerdere aanbieders in ons netwerk.”

Wat doet NDIX precies?

“We zorgen dat onze klanten een glasvezelaansluiting krijgen,“ vertelt Van de Lagemaat. “Daarmee sluiten we ze aan op een gezamenlijk netwerk, waardoor ze gebruik kunnen maken van alle ICT-diensten van onze 150 aanbieders. Inmiddels bedienen we 3.600 klanten. Wij beheren een netwerk dat, behalve Zeeland, heel Nederland dekt en grote delen van de Duitse grensregio’s Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Door samenwerking met andere netwerken kunnen we ook snelle, veilige en betrouwbare verbindingen opzetten met alle grote knooppunten in de wereld, zelfs in China.“

Veiligheid, voldoende capaciteit en een open model

“Het wordt steeds belangrijker voor klanten om veiliger dataverbindingen te kunnen leggen tussen de verschillende vestigingen of die van partners, buiten het internet om,” stelt Van de Lagemaat. “Inmiddels loopt 80% van onze data niet meer via publiek internet. Daarnaast kunnen we altijd voldoende capaciteit leveren omdat we daar van meet af aan in hebben geïnvesteerd. We kunnen ons netwerk uitbreiden als dat nodig is. Andere partijen hebben dat minder gedaan waardoor zij nu vaak capaciteitsproblemen hebben.

We hanteren een open businessmodel. Iedereen kan op ons netwerk ICT-diensten aanbieden, uniek voor Nederland. Wij verdienen daar niet aan; hoe meer diensten we kunnen aanbieden, des te beter is het voor onze klanten.”

Wie zijn jullie klanten?

Van de Lagemaat: “Grote ondernemingen met meerdere vestigingen. Maar ook het Waterschap dat alle gemalen en sluizen op een veilig netwerk wil, zodat een andere partij niet opeens een sluis open zou kunnen zetten. Daarnaast hebben we ziekenhuizen, huisartsen en basisscholen als klant. Ook steeds meer kleine bedrijven sluiten aan. “Een zakelijke internetprovider rekent ongeveer 80 euro per maand voor een glasvezelaansluiting inclusief internet. Goedkoop, maar daarna zit je vast aan de aanbieder en ben je gedwongen data over het internet te versturen dat storingsgevoelig en erg onveilig is. Bij NDIX betaal je alleen voor je glasvezelaansluiting, waarmee je veiligere en betrouwbaardere verbindingen kan opzetten buiten het internet om. Je bepaalt uiteindelijk zelf van wie je ICT-diensten wil afnemen.”

Wat is jullie thema voor het aankomende tafelgesprek ‘een lerende arbeidsmarkt is essentieel voor economisch herstel’ bij Saxion Enschede?

“Behalve dat bedrijven de ICT-voorzieningen kunnen gebruiken die ze nodig hebben, willen we ook dat bedrijven de medewerkers krijgen om daar goed mee om te kunnen gaan. Dat doen we door te participeren in TalentIT Twente, een regionaal platform om IT-studenten en bedrijven met elkaar in contact te brengen. Er komen immers steeds meer diensten die digitaal worden. Neem de Tesla, met een software update kun je daar een heel andere auto van maken. In Enschede heb je Huuskes, van origine een ‘gewone’ slagerij, die nu, volledig gedigitaliseerd, tailormade maaltijden voor het ziekenhuis verzorgt. Daar lopen twee studenten van Saxion rond om het proces te optimaliseren. In feite is het nu een IT-bedrijf. Deze ontwikkelingen gaan heel snel en daar moeten we op anticiperen,” aldus Van de Lagemaat.

Tekst: Peter van den Boom

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.