Velutech: het begint met gedegen advies

Eigenaar Nick Kluppel van Velutech heeft niets tegen conventionele- of moderne verwarmingsinstallaties. Mits die correct zijn afgesteld en goed ingeregeld. Daar schort het in de praktijk nog weleens aan. Met als gevolg slecht functionerende systemen en ontevreden klanten.

Velutech heeft zich gespecialiseerd in onderhoud en installatie van gas- en oliegestookte verwarmingssystemen, waaronder traditionele cv-installaties, moderne warmtepompen en trendy geïntegreerde houtkachels. Kluppel heeft dertig jaar ervaring. Na dienstverbanden bij diverse werkgevers, begon hij tien jaar geleden voor zichzelf. De motivatie? Liefde voor het ambacht. Zijn motto is ‘net dat beetje meer bieden’. Dat gaat hem goed af.

Systemen optimaliseren

“We richten ons op onderhoud, houden ons vaak bezig met het optimaliseren van bestaande systemen en geven vakkundig advies over rendementsverbetering. Uiteraard leveren we ook graag nieuwe installaties. Maar het gaat erom wat de klant wil. Daarom adviseren we die altijd over de technische mogelijkheden en eventuele alternatieven. Dat betekent dat bestaande verwarmingssystemen niet per definitie vervangen moeten worden. Om energie te besparen, kun je soms beter beginnen met het aanbrengen van isolatie of aanpassing van het bestaande systeem. Daar heeft de klant het meeste baat bij.”

Tevreden gezichten

“De laatste jaren is er veel vraag naar warmtepompen. Dat klinkt duurzaam en theoretisch is het een prima systeem om ruimtes te verwarmen. Maar het vraagt wel om gewenning en een goede inregeling. Het systeem vereist bovendien een optimale isolatie om warmtelekken te voorkomen. Veel gebruikers en installateurs onderschatten dat en kiezen voor aardwarmte vanwege het duurzame karakter. Met als gevolg dat het klachten regent. De oplossing is vaak simpel: laat er een vakman naar kijken en geef die de tijd om problemen op te lossen. Diverse omringende panden op bedrijventerrein Schepenwijk hebben dit aan den lijve ervaren. Nu hun systemen naar behoren werken, zijn er alleen maar tevreden gezichten. Het energieverbruik is verlaagd, het comfort verhoogd. Overigens geldt die afstelling voor alle verwarmingssystemen. Als in heel Nederland alle cv-ketels goed worden afgesteld, besparen we met elkaar jaarlijks heel veel energie!”

Markt in ontwikkeling

“Onze markt is volop in ontwikkeling. In die gevallen is het vaak verstandig om gefaseerd over te stappen op nieuwe systemen. Vergelijk het met de elektrische auto. Jarenlang was een benzinemotor de standaard, sinds enkele jaren is de hybridemotor sterk in opkomst. De toekomst is aan de elektromotor. Technische oplossingen worden nooit in een keer gerealiseerd, meerdere kleine stappen leiden ook tot het gewenste resultaat. Dat duurt wat langer, maar het effect is hetzelfde en vaak beter.” Die geleidelijke groei gaat ook op voor het bedrijf. Begonnen en groot geworden in Enkhuizen, inmiddels actief in grote delen van Noord-Holland en Flevoland. Nick koos twee jaar geleden bewust voor een opvallend vervoermiddel, de elektrische Renault Twizzy: snel, wendbaar en opmerkelijk.

Dat past perfect bij zijn bedrijfsfilosofie. Bovendien lokt het vervoermiddel spontane gesprekken uit over vervoer, energieverbruik en rendement. Hij werkt aan een gestage groei van zijn bedrijf in Lelystad en maakt bewust gebruik van leerlingen van de praktijkschool. Dat zijn ‘vaklui in de dop die als geen ander het ambacht uitoefenen’. Ook sponsort hij die opleiding door materialen en expertise beschikbaar te stellen. Zo wil hij zijn liefde voor het vak overdragen. «

Velutech verwarming & luchttechniek
www.velutech.com

Tekst: Cock de Vries / Fotografie: Marcel Rob

Onze partners