Gepubliceerd op 11 maart 2019

Bestaat jouw baan over vijf jaar nog?

Het is duidelijk: door technologie verandert de aard van ons werk razendsnel. Sneller dan de meeste medewerkers denken. En dat heeft impact op vrijwel alle beroepen. Zo nemen robots taken in het onderwijs en de zorg over, worden callcenters overgenomen door pratende computers en rijden er al zelfrijdende auto’s rond. Gelukkig zijn er ook vaardigheden waar robots het lastig mee hebben, zoals het leggen van sociaal contact en creativiteit.

Wendbaar werken
Het is dus zinvol om je af te vragen hoeveel impact technologie kan hebben op jouw huidige baan. Je kunt niet in de toekomst kijken, maar je kunt er wel voor zorgen dat jij en je organisatie wendbaar zijn, zodat je in kunt spelen op ontwikkelingen. Verandering is een gegeven en als je dat met elkaar niet als bedreiging ziet, maar als kans, ga je samen de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zeker als je behalve met wendbaarheid ook aan de slag gaat met werkgeluk. Want medewerkers die mentaal goed in hun vel zitten zijn gezonder en socialer, presteren beter en dragen meer bij aan betere bedrijfsresultaten.

Werkgeluk
Uit diverse onderzoeken blijkt dat een aantal factoren van grote invloed zijn op werkgeluk. Om te beginnen is dat een gemeenschap van mensen waarbinnen je gewaardeerd wordt en waarin mensen voor elkaar zorgen. Een andere factor is een carrière waarbinnen je autonomie ervaart, je jouw kwaliteiten kunt inzetten en jezelf kunt ontwikkelen. Een derde is zingeving. Zodat je van betekenis kunt zijn, je kunt identificeren met de missie van de organisatie en je het idee hebt dat je op een positieve manier kunt bijdragen aan een betere wereld.

Samen werken aan werkgeluk
Martha Buning en Annemieke Mintjes ondersteunen organisaties bij de omslag naar wendbaar werken, en helpen medewerkers hun werkgeluk te (her)vinden om zo duurzaam inzetbaar te blijven. Zij stimuleren medewerkers en managers zelf na te denken over werkgeluk en daar acties aan te koppelen. En dat werkt! Meer weten? Kijk op www.gelukwerkt.frl en www.scrum.frl.

Onze partners