Last van financiële corona kilo’s?

21 januari 2021 09:00

Last van financiële corona kilo’s?

Hoewel het aantal faillissementen momenteel uitzonderlijk laag is, verwachten experts dat de faillissementsgolf er toch aankomt in 2021. De gevolgen van de overheidsmaatregelen worden tijdelijk opgevangen door steunpakketten. Als die ophouden en ondernemers weer helemaal op eigen benen moeten staan, zal ook de pijn pas echt aan het licht komen. Dat uit zich bijvoorbeeld in het betalen van uitgestelde belastingen, opschortingen van huur, leningen en andere crediteuren waar een achterstand is ontstaan. Die crediteurendruk zal op termijn tot faillissementen leiden.

Per 1 januari 2021 is echter een nieuwe wet in werking getreden, die juist deze problematiek zou kunnen oplossen, waardoor faillissement wordt voorkomen. Deze wet, genaamd de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), is een product van de kredietcrisis, toen er (te) veel faillissementen waren, waarvan een deel onnodig.

Wat is de WHOA?

De WHOA geeft een bedrijf de kans om met zijn schuldeisers tot een akkoord te komen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de voorwaarden (meer tijd) of door een gedeeltelijke kwijtschelding. Een bedrijf met schulden kan zijn crediteuren een voorstel toen tot een oplossing van de problematische schuld. Als alle crediteuren dat voorstel accepteren, dan komt de regeling tot stand en is het bedrijf gered. Wat nieuw is, is dat ook als niet alle crediteuren het voorstel accepteren, de rechter kan bepalen dat deze crediteuren toch gebonden zijn aan het voorstel. Zo wordt voorkomen dat enkele ‘dwarsliggers’ een succesvolle reorganisatie tegenhouden.

Hoe gaat de WHOA in zijn werk?

Een bedrijf met schulden kan zelf een voorstel doen (‘een akkoord aanbieden’) of kan de rechtbank vragen een deskundige te benoemen die daarbij helpt. Het bedrijf moet vervolgens goed kijken welke groepen crediteuren er zijn. Crediteuren hebben vaak een verschillende positie en die verschillen bepalen in welke groep zij worden ingedeeld. De bank, die doorgaans zekerheden heeft, zal in een andere groep komen als de Belastingdienst, die een voorrangspositie bekleedt. De leveranciers komen weer in een andere groep. Nadat de groepen zijn gemaakt, wordt gekeken welk voorstel mogelijk is. Om te bepalen welk voorstel wordt gedaan, moet worden gekeken wat de waarde is van het bedrijf in en buiten faillissement. Die waarde moet fictief worden verdeeld onder de schuldeisers. Het deel van de vordering dat daar boven valt, kan via de WHOA worden afgevloeid. Dit betekent bijvoorbeeld dat als crediteur A een vordering heeft van 100 en hij op basis van zijn positie en de bedrijfswaarde het perspectief heeft dat hij maximaal 50 zal ontvangen, dat hij voor 50 ‘ongedekt’ is. In dit voorbeeld zou het voorstel kunnen betekenen dat deze crediteur van 50 afscheid moet nemen.

Het idee is dat de schulden die de economische waarde van het bedrijf te boven gaan, en dus toch niet meer verhaald kunnen worden, dan ook moeten kunnen worden afgevoerd, om het bedrijf een tweede kans te geven.

Het proces heeft wel wat omhanden. Er zijn diverse formaliteiten die moeten worden doorlopen. Maar de inschatting is, dat er veel bedrijven zijn die van hun ‘financiële coronakilo’s’ kunnen afslanken, terwijl het bedrijf doorloopt. Zo kan de WHOA een bedrijf helpen te reorganiseren.

Geen wondermiddel, wel een kans

De WHOA is geen wondermiddel maar biedt wel een kans. Maar een bedrijf moet wel enige omvang hebben om de kosten van de formaliteiten te kunnen dragen. Ook moet er geld beschikbaar zijn om het schikkingsbedrag aan de crediteuren van wie afscheid wordt genomen te kunnen betalen. Vaak gebeurt dit doordat een aandeelhouder bereid is dit beschikbaar te stellen, of in het kader van een overname.

De belangrijkste les bij het reorganiseren van het bedrijf is en blijft: wacht niet te lang.

Advies nodig? Het insolventierecht & herstructureringsteam van Fort Advocaten helpt u graag.

Derk van Geel, partner Fort Advocaten

derk.vangeel@actlegal-fort.com of via 020 – 664 5111.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.