Zonnepanelen, goed voor het milieu én je portemonnee

19 mei 2019 16:00

Zonnepanelen, goed voor het milieu én je portemonnee

Niet alleen voor boomknuffelaars met geitenwollen sokken

In de jaren zestig van de vorige eeuw was de ruimtevaart de eerste sector waar zonne-energie werd toegepast. En na de oliecrisis begin jaren zeventig hebben veel landen geïnvesteerd in onderzoek naar zonne-energie als alternatieve energiebron. Het duurde nog tot de jaren negentig voordat zonne-energie daadwerkelijk een interessant alternatief werd voor bedrijven en particulieren.

In de laatste decennia is de prijs van panelen behoorlijk gedaald. Dit, en politieke maatregelen, hebben er voor gezorgd dat zonnestroom niet alleen meer een product is voor de idealistische wereldverbeteraar, maar ook een rendabele en stabiele investering voor de ondernemer. Maar wat maakt zonne-energie tegenwoordig zo aantrekkelijk voor ondernemers?

Dalende productiekosten

Sinds de introductie van zonnepanelen heeft de techniek niet stil gestaan. Door continue innovatie en schaalvergroting is de kostprijs van de productie van panelen sterk afgenomen. Waar in 1970 nog $70,- per wattpiek werd betaald, is dat nu rond de $0,55 per wattpiek. Door de scherpe daling komt de kostprijs van zonne-energie steeds dichter in de buurt van reguliere “grijze” energie van onder andere kolencentrales. In 2016 is zelfs begonnen met de bouw van het eerste ongesubsidieerde zonnepark ter wereld in Dubai. Zonne-energie is daar dus al lucratiever dan energie uit grondstoffen.

Overheidsstimulering

Naast de verbeterde techniek zorgt de overheid voor een aantrekkelijk investeringsklimaat. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen, zal er nog veel moeten gebeuren op het gebied van CO2-reductie en het produceren van schone energie. Zonne-energie speelt hier een belangrijke rol in. Dit is voor de overheid reden om investeringen in zonne-energie te stimuleren door middel van subsidies en aftrekposten. De belangrijksten hiervan zijn de SDE+ subsidie en de Energie investeringsaftrek (EIA).

De SDE+ subsidie is een tegemoetkoming voor producenten van zonnestroom met een grootverbruikaansluiting. De SDE+ subsidie is bedoeld om het verschil in energieprijs tussen grijze en groene stroom op te heffen. Vanwege de dalende prijs van groene energie, neemt de grootte van deze subsidie structureel af. De subsidie bestaat uit een basisbedrag en een correctiebedrag. Het basisbedrag is de energieprijs die de overheid wil garanderen, hier wordt het correctiebedrag op in mindering gebracht. Dit correctiebedrag is onder andere gebaseerd op de grijze energieprijzen. Dus als de energieprijzen dalen, zal het correctiebedrag hoger worden, waardoor de producent minder subsidie ontvangt aangezien het prijsverschil met grijze stroom kleiner is geworden.

De Energie investeringsaftrek is een fiscale aftrek regeling waarbij ondernemers bovenop hun afschrijving nog een extra bedrag van de gemaakte winst kunnen aftrekken. In 2018 was dat 54,5% van het investeringsbedrag in 2018.

Met deze twee middelen wil de overheid investeringen in schone energie bevorderen, om zo toe te werken naar de klimaatdoelen uit het klimaatakkoord en de doelen in het akkoord van Parijs.

Al met al blijkt dat investeren in zakelijke zonne-energie op het moment zeer aantrekkelijk is. Niet alleen vanuit een klimaatoogpunt, maar ook vanuit een zakelijke blik. Dit wordt veroorzaakt door de dalende kostprijs door innovatie en schaalvergroting aan de ene kant, en overheidsregelingen als SDE+ en de EIA aan de andere kant.

Direct inzicht hoeveel je met zakelijke zonnepanelen kunt verdienen? Of een gratis advies op maat? www.zonnestroomnederland.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.